Με αυτές τις τροφές θα προστατέψεις το δέρμα σου από τον ήλιο!

Bάλ'τες τώρα στη διατροφή σου

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Shutterstock
Shutterstock

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην επιδερμίδα με βασική εκείνη της πρόωρης γήρανσης αλλά και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Εκτός λοιπόν από τη συστηματική χρήση αντηλιακών, που δεν θα πρέπει να αμελείς και η διατροφή παίζει το ρόλο της στην προστασία του δέρματος από τις βλαβερές ακτίνες UV. (δες και την απόλυτη ιεροτελεστία φροντίδας για το καλοκαίρι)

Έτσι, ενσωματώνοντας τις παρακάτω τροφές στη διατροφή σου, μπορείς να ενισχύσεις την προστασία του δέρματός σου από τον ήλιο διατηρώντας τη νεανικότητά του. Μην ξεχνάς, όμως ότι η κατανάλωση αυτών των τροφών πρέπει να συνδυάζεται πάντοτε με την εφαρμογή ενός αντηλιακού για μέγιστη προστασία.

Με αυτές τις τροφές θα προστατέψεις το δέρμα σου από τον ήλιο!

  • Ντομάτες. Πλούσιες σε λυκοπένιο, οι ντομάτες είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία. Και αυτό γιατί απορροφά τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από την έκθεση στον ήλιο, μειώνοντας τον κίνδυνο εγκαυμάτων και βλαβών.
  • Καρότα. Τα καρότα περιέχουν βήτα-καροτένιο, το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στον οργανισμό. Σημείωσε ότι το βήτα-καροτένιο συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και προσφέρει φυσική προστασία από τις ακτίνες UV, ενώ ακόμη βελτιώνει την ελαστικότητα και την υφή του δέρματος.

    καρότα μαγειρεμένα σε πιάτο
    Unsplash
  • Πράσινο τσάι. Με σύνθεση από πολυφαινόλες, το πράσινο τσάι έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ειδικότερα, οι πολυφαινόλες βοηθούν στην πρόληψη της φθοράς του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
  • Σολομός. Ο σολομός και τα άλλα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Τα ωμέγα-3 λιπαρά βοηθούν στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από την ηλιακή φθορά και ενισχύουν τη φυσική άμυνα του δέρματος.
  • Φράουλες. Οι φράουλες περιέχουν βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου. Το κολλαγόνο βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του δέρματος. Επίσης, η βιταμίνη C λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο.
  • Κακάο. Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύουν την προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία. Επιπλέον, βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας και της ελαστικότητας του δέρματος.