Κόλπα για να φάτε λιχουδιές χωρίς ενοχές

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Αγαπάτε τα γλυκά και τις λιχουδιές αλλά ανησυχείτε για τις θερμίδες; Δεν είστε μόνοι! Όλοι χρειαζόμαστε λίγη απόλαυση στη ζωή μας, όμως η υπερβολική κατανάλωση λιχουδιών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα υγείας. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας σνακ χωρίς να νιώθετε ενοχές, αρκεί να υιοθετήσετε μερικές έξυπνες στρατηγικές.

Παρακάτω θα βρείτε, λοιπόν, μερικά απλά και πρακτικά κόλπα για να απολαύσετε τις λιχουδιές με μέτρο και χωρίς τύψεις:

Κόλπα για να φάτε λιχουδιές χωρίς ενοχές
Unsplash.com

Συνδυάστε τις λιχουδιές με πιο υγιεινά τρόφιμα

Ένας καλός τρόπος για να μειώσετε τον αρνητικό αντίκτυπο των λιχουδιών είναι να τις συνδυάσετε με πιο υγιεινά τρόφιμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να φάτε ένα κομμάτι μαύρης σοκολάτας με ξηρούς καρπούς ή φρούτα. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, τα οποία βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα και κρατούν την ενέργειά σας σε υψηλά επίπεδα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να απολαύσετε την λιχουδιά σας χωρίς να σας επηρεάσει αρνητικά.

Μικρότερες μερίδες για μεγαλύτερη απόλαυση

Ένα από τα πιο απλά κόλπα για να απολαμβάνετε τις λιχουδιές χωρίς ενοχές είναι να μειώσετε το μέγεθος της μερίδας. Αντί να καταναλώσετε ολόκληρη μια σοκολάτα, δοκιμάστε να κόψετε ένα μικρό κομμάτι. Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμη και μικρότερες ποσότητες μπορούν να ικανοποιήσουν την επιθυμία μας για κάτι γλυκό. Με αυτόν τον τρόπο απολαμβάνετε τη γεύση χωρίς να επιβαρύνεστε με πολλές θερμίδες.

Επιλέξτε πιο υγιεινές εναλλακτικές

Πολλές από τις κλασικές λιχουδιές, όπως τα μπισκότα ή τα παγωτά, έχουν πιο υγιεινές εκδοχές. Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε σπιτικά μπισκότα με βρώμη και μέλι ή να δοκιμάσετε γιαούρτι με φρέσκα φρούτα αντί για παγωτό. Με αυτόν τον τρόπο, απολαμβάνετε την ίδια γεύση και αίσθηση χωρίς τα συντηρητικά και την υπερβολική ζάχαρη των βιομηχανικών προϊόντων. Μάλιστα, μπορείτε να γίνετε δημιουργικοί στην κουζίνα και να πειραματιστείτε με διαφορετικά υλικά για ακόμη πιο νόστιμα και υγιεινά σνακ.

Αν ψάχνετε, δε, για λιχουδιές που έχουν λίγες θερμίδες αλλά παραμένουν γευστικές, εδώ είναι δέκα προτάσεις που μπορείτε να απολαύσετε χωρίς ενοχές:

λιχουδιές με λίγες θερμίδες
Unsplash.com

Δείτε επίσης: Αυτό το φαγητό για βραδινό θα σε βοηθήσει να χάσεις πιο εύκολα κιλά - Και δεν είναι σαλάτα

Ποπ κορν χωρίς βούτυρο

Το ποπ κορν αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή χαμηλών θερμίδων, όταν παρασκευάζεται χωρίς βούτυρο και με λίγο αλάτι. Ένα φλιτζάνι έχει περίπου 30-35 θερμίδες, καθιστώντας το ιδανικό σνακ.

Παγωτό σορμπέ φρούτων

Το σορμπέ από φρούτα είναι μια εξαιρετική εναλλακτική του παγωτού, καθώς έχει χαμηλότερη θερμιδική αξία και δεν περιέχει λιπαρά. Ένα μικρό μπολ έχει περίπου 80-100 θερμίδες.

Φρέσκες φράουλες με μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα έχει αντιοξειδωτικά, ενώ οι φράουλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη C και χαμηλές σε θερμίδες. Ένα μικρό κομμάτι σοκολάτας και λίγες φράουλες δίνουν γεύση και απόλαυση με λίγες θερμίδες (περίπου 100-120 συνολικά).

Μπάρες δημητριακών χωρίς ζάχαρη

Υπάρχουν μπάρες δημητριακών με φυσικά συστατικά και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, οι οποίες έχουν γύρω στις 100-120 θερμίδες. Προσφέρουν ενέργεια και είναι βολικές για σνακ εν κινήσει.

Μήλο με φυστικοβούτυρο

Ένα κομμένο μήλο με μια κουταλιά φυστικοβούτυρο είναι χορταστικό και θρεπτικό, ενώ έχει περίπου 150 θερμίδες, ανάλογα με το μέγεθος του μήλου και την ποσότητα φυστικοβούτυρου.

Τέλος, αν θέλετε να φάτε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα χωρίς να επιβαρυνθείτε με περιττές θερμίδες, εδώ είναι πέντε υγιεινές και ελαφριές επιλογές:

Junkfood πιο υγιεινά
Unsplash.com

Δείτε επίσης: Πεινάς ακόμα μετά το φαγητό; Δες 3 δοκιμασμένους τρόπους για να το ξεπεράσεις

  • Σούσι (με σασίμι ή ρολά λαχανικών): Το σούσι είναι μια ελαφριά επιλογή, ειδικά αν προτιμήσετε σασίμι (ψάρι χωρίς ρύζι) ή ρολά λαχανικών. Το σασίμι περιέχει καθαρές πρωτεΐνες και υγιή λιπαρά, ενώ τα ρολά λαχανικών προσφέρουν γεύση με λίγες θερμίδες. Ένα ρολάκι λαχανικών έχει περίπου 50-70 θερμίδες.
  • Γύρος κοτόπουλο χωρίς πίτα: Αν παραγγείλετε γύρο κοτόπουλο χωρίς την πίτα και τις βαριές σάλτσες, αλλά με σαλάτα και λαχανικά, παίρνετε μια χορταστική και πρωτεϊνική επιλογή με λίγες θερμίδες. Ένα φιλέτο γύρου κοτόπουλου με σαλάτα μπορεί να έχει περίπου 200-300 θερμίδες.
  • Σαλάτα με κινόα και λαχανικά: Η κινόα είναι μια ελαφριά και θρεπτική εναλλακτική των συνηθισμένων ζυμαρικών και ρυζιού. Μπορείτε να επιλέξετε σαλάτες που περιέχουν κινόα, φρέσκα λαχανικά και ελαφριές σάλτσες, με συνολικές θερμίδες περίπου 300-400 ανά μερίδα.
  • Ταϊλανδέζικο spring rolls (χωρίς τηγάνισμα): Τα φρέσκα spring rolls από ρύζι, λαχανικά και γαρίδες ή κοτόπουλο είναι ελαφριά και γευστικά. Ένα spring roll περιέχει περίπου 60-80 θερμίδες, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για ένα υγιεινό γεύμα.
  • Μεσογειακή σαλάτα με φέτα και ελιές: Η μεσογειακή σαλάτα είναι γεμάτη με φρέσκα λαχανικά, ελιές και λίγη φέτα, προσφέροντας ελαφριά και γευστική απόλαυση. Μια μερίδα χωρίς πολλές σάλτσες έχει περίπου 200-250 θερμίδες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά.