Γιόγκα ή πιλάτες; Τι προτιμούν τα it-girls και γιατί

Οι ειδικοί αναλύουν τις διαφορές μεταξύ των δύο πιο δημοφιλών ασκήσεων μεταξύ των fashionistas

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Unsplash
Unsplash

Το να καταλάβετε ποια άσκηση είναι η καλύτερη για εσάς και τις ανάγκες σας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Αν αναρωτιέστε τι είναι προτιμότερο, να κάνετε τη διάσημη στάση του σκύλου της γιόγκα πέντε μέρες την εβδομάδα ή να επενδύσετε σε ένα πακέτο μαθημάτων πιλάτες, θα πρέπει να λάβετε υπόψη όλα τα παρακάτω.

Γιόγκα ή πιλάτες; Τι προτιμούν τα it-girls και γιατί

Τι είναι το πιλάτες;

Όπως λέει η Δρ. Melissa Leber, διευθύντρια του τμήματος επειγόντων περιστατικών αθλητισμού στο νοσοκομείο Mount Sinai Health System, το πιλάτες είναι μια άσκηση χαμηλής έντασης που περιστρέφεται γύρω από τη δύναμη με την οποία εκτελούνται διαφορετικές κινήσεις σε ένα χαλάκι ή σε ειδικά κρεβάτια.

Αυτή η γυμναστική, που δημιουργήθηκε από τον Γερμανό καλλιτέχνη του τσίρκου και πυγμάχο Joseph Pilates, βασίζεται σε μικρές, αργές και ελεγχόμενες κινήσεις για να τονώσουν το σώμα. "Είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία, αφού δυναμώνει τους μύες χρησιμοποιώντας την ίδια τη σωματική μας μάζα ως αντίσταση", λέει η Δρ Leber. "Έτσι αποτρέπονται τραυματισμοί, ενώ γίνεται αποκατάσταση των χρόνιων τραυματισμών. Επιπλέον, επειδή είναι χαμηλής 'εντασης, είναι πολύ κατάλληλοη άσκηση για τις αρθρώσεις".

Αν και μπορεί να γίνει στο σπίτι, η Δρ. Leber επισημαίνει ότι όταν κάνετε πιλάτες είναι καλύτερο να έχετε έναν προπονητή για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τις ασκήσεις σωστά: τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα και ο κίνδυνος τραυματισμού μικρότερος.

pilates
Unsplash

Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ασκήσεις στις συγκεκριμένες ανάγκες και ικανότητές σας. Για παράδειγμα, εάν πονάει η πλάτη σας ή έχετε τραυματισμό, θα πρέπει να τροποποιήσετε τις ασκήσεις με τη βοήθεια επαγγελματία. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν ανάλογα με τη συχνότητα, αλλά η Δρ Leber επισημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί έως και ένα έτος για να ενισχυθεί επαρκώς ο κορμός. Το κλειδί, επομένως, δεν είναι τόσο η ένταση όσο η συνέπεια.

Τι είναι η γιόγκα;

Προέρχεται από τη λέξη "yuj", έναν σανσκριτικό όρο που σημαίνει "ενώνω", η γιόγκα είναι μια πρακτική "που συνδέει το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα με τον εαυτό μας", λέει ο Sudha Nair, ειδικός στη γιόγκα και διευθυντής ευεξίας στο The Four Seasons. Nam Hai, Hoi An, Βιετνάμ .

Με καταγωγή από την Ινδία, αυτή η πνευματική πρακτική έχει ως απώτερο στόχο την αυτοανακάλυψη και την απελευθέρωση μέσω της κίνησης, του διαλογισμού και των διαφορετικών τεχνικών αναπνοής. Η γιόγκα έχει εξελιχθεί στο πέρασμα των αιώνων, έτσι ώστε σήμερα να υπάρχουν πολλές διαφορετικές μορφές.

Εάν ασκείται τακτικά, βελτιώνει την ευλυγισία, την αντοχή και τη δύναμη του σώματος. Όμως, όπως επισημαίνει ο Nair, "δεν είναι απλώς μια σωματική άσκηση", είναι επίσης ευεργετική για την ψυχική υγεία. "Είναι μια ποικίλη πρακτική και εμπλέκονται πολλά επίπεδα συνείδησης".

Χάρη στη σταδιακή ενσωμάτωση διαφορετικών πρακτικών διαλογισμού και αναπνοής, η γιόγκα ανακουφίζει από το στρες και το άγχος και σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα. Ορισμένες στάσεις μειώνουν τις φλεγμονές, ελέγχουν την αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα. "Η πρακτική της γιόγκα ενθαρρύνει έναν πιο αργό τρόπο ζωής και σε κάνει να κατανοήσεις πραγματικά τον εαυτό σου", λέει.

yoga
Unsplash

Σε γενικές γραμμές, η γιόγκα είναι μια ασφαλής άσκηση, αρκεί να γίνεται με έναν καταρτισμένο προπονητή ή επαγγελματία. Εάν πάσχετε από κάποια πάθηση, έχετε προβλήματα στις αρθρώσεις, είστε έγκυος ή είστε ήδη λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε ορισμένες κινήσεις για να αποφύγετε τραυματισμούς. Τα αποτελέσματα ενδέχεται να χρειαστούν χρόνο για να φανούν. Όλα εξαρτώνται από την επιμονή, τις δεξιότητες και, τελικά, τις προσδοκίες.

Οι διαφορές μεταξύ γιόγκας και πιλάτες

Η κύρια διαφορά είναι οι κινήσεις. Η Δρ Leber επισημαίνει ότι η γιόγκα είναι μια πιο αργή προπόνηση, στην οποία οι στάσεις παραμένουν για περισσότερη ώρα. Το πιλάτες επικεντρώνεται στην επανάληψη των ασκήσεων χαμηλής έντασης, για να δουλέψει τους μυς και ο ρυθμός είναι πιο γρήγορος. Από την άλλη πλευρά, η γιόγκα περιλαμβάνει διαλογισμό και πνευματικότητα για να συμβάλει στην ψυχική ευεξία.

Αν και οι δύο πρακτικές είναι γενικά δύσκολες, η Δρ Leber λέει ότι είναι πιο εύκολο να ξεκινήσετε με τη γιόγκα, καθώς το πιλάτες στοχεύει στην οικοδόμηση της δύναμης του σώματος. Από την άλλη, δεδομένου ότι το πιλάτες είναι πιο έντονο από τη γιόγκα, τα αποτελέσματα είναι συνήθως πιο γρήγορα. Το σημαντικό είναι πωςό,τι κι αν επιλέξετε, θα πρέπει να είστε συνεπείς για τουλάχιστον τρεις μήνες για να έχετε αποτελέσματα και οφέλη.

Ποιο είναι καλύτερο;

Κατ 'αρχήν, δεν είναι κανένα καλύτερο από το άλλο. Το ποιο ταιριάζει σε εσάς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του είδους των αποτελεσμάτων που θέλετε να επιτύχετε. Η Δρ Leber επισημαίνει ότι αν προτιμάτε μια πιο αργή άσκηση, που ενισχύει και την ψυχική σας υγεία, δοκιμάστε πρώτα τη γιόγκα.

Αν, από την άλλη, προτιμάτε μια πιο γρήγορη προπόνηση, δομημένη γύρω από την ενδυνάμωση του σώματος, το [ολάτες είναι το πιο κατάλληλο. Όποια και αν είναι η επιλογή σας, η συνέπεια είναι το κλειδί: