Η σπανακόπιτα της τεμπέλας - Με φέτα θρυμματισμένη χωρίς φύλλο

Θέλει μόνο 1 ώρα & 25 λεπτά (μαζί με το ψήσιμο)

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Η σπανακόπιτα της τεμπέλας - Με φέτα θρυμματισμένη χωρίς φύλλο

Για να μην ταλαιπωρείσαι να ανοίξεις φύλλο, φτιάξτε αυτή την πανεύκολη σπανακόπιτα χωρίς φύλλο με θρυμματισμένη φέτα. Είναι μια συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου που θα σου "λύσει" τα χέρια σε μια από τις πιο νόστιμες πίτες.

Πως θα φτιάξεις την σπανακόπιτα χωρίς φύλλο;

Υλικά

Για τη ζύμη

  • 2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 φλ. καλαμποκάλευρο
  • 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 συσκ. γιαούρτι
  • 2½ φλ. νερό (περίπου)

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. χόρτα (σπανάκι λάπαθα κ.λ.π)
  • 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσ. δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 250 γρ. φέτα σκληρή θρυμματισμένη
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
  • 1/3 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 τραχανάς (ή σιμιγδάλι)
  • Λίγο ελαιόλαδο για το ράντισμα της πίτας

Δείτε επίσης: Τεμπέλικη τυρόπιτα σε 5 λεπτά - Με 5 υλικά και πλούσια γέμιση

Εκτέλεση

Γέμιση

  • Πλένουμε, στραγγίζουμε και χοντροκόβουμε τα χόρτα.
  • Τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Τα αλατίζουμε και τα αφήνουμε 5΄- 10΄ να ιδρώσουν.
  • Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά, το πράσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
  • Θρυμματίζουμε τη φέτα.
  • Χτυπάμε τα δύο αυγά.
  • Τρίβουμε τα αλατισμένα χόρτα με τα χέρια να μαραθούν και να πέσει ο όγκος τους.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη φέτα, τα κρεμμύδια, το πράσο, τα μυρωδικά, τα αυγά, τον τραχανά, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά.

Ζύμη

  • Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε τo αλεύρι για όλες τις χρήσεις, καλαμποκάλευρο, σιμιγδάλι και αλάτι.
  • Τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ενωθούν τα αλεύρια.
  • Κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τα δύο φλιτζάνια από το νερό.
  • Κρατάμε το μισό φλιτζάνι νερό για το τελείωμα της πίτας.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι όλα τα υλικά του χυλού μέχρι να γίνει ο χυλός πηχτός.

Στο ταψί

  • Λαδώνουμε με ένα πινέλο το μεγάλο και ρηχό ταψί για πίτα Νο.40.
  • Λαδώνουμε και τα τοιχώματα.
  • Ρίχνουμε στο ταψί τα 2/3 από τον πηχτό χυλό.
  • Στρώνουμε με το κουτάλι το χυλό να καλύψει όλη τη βάση του ταψιού.
  • Βάζουμε όλη τη γέμιση σε μία στρώση μέσα στο ταψί.
  • Πιέζουμε απαλά τα χόρτα με τα χέρια ή με το κουτάλι να μπουν μέσα στο χυλό.
  • Στον υπόλοιπο πηχτό χυλό που έχουμε κρατήσει προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό φλιτζάνι νερό και ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να έχουμε έναν αραιό χυλό.
  • Σιγά σιγά περιχύνουμε με τον αραιό χυλό φροντίζοντας να καλύψουμε όλη την επιφάνειά του.

Ψήσιμο – Χρόνος

  • Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο την επιφάνεια της και ψήνουμε στους 200°C σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, τοποθετώντας το ταψί στην κάτω σχάρα.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα και 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει καλά.
  • Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και μετά κόβουμε σε κομμάτια.
ΠΗΓΗ argiro.gr