Πώς να "δουλέψεις" την κοιλιά στα 50 σου - Οι συμβουλές των ειδικών

Ο μεταβολισμός υφίσταται αλλαγές μετά την εμμηνόπαυση

Unsplash
Unsplash

Για να χάσετε το κοιλιακό λίπος από την ηλικία των 50 ετών και μετά δεν χρειάζεται να κάνετε ακριβώς το ίδιο όπως κάνατε στα 30. Υπάρχουν πολλές υγιεινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να το αποτρέψετε σε οποιαδήποτε ηλικία – κλασική γυμναστική, καλή διατροφή και ξεκούραση.

Αλλά από αυτήν την ηλικία, που χαρακτηρίζεται από ορμονικές διαταραχές, υπάρχουν ορισμένες συγκεκριμένες συμβουλές των ειδικών που μπορούν να βοηθήσουν.

Πώς η εμμηνόπαυση επηρεάζει την αύξηση του λίπους

Όπως μας εξηγεί η διαιτολόγος-διατροφολόγος Mireia Cabrera Cárdenas, "η εμμηνόπαυση μεταφράζεται σε μείωση των γυναικείων ορμονών, κυρίως των οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Η αύξηση του λίπους στις γυναίκες σε αυτή την ηλικία οφείλεται σε πτώση των οιστρογόνων και αύξηση της τεστοστερόνης (της κύριας ορμόνης στους άνδρες), επομένως είναι πιο πιθανό να συσσωρευτεί λίπος σε περιοχές όπου έχουν κανονικά οι άνδρες (περιοχή της κοιλιάς)".

γυναικα κάνει βάρη
Unsplash

Οι καλές συνήθειες πάντα βοηθάνε

Αυτές οι διαταραχές δεν είναι οι μόνες που ευθύνονται για αυτήν την αύξηση λίπους στην κοιλιά. Μια ενδιαφέρουσα εξήγηση δίνει ο Δρ. Maitane Nuñez García, Ιατρικός Σύμβουλος στο PronoKal Group, ο οποίος επιμένει ότι η σύσταση του σώματος τροποποιείται επίσης από άλλες επίκτητες συνήθειες που επηρεάζουν αυτή την τάση συσσώρευσης λίπους και απώλειας μυϊκής μάζας. Ο ειδικός σημειώνει τις καλές πρακτικές που βοηθούν στο να αποτραπεί αυτό:

  • Μειώστε τους υδατάνθρακες
  • Συμπεριλάβετε τροφές με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  • Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών όσο το δυνατόν περισσότερο, αποφεύγοντας τα βιομηχανοποιημένα προϊόντα
  • Κάντε τακτική σωματική άσκηση
  • Να έχετε μια σεξουαλικά και κοινωνικά ενεργή ζωή
  • Πάντα να ενυδατώνεστε καλά με ροφήματα χωρίς ζάχαρη
  • Κόψτε το κάπνισμα και το αλκοόλ

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης είναι η νέα αντιγήρανση

γυναίκα άσκηση με βάρη
Unsplash

Αν και η απώλεια κιλών και λίπους συνδέεται πάντα με την εφίδρωση, η πραγματικότητα είναι ότι το ασφαλές στοίχημα για την απώλεια κοιλιακού λίπους, ειδικά μετά την ηλικία των 50 ετών, είναι να εστιάσετε στην ενδυνάμωση (αν είναι δυνατόν σε συνδυασμό με αερόβιες ασκήσεις).

Πρέπει να δουλέψετε πάνω σε αυτό για να χάσετε βάρος. "Κατά τη διάρκεια ασκήσεων στις οποίες υπάρχει ισχυρή μυϊκή σύσπαση, δημιουργούνται ενώσεις που ονομάζονται μυοκίνες. Αυτές ταξιδεύουν στο σώμα μας, είναι φυσικά χάπια που φτάνουν στο λιποκύτταρο και μειώνουν τη φλεγμονή.

Αλλά ταξιδεύουν επίσης στον εγκέφαλο και δημιουργούν περισσότερους νευρώνες, περισσότερη νευρωνική σύνδεση και περισσότερη μνήμη . Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνιστάται στους ηλικιωμένους να κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης: λιγότερο sudoku και περισσότερα squats.

Επιπλέον, σε μια ηλικία που αρχίζει να χάνεται αισθητά η μυϊκή μάζα και εμφανίζεται κάποια αδυναμία των οστών, είναι ακόμη πιο απαραίτητο. Και για παράδειγμα, δεδομένα, όπως αυτά επιβεβαιώθηκαν από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, η οποία αναφέρει ότι οι καθημερινές ρουτίνες ενδυνάμωσης 20 λεπτών βοηθούν να έχουμε μικρότερη αύξηση του κοιλιακού λίπους με την πάροδο του χρόνου.

Πώς βοηθούν τροφές πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα

Πολλά έχουν ειπωθεί για την ευκολία της ενσωμάτωσης τροφών πλούσιων σε φυτοοιστρογόνα για τη βελτίωση των επιπτώσεων της εμμηνόπαυσης. Η αύξηση της κατανάλωσής τους μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αλλαγών στα επίπεδα οιστρογόνων και που, εν μέρει, σχετίζονται με τη συσσώρευση λίπους. Ανάμεσα σε αυτά τα τρόφιμα ξεχωρίζουν τα παράγωγα σόγιας όπως το τόφου ή το τέμπε. Η χρήση σπόρων λιναριού ή σουσαμιού είναι άριστη επιλογή λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιγνάνες αλλά και της οιστρογονικής τους δράσης.

γυναίκα στο γυμναστήριο
Unsplash

Δεν πρόκειται για μείωση θερμίδων

Όταν πρόκειται για απώλεια λίπους στα 50, δεν είναι απαραίτητο να μειωθούν οι θερμίδες. Προφανώς, τα πάντα εξαρτώνται από κάθε περίπτωση αλλά γενικά πρόκειται για την απόκτηση καλών συνηθειών στις οποίες εξετάζεται η κατάλληλη αναλογία μακροθρεπτικών συστατικών και η ειδική συμπλήρωση για την εν λόγω ηλικία.

Η διαλειμματική διατροφή δεν είναι η μόνη επιλογή

Αν και το να μένεις χωρίς φαγητό για 12 έως 16 ώρες τη νύχτα μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού, δεν είναι η μόνη επιλογή (ούτε η καλύτερη) για να χάσεις το κοιλιακό λίπος σε αυτή την ηλικία. Πρέπει να γίνεται σωστά ώστε να χάνεται μόνο λίπος και όχι μυϊκή μάζα ή οστική μάζα.

Η σημασία της πρόληψης

Δεδομένου ότι είναι αναπόφευκτο να έχουμε μεγαλύτερη προδιάθεση για αύξηση του σωματικού λίπους στα 50 λόγω ορμονικών παραγόντων, η Cabrera Cárdenas επιμένει στη σημασία της πρόληψης και της βελτίωσης των συνηθειών πριν συμβεί αυτό.

Όχι μάταια, εξηγεί η ειδικός, "αν είμαστε ενεργοί άνθρωποι και δουλεύουμε τη μυϊκή μας μάζα όλα τα χρόνια, είναι λιγότερο πιθανό να υποστούμε σημαντικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση".