Προληπτική Κολονοσκόπηση – Μια εξέταση που σώζει

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου παγκοσμίως αποτελεί μια από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου στον άνθρωπο.

Προληπτική Κολονοσκόπηση – Μια εξέταση που σώζει

Είναι η 2η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο και αποτελεί την 3η συχνότερη κακοήθη νεοπλασματική νόσο μετά τον καρκίνο του μαστού και του πνεύμονα. Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου που στοχεύει στην έγκαιρη ανεύρεση και αφαίρεση αλλοιώσεων, π.χ. πολύποδες, οι οποίες θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε καρκίνο παχέος εντέρου έπειτα από χρόνια.

Ο προληπτικός έλεγχος για τον καρκίκο του παχέος εντέρου

Καθώς όλο και περισσότερο μειώνεται το όριο ηλικίας στο οποίο εμφανίζονται κακοήθειες στο έντερο, ο προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου θα πρέπει να ξεκινάει στην ηλικία των 45 ετών, σύμφωνα με τις νεότερες οδηγίες της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS) ή από τα 50 σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε τυχόν περιπτώσεις εμφάνισης συμπτωμάτων όπως αίμα στα κόπρανα, διαταραχή στις συνήθειες του εντέρου, κοιλιακός πόνος ή ευρήματα σε απεικονιστική εξέταση όπως αξονική τομογραφία. Σημειωτέων πως σε περίπτωση που έχει πραγματοποιηθεί κολονοσκόπηση, επαναληπτική εξέταση πρέπει να γίνει σε συγκεκριμένο χρόνο βάσει των ευρημάτων.

Euromedica Περιστέρι
Euromedica

Για την εξέταση ο γαστρεντερολόγος χρησιμοποιεί ένα όργανο που ονομάζεται κολονοσκόπιο ή ενδοσκόπιο, το οποίο εισέρχεται από τον πρωκτό και έχει μια μικροσκοπική κάμερα που συνδέεται με ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα. Η εξέταση επιτρέπει στο γιατρό να δει και να διαγνώσει την φλεγμονή των ιστών, την ανάπτυξη πολυπόδων, τα έλκη και οποιαδήποτε άλλη παθολογική κατάσταση. Η κολονοσκόπηση αποτελεί μία ασφαλή, ανώδυνη εξέταση ρουτίνας, που μπορεί να προλάβει εύκολα, άμεσα και αποτελεσματικά, δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία, και εν τέλει να σώσει ζωές.

Τα διαγνωστικά κέντρα του ομίλου Euromedica διαθέτουν 4 γαστρεντερολογικά τμήματα, άρτια εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, καθοδηγούμενα από εξαιρετικά έμπειρους γαστρεντερολόγους και ειδικά εκπαιδευμένο βοηθητικό προσωπικό. Τα τμήματα λειτουργούν στα διαγνωστικά Εγκέφαλος Χαλανδρίου, Euromedica Περιστερίου, Euromedica Γαλατσίου καθώς και στον Ιπποκράτη Νίκαιας. Και στα τέσσερα τμήματα γίνεται χρήση ειδικών ψηφιακών ενδοσκοπικών μηχανημάτων προσφέροντας εξαιρετική εικόνα στον ιατρό γαστρεντερολόγο, προκειμένου να δώσει σωστή διάγνωση για τον κάθε ασθενή. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γαστρεντερολόγος, αν το κρίνει απαραίτητο, λαμβάνει δείγμα για βιοψία, δηλαδή ένα μικρό κομμάτι ιστού από το εσωτερικό του παχέος εντέρου, το οποίο θα σταλεί για ιστολογική εξέταση. Η κολονοσκόπηση είναι μία ιδιαιτέρως ασφαλής εξέταση και πραγματοποιείται είτε με απλή μέθη ή με μέθη παρουσία αναισθησιολόγου. Ο χρόνος μίας απλής διαγνωστικής κολονοσκόπησης είναι συνήθως 30-45 λεπτά, ωστόσο, είναι δυνατόν να διαρκέσει περισσότερο χρόνο ανάλογα με τα ευρήματα. Πριν τη διαδικασία της κολονοσκόπησης, απαιτείται συγκεκριμένη προετοιμασία την οποία θα δώσει ο ιατρός.

Για πληροφορίες και λεπτομέρειες για τις εξετάσεις, επικοινωνείτε με τα διαγνωστικά κέντρα της Euromedica