Οι Γαλλίδες ακολουθούν αυτήν τη δημοφιλή θεραπεία για το φούσκωμα της κοιλιάς

Πες κι εσύ "αντίο" στα φουσκώματα το καλοκαίρι

Shutterstock
Shutterstock

Mπορεί να σας αρέσει η κατανάλωση της αγκινάρας ψητή ή στο καταπληκτικό αλά πολίτα ή ακόμα και σε μορφή ντιπ, αλλά ξέρατε ότι το νερό της αγκινάρας είναι μια δημοφιλής θεραπεία για το φούσκωμα της κοιλιάς ανάμεσα στις Γαλλίδες; Ως ένας από τους κορυφαίους καλλιεργητές αυτών των λαχανικών στον κόσμο, η Γαλλία έκανε γνωστές τις αγκινάρες ήδη από το 1500.

Γάλλοι μετανάστες έφεραν αγκινάρες στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1800, όπου από τότε τις απολάμβαναν ψιλοκομμένες με βούτυρο. Σήμερα, η κατανάλωσή τους σε μορφή νερού βοηθά στο ξεφούσκωμα της κοιλιάς και στη δυσπεψία.

Οι Γαλλίδες ακολουθούν αυτήν τη δημοφιλή θεραπεία για το φούσκωμα της κοιλιάς - Θα τη δοκίμαζες;

Τι είναι το νερό αγκινάρας;

Το νερό της αγκινάρας παρασκευάζεται από ολόκληρες τις αγκινάρες, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, του μίσχου, της καρδιάς και του άνθους. Μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι ή να το βρείτε σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.

τσάι αγκινάρας
Shutterstock

Καταναλώνεται κρύο ή ζεστό και είναι ένα ευεργετικό ρόφημα για τα πάντα, από τον καθαρισμό των τοξινών έως τη βελτίωση της πέψης, παρέχοντας παράλληλα στον οργανισμό μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες A, C και B1 και μέταλλα σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Αν και θεωρείται τάση σε παγκόσμια κλίμακα, το τσάι αγκινάρας (ουσιαστικά, ζεστό νερό αγκινάρας) είναι βασικό σε χώρες όπως το Βιετνάμ.

Εκεί ονομάζεται tra atiso και παρασκευάζεται από τα φύλλα, τους μίσχους, τις ρίζες και τα άνθη της αγκινάρας για να βοηθήσει σε πονοκεφάλους, διαβήτη και άλλες παθήσεις

Οφέλη από την κατανάλωση νερού αγκινάρας

Το νερό αγκινάρας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς περιέχει άφθονη βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. "Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος, δεδομένων των επιπέδων μαγνησίου, ψευδαργύρου και καλίου που περιέχει", λέει ο διατροφολόγος Cesar Sauza και προσθέτει. "Ένα ακόμα όφελος είναι η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης". Μερικά βασικά οφέλη, λοιπόν, από την κατανάλωση νερού αγκινάρας είναι τα εξής:

  • Μειώνει τα επίπεδα LDL, "κακής" χοληστερόλης
  • Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες και βοηθά στην παραγωγή χολής
  • Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
  • Μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της πέψης
  • Αποτελεσματικό διουρητικό
  • Αντιγηραντική δράση στο δέρμα

Το νερό της αγκινάρας βοηθά με το φούσκωμα της κοιλιάς;

νερό αγκινάρας
Shutterstock

"Το εκχύλισμα κυναρίνης από τις αγκινάρες βοηθά στο φούσκωμα της κοιλιάς, καθώς διεγείρει την παραγωγή χολής, η οποία βοηθά το έντερό σας να αφομοιώσει τα λίπη και να απορροφήσει βιταμίνες από άλλα τρόφιμα", εξηγεί ο διατροφολόγος Cesar Sauza.

Δύο από τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στην αγκινάρα (cynarin και silymarin) έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη ηπατική λειτουργία, βελτιώνοντας συγκεκριμένα τις ιδιότητες αποτοξίνωσης του ήπατος. Η απομάκρυνση αυτών των τοξινών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα.

Πώς να φτιάξετε νερό αγκινάρας στο σπίτι

Ο Sauza συνιστά να βράζετε αγκινάρες στο σπίτι και να χρησιμοποιείτε το νερό, ενώ παράλληλα να καταναλώνετε και την αγκινάρα για να λάβετε τις ευεργετικές της ίνες. "Βράστε μερικές αγκινάρες μέχρι να μαλακώσουν, φάτε τες και κρατήστε τον ζωμό ή απλώς βράστε τα φύλλα αγκινάρας και πιείτε το νερό σαν τσάι".

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, το νερό της αγκινάρας μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα λόγω της κυναρίνης και της σιλυμαρίνης, αντιοξειδωτικών ενώσεων που συντελούν στην καλύτερη πέψη.

αγκινάρα αποξηραμένη
Shutterstock

Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, οι αγκινάρες μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερα συμπτώματα και πόνο στο γαστρεντερικό σύστημα, οπότε εάν η έλλειψη φυτικών ινών είναι ο ένοχος για το φούσκωμα στην κοιλιά σας, τότε η κατανάλωση ολόκληρης της αγκινάρας είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά αν θέλετε να καρπωθείτε τα οφέλη όλων των θρεπτικών συστατικών και την αλμυρή γεύση - απλώς προσθέστε λίγο βούτυρο!