Διπολική διαταραχή: Τι είναι & πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια της;

Ο ειδικός του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Η καλύτερή σου φίλη έχει παράξενη συμπεριφορά και μεγάλες εναλλαγές στη διάθεσή της. Υποψιάζεσαι ότι μπορεί να πάσχει από «διπολική διαταραχή». αλλά δεν είσαι και απόλυτα σίγουρη;

Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, MSc, που ειδικεύεται στη θεραπεία της κατάθλιψης, του άγχους και των προβλημάτων σχέσης, ο οποίος μας αναλύει το συγκεκριμένο θέμα μέσα από την δική του επιστημονική προσέγγιση εξηγώντας μας τα πάντα γι' αυτή τη διαταραχή. (δες και για την «Κοινωνική» φοβία, τι είναι & πώς μπορείς να τη διαχειριστείς)

Διπολική διαταραχή: Τι είναι & πώς θα αναγνωρίσεις τα σημάδια της;

Η διπολική διαταραχή, που παλιά ήταν γνωστή και ως «μανιοκατάθλιψη», είναι μια ψυχολογική διαταραχή που επηρεάζει τα συναισθήματα του ανθρώπου. Αυτό έχει ως συνέπεια η διάθεσή του να είναι κάποιες φορές υπερβολικά ανεβασμένη και άλλοτε να κυριαρχεί η κατάθλιψη. Ωστόσο υπάρχουν και άλλα συμπτώματα, όπως η μειωμένη ανάγκη για ύπνο και η διογκωμένη αυτοεκτίμηση, που χαρακτηρίζουν έναν άνθρωπο που πάσχει από αυτή τη διαταραχή. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η διπολική διαταραχή δεν ισοδυναμεί με την επιθετική συμπεριφορά.

γυναίκα με κατάθλιψη στο κρεβάτι
Unsplash

Πως γίνεται η διάγνωση;

Τα τελευταία χρόνια φαίνεται να υπάρχει μια αύξηση των ατόμων με την διαταραχή αυτή. Ίσως επειδή η ψυχιατρική και η ψυχολογία είναι επιστήμες με μεγάλη εξέλιξη και πλέον τα άτομα μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα, κάτι που δεν γινόταν πιο παλιά.

Επίσης, είναι αισιόδοξο ότι στις ημέρες μας, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, υπάρχει αντιμετώπιση της διαταραχής. Τέλος, είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε αυτή τη δύσκολη φάση που ενδεχομένως να περνά η κολλητή σου ή κάποιος δικός σου άνθρωπος καλό είναι να καταλάβεις ότι δεν πρέπει να απομακρυνθείς αλλά να τον στηρίξεις με κάθε τρόπο!