Πώς να παίρνεις αρκετή βιταμίνη D το φθινόπωρο

Μια σημαντική βιταμίνη για την υγεία μας

Πώς να παίρνεις αρκετή βιταμίνη D το φθινόπωρο

Η βιταμίνη D είναι αρκετά σημαντική μιας και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας, την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ παράλληλα επηρεάζει και την ψυχολογία μας.

Φυσικά, στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, ο ήλιος δεν είναι κάτι δυσεύρετο, με αποτέλεσμα να μας είναι σχετικά εύκολο να απορροφήσουμε βιταμίνη D. Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που έχουν έλλειψη βιταμίνης D. Ας δούμε λοιπόν μερικούς τρόπους να εντοπίσουμε τα σημάδια ανεπάρκειας της βιταμίνης και τις τροφές που είναι πλούσιες σε αυτήν για να τις εντάξουμε στη διατροφή μας.

Τι είναι η βιταμίνη D;

Πρόκειται για μια στεροειδή ορμόνη που παράγεται από τη χοληστερόλη, όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία και για το λόγο αυτό χαρακτηρίζεται ως «βιταμίνη του ήλιου». Βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων ασβεστίου και φωσφορικών αλάτων, τα οποία επηρεάζουν τα οστά και τους μύες μας.

ήλιος βιταμίνη

Πώς λειτουργεί η βιταμίνη D στο σώμα;

Η βιταμίνη D απορροφάται από το δέρμα μέσω των κυττάρων των υποδοχέων και στη συνέχεια αποθηκεύεται στο σώμα, όπου μπορεί να παραμείνει ανενεργή μέχρι να χρειαστεί. Στη συνέχεια, το συκώτι και τα νεφρά μετατρέπουν την αποθηκευμένη βιταμίνη D στη δραστική μορφή που χρειάζεται το σώμα όταν είναι απαραίτητο.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η μακροχρόνια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει ραχίτιδα στα παιδιά και οστεοπόρωση στους ενήλικες.

Η διατήρηση ενός καλού επιπέδου της βιταμίνης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του κρυολογήματος και της γρίπης, ιδιαίτερα σε χώρες που το φθινόπωρο κυρίως συννεφιά.

Ένα μικρό tip που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ενισχύσετε τα επίπεδα βιταμίνης D τους φθινοπωρινούς μήνες είναι να απολαμβάνεται 15 με 20 λεπτά το πολύ στον ήλιο, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι. Φυσικά, μην ξεχνάτε το αντιηλιακό σας, ακόμη και το φθινόπωρο και το χειμώνα.

βιταμίνη D οφελή

Πώς μπορώ να διαπιστώσω αν έχω έλλειψη βιταμίνης D;

Πρώτο βήμα είναι να κάνουμε τις εξετάσεις μας και να συμβουλευτούμε το γιατρό μας. Τα σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης D μπορεί να περιλαμβάνουν: κόπωση, αδύναμα νύχια, απώλεια μαλλιών και συνεχή ασθένεια.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D;

Τα λιπαρά ψάρια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης D (και πρωτεΐνης). Επιλέξτε ανάμεσα σε σολομό, σκουμπρί, γαύρο, σαρδέλες και ρέγγα. Επίσης, οι κρόκοι αυγών και το κόκκινο κρέας είναι εξίσου καλές πηγές, καθώς και τα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D δημητριακά πρωινού.