Το "θαυματουργό" ρόφημα που κάνει καλό στο δέρμα και ρίχνει το σάκχαρο

Προάγει τη γενικότερη υγεία του οργανισμού σύμφωνα με τους διατροφολόγους

Unsplash
Unsplash

Με ένα διάσημο λαχανικό, με το οποίο φτιάχνουμε ένα από τα νοστιμότερα λαδερά το καλοκαίρι μπορείς να δημιουργήσεις ένα "θαυματουργό" ρόφημα που κάνει καλό στο δέρμα και ρίχνει το σάκχαρο, σύμφωνα με τους διατροφολόγους. Σίγουρα γνωρίζεις τις μπάμιες, είτε σου αρέσουν είτε όχι.

Είναι φυτό της οικογένειας Malvaceae, ιθαγενές της τροπικής Αφρικής, που μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους και αποτελεί ένα από τα πιο γευστικά λαχανικά, συνοδευτικά του κρέατος και του κοτόπουλου ή και σκέτο ως λαδερό.

Ωστόσο, ένα ρόφημα που παρασκευάζεται από τις μπάμιες θεωρείται "θαυματουργό" για την υγεία, κάνοντας καλό στο δέρμα και ρίχνοντας το σάκχαρο - και με επιπλέον θετικά για τον οργανισμό.

Το "θαυματουργό" ρόφημα που κάνει καλό στο δέρμα και ρίχνει το σάκχαρο

Τον τελευταίο καιρό ένα ρόφημα από τις μπάμιες, στην ουσία νερό από μπάμιες, έχει γίνει viral, διαθέτοντας τη φήμη μιας υπερτροφής με θαυματουργά οφέλη για την υγεία. Είναι όμως όντως έτσι; Με τη βοήθεια διατροφολόγου αναλύσαμε ένα προς ένα τα οφέλη του.

Προωθεί την ενυδάτωση

Όπως το συνηθισμένο νερό, το νερό από μπάμιες προάγει την ενυδάτωση, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία όλων των συστημάτων του σώματος. «Ο καρπός της μπάμιας περιέχει βιταμίνη Α , βιταμίνη C και βιταμίνη Κ», παρατηρεί η Karishma Shah, διατροφολόγος και ψυχολόγος υγείας. «Είναι επίσης πλούσιο σε μέταλλα όπως ασβέστιο , μαγνήσιο και κάλιο, καθώς και σε αντιοξειδωτικά».

Μεταξύ των τελευταίων βρίσκουμε φλαβονοειδή, ισοκερκιτρίνη και κερσετίνη, που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, μειώνουν τα σημάδια γήρανσης και προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Ως εκ τούτου, το νερό της μπάμιας φαίνεται να έχει ό,τι χρειάζεται για να κάνει το δέρμα πιο φωτεινό και νεότερο.

Συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος

Το νερό της μπάμιας περιέχει διαλυτές φυτικές ίνες και ως εκ τούτου η κατανάλωσή του προάγει την υγιή πέψη, αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και ρυθμίζει την κινητικότητα του εντέρου.

πράσινο ρόφημα
Unsplash

Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου

Οι διαλυτές ίνες που υπάρχουν στις μπάμιες βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης των σακχάρων και ως εκ τούτου αποτρέπουν τυχόν γλυκαιμικές αιχμές . Το μαγνήσιο βοηθά επίσης στη διατήρηση των επιπέδων ινσουλίνης. Όπως επισημαίνει η Shah, διάφορες μελέτες έχουν δείξει την ικανότητα της μπάμιας να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Είναι ωφέλιμο στο αδυνάτισμα

Το νερό της μπάμιας περιέχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν την αίσθηση του κορεσμού. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο όταν κάποιος ακολουθεί μια διατροφή για αδυνάτισμα.

Παρενέργειες του νερού από μπάμιες

Οι πιθανές παρενέργειες της κατανάλωσης νερού από μπάμιες περιλαμβάνουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως φούσκωμα, αέρια, διάρροια και πέτρες στα νεφρά. Επιπλέον, καλό είναι να γνωρίζετε ότι αυτό το ρόφημα μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, επομένως, πριν το πάρετε, καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Πώς να ετοιμάσετε το νερό της μπάμιας

Ανεξάρτητα από την περιποίηση του δέρματος και τα γενικά οφέλη για την υγεία και τον οργανισμό, το νερό από μπάμιες είναι ένα δροσιστικό, θρεπτικό και χαμηλών θερμίδων ρόφημα, καθιστώντας το ιδιαίτερα κατάλληλο για τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορείτε να το ετοιμάσετε στο σπίτι, εύκολα και γρήγορα.

Πάρτε μερικές φρέσκες μπάμιες και πλύντε τες καλά. Αφαιρέστε το πάνω μέρος και τα κόψτε σε κομμάτια. Τοποθετήστε τα κομμάτια της μπάμιας σε ένα ποτήρι νερό και αφήστε τα όλη τη νύχτα. Το πρωί σουρώστς και πιείτε με άδειο στομάχι. Η κατανάλωση νερού μπάμιας με άδειο στομάχι επιτρέπει στο σώμα σας να εκμεταλλευτεί πλήρως τα θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη για την υγεία.