Σίγουρα το κάνεις λάθος! Τι δεν πρέπει να πιεις και να φας ΠΟΤΕ μετά την προπόνηση

Δύο διαιτολόγοι αποκαλύπτουν τις απαγορευμένες τροφές

Shutterstock
Shutterstock

Η διατροφή μετά την προπόνηση είναι σημαντική, για να απολαύσεις στη συνέχεια όλα τα οφέλη της άσκησης και το σώμα σου να πάρει τα καλά στοιχεία που έχεις να του δώσεις. Η διατροφολόγος Perri Halperin και η αθλητική διαιτολόγος Jenna Stangland, αποκαλύπτουν ποια τρόφιμα είναι απαγορευτικά για να τα καταναλώσεις μετά το πέρας της γυμναστικής σου, ενισχύοντας έτσι την αποκατάσταση μετά την άσκηση για βέλτιστη απόδοση.

Το να σκέφτεστε τι να φας μετά από μια προπόνηση μπορεί να μην σου φαίνεται και τόσο σπουδαίο, αλλά αυτό που θα βάλεις στο σώμα σου είναι ουσιαστικό και μέγιστης σημασίας για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα στο σώμα σου και να μην πάει χαμένος ο κόπος και η κούραση.

Είτε έχεις κάνει έντονη προπόνηση δύναμης είτε μόλις λίγο περπάτημα, οι τροφές που θα επιλέξεις είναι πολύ σημαντικές. Χρειάζεται ένα ισορροπημένο γεύμα γεμάτο με τα σωστά τρόφιμα, για να αξίζει οποιαδήποτε άσκηση — η υγιεινή διατροφή είναι το κλειδί.

Αυτές είναι οι τροφές που δεν πρέπει να πιεις και να φας μετά την προπόνηση

Το φαγητό μετά την προπόνηση προσφέρει πολλά οφέλη. Η διατροφολόγος Perri Halperin εξηγεί ότι η άσκηση μειώνει το γλυκογόνο σας (το οποίο είναι η αποθηκευμένη μορφή γλυκόζης που χρειάζεστε για ενέργεια), καταστρέφει μυϊκό ιστό και τους ηλεκτρολύτες.

Η κατανάλωση των σωστών τροφών θα αναπληρώσει τα επίπεδα ενέργειας, θα αυξήσει τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών και θα επανυδατώσει το σώμα. Ένα γεύμα μετά την προπόνηση βοηθά επίσης στην πρόληψη των τραυματισμών. Η Jenna Stangland, αθλητική διαιτολόγος λέει ότι το φαγητό μπορεί να επιδιορθώσει τα στρεσαρισμένα και φλεγμονώδη κύτταρα μετά από μια έντονη προπόνηση. Αλλά ξέρεις τις δεν πρέπει να πιεις και να φας μετά την προπόνηση;

Η Halperin λέει ότι είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τα ζαχαρούχα τρόφιμα όπως μπισκότα, γλυκά και κέικ – δεν θα βοηθήσουν τους μύες να ανακάμψουν και μπορεί να προκαλέσουν στομαχικές διαταραχές. Η Stangland προσθέτει ότι καλό είναι να μην καταναλώσουμε απλούς υδατάνθρακες και οτιδήποτε επεξεργασμένο ή πηγές πρωτεΐνης χαμηλότερης ποιότητας.

γυναίκα τρώει φρούτο μετά την άσκηση
Shutterstock

"Αυτές θα ήταν κενές θερμίδες που φτάνουν στο σώμα και δεν είναι τόσο λειτουργικές για ενυδάτωση και αποκατάσταση του σώματος μετά από μια προπόνηση", εξηγεί. Τα δημητριακά με ζάχαρη, τα αρτοσκευάσματα, οι μπάρες ή τα ροφήματα με μεγάλη λίστα συστατικών ή πολλά συντηρητικά είναι όλα άχρηστα, όπως και τα τηγανητά.

Όσον αφορά στα ποτά, απόφυγε οτιδήποτε περιέχει πολλά πρόσθετα σάκχαρα, καθώς είναι φλεγμονώδη και δεν θα βοηθήσουν το σώμα να ανακάμψει. Φρόντισε να μην πιεις τίποτα που θα διαταράξει το πεπτικό σου σύστημα, δεν έχει πρωτεΐνη ή είναι πολύ υψηλό σε κορεσμένα λιπαρά.

Κι αν πρόκειται να πας, για παράδειγμα, για ένα φαγητό μετά από μια γρήγορη συνεδρία pilates, μην σκεφτείς καν να πιεις αλκοόλ, καθώς θα επηρεάσει τη σύνθεση πρωτεϊνών των μυών και την ποιότητα του ύπνου σου, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την κακή αποκατάσταση του σώματος μετά την προπόνηση.

Η άσκηση είναι μια ολιστική διαδικασία, επομένως καλά θα κάνεις να δώσεις μεγάλη βάση στο γεύμα σου μετά την προπόνηση, γιατί δεν θα θέλεις όλη η σκληρή δουλειά που κάνεις να είναι άσκοπη.