Η κλασική και πατροπαράδοτη συνταγή μουσακά - Πως η μελιτζάνα και η πατάτα θα "λιώνουν" στο στόμα σου

Ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Η κλασική και πατροπαράδοτη συνταγή μουσακά - Πως η μελιτζάνα και η πατάτα θα

Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα παραδοσιακά ελληνικά πιάτα. Είναι φτιαγμένος με στρώσεις από μελιτζάνες, κιμά και μπεσαμέλ, και κάθε οικογένεια έχει τη δική της εκδοχή. Εδώ θα δούμε μια κλασική συνταγή που διατηρεί την αυθεντική γεύση του.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τον μουσακά

Για τις μελιτζάνες:

  • 4-5 μελιτζάνες μεγάλες
  • Αλάτι
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για τον κιμά:

  • 700 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτί (400 γρ.) τοματοπολτό
  • 1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Για την μπεσαμέλ:

  • 1 λίτρο γάλα
  • 100 γραμμάρια βούτυρο
  • 100 γραμμάρια αλεύρι
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα
  • Μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Προετοιμασία των μελιτζανών:

Δείτε επίσης: Τέλος η μυρωδιά "ψαρίλας" στο σπίτι - Τα 4 μυστικά που πρέπει να ακολουθήσετε

Η κλασική και πατροπαράδοτη συνταγή μουσακά

  1. Κόψτε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους περίπου 1 εκατοστού. Αλατίστε τις και αφήστε τις σε ένα σουρωτήρι για περίπου 30 λεπτά ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
  2. Ξεπλύνετε τις μελιτζάνες και στεγνώστε τις καλά.
  3. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίστε τις μελιτζάνες μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αφήστε τις σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το περίσσιο λάδι.
Προετοιμασία του κιμά:
  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για λίγο ακόμα.
  2. Προσθέστε τον κιμά και ανακατέψτε καλά μέχρι να αλλάξει χρώμα.
  3. Ρίξτε το κρασί και αφήστε το να εξατμιστεί.
  4. Προσθέστε τον τοματοπολτό, τον πελτέ ντομάτας, το ξυλάκι κανέλας, το δαφνόφυλλο, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε το να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
Προετοιμασία της μπεσαμέλ:
  1. Σε μια κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο και προσθέστε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια ομοιογενής πάστα.
  2. Προσθέστε σταδιακά το γάλα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
  3. Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τους κρόκους αυγών, το τυρί, το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
Συναρμολόγηση και ψήσιμο:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ένα βαθύ ταψί, απλώστε μια στρώση μελιτζάνες, στη συνέχεια μια στρώση κιμά, και επαναλάβετε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  3. Καλύψτε την επιφάνεια με την μπεσαμέλ.
  4. Ψήστε για περίπου 45-60 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήστε τον μουσακά να κρυώσει για λίγο πριν τον κόψετε σε κομμάτια και τον σερβίρετε. Συνοδεύστε τον με μια φρέσκια πράσινη σαλάτα και απολαύστε τον με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

Καλή όρεξη!