Βασιλιάς Κάρολος: Αυτό είναι το κελί που έμενε στο Άγιο Όρος

Η τελευταία του επίσκεψη στη μονή και πως περνούσε τον χρόνο του

Τζώρτζια Συρίχα
Youweekly Editor
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Οι δύσκολες στιγμές που περνάει ο Κάρολος το τελευταίο διάστημα μετά την διάγνωση του καρκίνου, έχουν συγκινήσει όχι μόνο τους οικείους του και το παλάτι, αλλά και το Πανελλήνιο, ιδιαίτερα όμως τους μοναχούς Αγιορείτες που είχαν αναπτύξει πολλά χρόνια μια δυνατή σχέση με τον βασιλιά.

Είναι γνωστό ότι το Άγιο Όρος είχε γίνει το ησυχαστήριο του βασιλιά Κάρολου και είχε ξεχωριστή θέση στην καρδιά του, ο ίδιος το έδειχνε ξεκάθαρα με τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις του που τις περισσότερες φορές γινόντουσαν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για να μην προκαλεί το παλάτι. Παρόλα αυτά ένας βασιλιάς δεν γίνεται να περνάει απαρατήρητος...

Δείτε επίσης: Βασιλιάς Κάρολος: Η πρώτη φωτογραφία μετά τη διάγνωσή του με καρκίνο - Τι θα συμβεί με τον θρόνο του

Οι περιπλανήσεις του στη Μονή Βατοπεδίου, το μοναστήρι του οποίου ήταν το καταφύγιό του αραίωσαν μόνο όταν ξέσπασε η θύελλα του Βατοπεδίου και ο μέλλων τότε βασιλιάς έλαβε τις αποστάσεις του, ενώ λέγεται ότι με δική του χρηματοδότηση είχε αναστηλωθεί προ ετών ο ναός του Αγίου Ευδόκιμου στην είσοδο του Βατοπεδίου και τα εγκαίνια τα είχε κάνει ο ίδιος.

Πως ήταν το κελί του Βασιλιά Καρόλου

Ο Βασιλιάς Κάρολος σε πρόσφατη εμφάνισή του
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τον υποδεχόταν ο ηγούμενος Εφραίμ, που του είχε παραχωρήσει ένα κελί 30 τετραγωνικών, το οποίο είχε κρεβάτι, εικόνες, μια Καινή Διαθήκη και μια απλωταριά, με μοναδική πολυτέλεια για τα αγιορείτικα δεδομένα, το δικό του μπάνιο. Αν και οι επισκέψεις του ήταν ανέκαθεν μυστικές, μέσα από διαρροές προσκυνητών που τον έβλεπαν να κινείται ανάμεσά τους, υποστήριζαν ότι το πρόγραμμα που ακολουθούσε στο “Περιβόλι της Παναγιάς” ήταν ακριβώς το ίδιο με εκείνο των μοναχών χωρίς καμία εξαίρεση.

Η προσευχή και η κατάνυξη, η γαλήνη και η ηρεμία του τοπίου, καθώς και οι περίπατοι στους μεγάλους κήπους, είναι μερικά από τα στοιχεία του τόπου που τον συγκινούσαν αφάνταστα. Ξυπνούσε από τα χαράματα, παρακολουθούσε την θεία λειτουργία, τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές συζητήσεις με μοναχούς και ασχολιόταν με τη ζωγραφική φιλοτεχνώντας αρκετά έργα. Μάλιστα, ο Βασιλιάς Κάρολος είχε μεταφέρει και στην προσωπική του κατοικία, στο Highgrove βυζαντινές εικόνες, δώρα μοναχών του Αγίου Όρους που είχε κρεμάσει στον τοίχο του σαλονιού του.

Πότε ήταν η τελευταία επίσκεψη του Κάρολου στο Άγιο Όρος

Ο Κάρολος εμφανίστηκε στη χερσόνησο του Άθω στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν αποβιβάστηκε από τη θαλαμηγό Ελληνα εφοπλιστή στην αποβάθρα της μονής Βατοπεδίου. Στο μεταξύ είχε βρεθεί πολλές φορές από το 1964 και μετά στην Ελλάδα σε ανεπίσημες, όμως, επισκέψεις. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη ήταν στις 22 Νοεμβρίου του 1998, μόλις 14 μήνες μετά τον τραγικό θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Η τακτική παρουσία του στην «κιβωτό της Ορθοδοξίας» τροφοδοτούσε φήμες σε σχέση με τους λόγους που τον έφερναν τόσο συχνά στον Άθω. Κάποιοι ήθελαν τον Κάρολο να έχει, εκτός από περιβαλλοντικές, και ενδεχόμενες μεταφυσικές ανησυχίες για τις οποίες επιδίωκε να λάβει απαντήσεις από τους σοφούς γέροντες του Όρους, κάποιοι άλλοι ότι έβρισκε ηρεμία και γαλήνη μετά τον θάνατο της Νταιάνα.

Τα βρετανικά tabloids όμως υποστήριζαν ότι δεν είχαν καμμία σχέση οι επισκέψεις του με τον θάνατο της βασίλισσας, καθώς είχε αρχίσει να γίνεται γνωστό το ειδύλλιό του με την Καμίλα, αλλά γιατί είχε ασπαστεί την Ορθοδοξία και είχε βαφτιστεί κρυφά. Στην περίπτωση αυτή, εάν δήλωνε την αλλαγή του θρησκευτικού του δόγματος έχανε το δικαίωμα της διεκδίκησης του θρόνου στην πατρίδα του. Το παλάτι παρόλα αυτά, θα επέμενε μέχρι τέλους ότι δεν υπήρχε κανένας μυστικός δεσμός του Καρόλου με την Ορθοδοξία και καμία θρησκευτική διάσταση πίσω από την ιδιωτικές του επισκέψεις. «Πηγαίνει εκεί ως ιδιώτης, όχι με την επίσημη ιδιότητά του ως Πρίγκιπας της Ουαλίας», είχε δήλωσε η Kirstine Clark, εκπρόσωπος του παλατιού το 2004.

«Οι επισκέψεις γίνονται αυστηρά στον ιδιωτικό του ελεύθερο χρόνο, οπότε δεν δημοσιοποιούμε λεπτομέρειες. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι ενδιαφέρεται για την αρχιτεκτονική και την πνευματικότητα του Αγίου Όρους»

Αμέσως μετά τον θάνατο της Ελισάβετ, ο Πλανήτης ήταν προσηλωμένος στο τελετουργικό της στέψης στο Παλάτι, μεταξύ αυτών και οι μοναχοί στο Άγιο Όρος που από την μια χαιρόντουσαν για τον αγαπημένο τους πρίγκηπα που έγινε βασιλιάς, από την άλλη όμως λυπήθηκαν γιατί γνώριζαν ότι δεν θα τον ξαναέβλεπαν ποτέ... Σε κάθε περίπτωση ο πρίγκιπας Κάρολος άφησε άριστες εντυπώσεις από τις επισκέψεις του αγάπησε το Αγιον Ορος, και αγαπήθηκε από τους μοναχούς. Άλλωστε όπως λέγεται βοήθησε οικονομικά στις αναστηλώσεις μοναστηριών και ναών και υπήρξε διακριτικός, σεβόμενος την παράδοση της κοινότητας του Αθω.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασιλιάς Κάρολος: Ταλαιπωρημένος με κατακόκκινα μάτια - Πως εμφανίστηκε στο πρώτο του διάγγελμα μετά την ανακοίνωση του καρκίνου

Μέγκαν Μάρκλ: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τη διάγνωση του Βασιλιά Καρόλου με καρκίνο - Χαμογελαστή στο τζιπ με καφέ στο χέρι

Πρίγκιπας Χάρι & Βασιλιάς Κάρολος: Συναντήθηκαν μόνο για 45 λεπτά μετά τη διάγνωση καρκίνου - Έντονες φήμες για διαμονή σε ξενοδοχείο

Νίκος Ευαγγελάτος: «Σε λίγο θα δείξει και την τουαλέτα, μείνετε συντονισμένοι» - Χαμός στο twitter με την εισβολή του στο παλάτι του Βασιλιά Καρόλου

Εξελίξεις με την υγεία του Βασιλιά Καρόλου: Η κατάστασή του μετά τις πρώτες χημειοθεραπείες

Βαγγέλης Ρωχάμης: Η ζωή του σταρ φυγά της δεκαετίας του '80 - Η φυλακή, η φυγή και οι γυναίκες

Κυριάκος Μητσοτάκης – Το μήνυμά του στον Βασιλιά Κάρολο: «Γρήγορη ανάρρωση σε έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας»

Βασιλιάς Κάρολος: Η σκληρή απόφαση που πήρε μετά την διάγνωση του καρκίνου