Ανόρθωση μαστών μετά από μαζική απώλεια βάρους: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε

Ο Πλαστικός Αισθητικός και Επανορθωτικός Χειρουργός, κ. Νικόλαος Μουστάκης απαντά στα πιο συχνά ερωτήματα

Ανόρθωση μαστών μετά από μαζική απώλεια βάρους: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε

Η μεγάλη απώλεια βάρους δεν αφήνει ανεπηρέαστη και την εμφάνιση των μαστών, γεγονός που ωθεί πολλές γυναίκες (ενίοτε και άνδρες) να αναζητήσουν τη βοήθεια του πλαστικού χειρουργού. Ο Πλαστικός Αισθητικός και Επανορθωτικός Χειρουργός, Επιμελητής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών κ. Νικόλαος Μουστάκης απαντά στα πιο συχνά ερωτήματα σχετικά με αυτή την περίπτωση και εξηγεί τι πρέπει να αναμένει κάθε υποψήφια μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Υπάρχουν διαφορές στην ανόρθωση μαστών μετά από μαζική απώλεια βάρους, σε σχέση με τις αισθητικές επεμβάσεις ανόρθωσης μαστών;

Ναι, υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Μετά από μαζική απώλεια βάρους, το δέρμα και οι ιστοί στο στήθος είναι συχνά πιο χαλαροί και έχουν χάσει την ελαστικότητά τους, γεγονός που καθιστά την ανόρθωση μαστών πιο απαιτητική τεχνικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να απαιτείται αφαίρεση μεγαλύτερης ποσότητας δέρματος και ενίσχυση των ιστών για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στην κατεύθυνση αυτή, η χρήση του απορροφήσιμου ικριώματος Internal Bra μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμη, καθώς προσφέρει επιπλέον στήριξη και σταθερότητα στους ιστούς, βοηθώντας στη δημιουργία ενός πιο φυσικού και μακροχρόνιου αποτελέσματος. Το υλικό αυτό μπορεί να ενισχύσει το περίγραμμα του στήθους και να μειώσει τον κίνδυνο χαλάρωσης στο μέλλον. Επίσης, ενδέχεται να χρειαστεί συνδυασμός ανόρθωσης με αυξητική μαστών, εάν υπάρχει σημαντική απώλεια όγκου.

ανόρθωση

Τι πρέπει να γνωρίζει για το σύνολο της διαδικασίας η υποψήφια που θέλει να προχωρήσει σε ανόρθωση μαστών μετά από μαζική απώλεια βάρους;

Η υποψήφια πρέπει να γνωρίζει ότι η επέμβαση είναι πιο σύνθετη από μια τυπική αισθητική ανόρθωση μαστών και απαιτεί λεπτομερή προεγχειρητικό σχεδιασμό. Η διαδικασία περιλαμβάνει την αφαίρεση πλεονάζοντος δέρματος, την αναδιαμόρφωση του μαστού και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την ενίσχυση του όγκου με ενθέματα σιλικόνης.

Η χρήση απορροφήσιμου ικριώματος Internal Bra μπορεί να ενισχύσει τους μαλακούς ιστούς και να προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στο στήθος, βελτιώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Το Internal Bra συμβάλλει στη διατήρηση του θέσης και του σχήματος του νέου μαστού και τη βελτίωση της ανθεκτικότητας της επέμβασης με την πάροδο του χρόνου, καθώς ενισχύει τον περιβάλλοντα ιστό 3-4 φορές περισσότερο.

Η επέμβαση γίνεται υπό γενική αναισθησία και απαιτείται κάποιος χρόνος αποθεραπείας. Είναι επίσης σημαντικό να έχει σταθεροποιηθεί το βάρος της πριν από την επέμβαση για να επιτευχθούν καλύτερα και μακροχρόνια αποτελέσματα.

Δείτε περισσότερα στο βίντεο.

Υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών. Κάποιες από αυτές περιλαμβάνουν μόλυνση, αιμορραγία, προβλήματα στην επούλωση των πληγών, και σε σπάνιες περιπτώσεις, νέκρωση των ιστών. Επίσης, μπορεί να υπάρξει απώλεια αισθητικότητας στην περιοχή των θηλών ή και ασυμμετρίες που μπορεί να απαιτήσουν διορθωτική επέμβαση. Οι επιπλοκές αυτές είναι σπάνιες όταν η επέμβαση γίνεται από έμπειρο πλαστικό χειρουργό και σε κατάλληλες συνθήκες.

Μετά από πόσο χρονικό διάστημα γίνεται η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες, με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς;

Οι περισσότερες ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν σε ήπιες δραστηριότητες εντός 1-2 εβδομάδων μετά την επέμβαση. Ωστόσο, για πιο απαιτητικές δραστηριότητες, όπως η άσκηση ή η ανύψωση βαρών, συνιστάται να περιμένουν τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική, και ο χειρουργός θα δώσει τις κατάλληλες οδηγίες βάσει της εξέλιξης της ανάρρωσης. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι στις περιπτώσεις που γίνεται χρήση του Internal Bra η ανάρρωση επιταχύνεται, καθώς πρόκειται για υλικό που είναι κατασκευασμένο κατά τέτοιο τρόπο ώστε να διασπάται φυσικά από τον οργανισμό σε C02 και H20 μετά από 1,5 έως 2 χρόνια από το χειρουργείο, δεν είναι ψηλαφητό και ενσωματώνεται πλήρως στον εγγενή ιστό, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη σταθερότητα και επιτρέποντας πιο ασφαλή και γρήγορη επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

Τι θα πρέπει να περιμένει συνοπτικά η υποψήφια που θα προχωρήσει στην επέμβαση όσον αφορά στην τελική εμφάνιση του στήθους της;

Μετά την επέμβαση, η υποψήφια θα πρέπει να περιμένει ένα στήθος που είναι πιο σφριγηλό, ανασηκωμένο και με πιο νεανική εμφάνιση. Οι ουλές θα υπάρχουν, αλλά με την πάροδο του χρόνου θα γίνουν λιγότερο εμφανείς. Η τελική μορφή του στήθους θα είναι αισθητά βελτιωμένη και φυσική, αλλά το αποτέλεσμα εξαρτάται και από την ποιότητα του δέρματος, τον βαθμό χαλάρωσης και άλλους παράγοντες. Η χρήση του Internal Bra μπορεί να βελτιώσει τη συνολική εμφάνιση και αντοχή του στήθους, προσφέροντας μακροχρόνιο αποτέλεσμα, ειδικά στις περιπτώσεις εξεσημασμένης χαλάρωσης ή σε δευτερογενείς επεμβάσεις μαστού.

H ανόρθωση ή η αποκατάσταση στήθους θα μπορούσε να αφορά και άνδρες μετά από μαζική απώλεια βάρους;

Ναι, μπορεί να αφορά και άνδρες, ιδιαίτερα όταν έχουν χάσει πολύ βάρος και έχουν αναπτύξει χαλάρωση στο στήθος. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως γυναικομαστία. Για την αντιμετώπισή της απαιτείται αφαίρεση πλεονάζοντος δέρματος και λίπους, καθώς και αναδιαμόρφωση του στήθους για ένα πιο αρρενωπό προφίλ. Η προσέγγιση είναι παρόμοια με αυτή για τις γυναίκες, αλλά προσαρμόζεται στις ανατομικές και αισθητικές ανάγκες των ανδρών.

μουστάκης ιατρός

Info

Ο Πλαστικός Χειρουργός Νικόλαος Η. Μουστάκης είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιατρικής της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων (Σ.Σ.Α.Σ.) και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το 2013 ξεκίνησε την ειδίκευσή του στην Πλαστική Χειρουργική στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και, ύστερα από επιτυχείς εξετάσεις στο Βασιλικό Κολλέγιο Χειρουργών της Αγγλίας, συνέχισε και ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Dr. Νικόλαος Μουστάκης διατηρεί σήμερα ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα.

Ο Πλαστικός Αισθητικός και Επανορθωτικός Χειρουργός, Επιμελητής Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών κ.Νικόλαος Μουστάκης είναι στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες στο 210-7218050. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε τον Δρ. Μουστάκη σε Facebook & Instagram.