Kατάψυξη ωαρίων: Ποια είναι τα πλεονεκτήματά της & πότε πρέπει να γίνεται;

Ο γυναικολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας που σου δίνει τη δυνατότητα να τεκνοποιήσεις μελλοντικά, χωρίς να επηρεάζεται η σύλληψη και η κύηση από την ηλικία. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με τη μήτρα, που δεν έχει ηλικία, οι ωοθήκες και τα ωάρια γερνούν σταδιακά. Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τον οποίο η κρυοσυντήρηση-κατάψυξη ωαρίων είναι μια καλή λύση για τη γυναίκα.

Εμείς ρωτήσαμε τον Παντελή Μεσσαρόπουλο, μαιευτήρα-γυναικολόγο με MSc στην παθολογία κύησης και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης Β Πανεπιστημιακής Κλινικής ΕΚΠΑ, ο οποίος μας εξηγεί περισσότερα σχετικά με την κατάψυξη ωαρίων και τα οφέλη της. (δες και για τη διατροφή & τη γονιμότητα: Υπάρχουν τροφές που την ενισχύουν & βοηθούν στη σύλληψη;)

Κατάψυξη ωαρίων: Ανακάλυψε τα πλεονεκτήματά της & πότε πρέπει να γίνεται

Τα τελευταία χρόνια η κατάψυξη ωαρίων έχει κερδίσει αρκετό έδαφος ανάμεσα σε σύγχρονες γυναίκες οι οποίες δεν πρόλαβαν να τεκνοποιήσουν σε μικρή ηλικία και θέλησαν να διαφυλάξουν την γονιμότητα τους με αυτή την μέθοδο. Σε αυτό έχει βοηθήσει η νέα μέθοδος κατάψυξης και διαφύλαξης των ωαρίων που λέγεται υαλοποίηση και έχει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τις παλαιότερες συμβατικές μεθόδους.

διαδικασία ivf στο εργαστήριο
Unsplash

Μάθε περισσότερα για την υαλοποίηση

Πρόκειται για μία σχετικά απλή μέθοδος κατάψυξης, η οποία δεν απαιτεί εξειδικευμένο και πολύπλοκο μηχανισμό. Σημείωσε ότι οι συμβατικές μέθοδοι κατάψυξης δεν έχουν πάντα επιτυχές αποτέλεσμα καθώς επιτρέπουν το σχηματισμό κρυστάλλων στο εσωτερικό των κυττάρων, προκαλώντας κατά συνέπεια κάποιες βλάβες στα έμβρυα και ανεπανόρθωτες βλάβες στα ωάρια. Μην ξεχνάς ότι τα ανθρώπινα ωάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και κατά συνέπεια είναι πολύ ευαίσθητα στις διαδικασίες ψύξης.

Ακόμη, θα πρέπει φυσικά να καταστεί σαφές ότι η ποιότητα των ωαρίων είναι συνδεδεμένη με την ηλικία της δότριας. Άρα όσο πιο νωρίς γίνεται η κατάψυξη των ωαρίων τόσο καλύτερα προκειμένου να αξιοποιηθούν όταν η γυναίκα μελλοντικά το θελήσει.

Η κατάψυξη των ωαρίων λοιπόν με τη διαδικασία της υαλοποίησης φαίνεται πως θα αποδειχθεί σωτήρια για πολλές κατηγορίες γυναικών, που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Είναι ανάγκη όμως οι γυναίκες, που θα ήθελαν να τη χρησιμοποιήσουν προκειμένου να παρατείνουν την αναπαραγωγική τους ηλικία και να μεταθέσουν την τεκνοποίηση, να ενημερωθούν πλήρως για τις δυνατότητες αυτής της μεθόδου, αλλά και για τις ενδεχόμενες αδυναμίες της.