Diet tips για 40άρες: Αυτές οι 4 συνήθειες θα σε βοηθήσουν να ξεφουσκώσεις μετά τις διακοπές

Το καλοκαίρι αναπόφευκτα μάς προσθέτει επιπλέον κιλά

Shutterstock
Shutterstock

To καλοκαίρι είναι πάντα συνώνυμο με χαλάρωση, ξεγνοιασιά, ελευθερία και δραστηριότητες ή συνήθειες που ξεπερνούν την καθημερινή ρουτίνα όλης της χρονιάς. Μια πλήρης αλλαγή συνηθειών που συνεπάγεται, εκτός από τη χαρά και την ξεκούραση, την προσθήκη μερικών επιπλέον πόντων στην περιοχή της κοιλιάς - ειδικά για γυναίκες μετά τα 40.

Όχι, δεν μιλάμε για περιττά κιλά (που μπορεί και να είναι), αλλά απλά για φουσκωμένη κοιλιά και ένα γενικότερο πρήξιμο. Όπως λέει η διατροφολόγος Cristina Troncoso, «στις διακοπές τείνουμε να παραμελούμε περισσότερο τη διατροφή μας και να καταναλώνουμε προϊόντα που προκαλούν περισσότερες φλεγμονές, όπως αλκοολούχα ποτά, τροφές με υψηλή ποσότητα κορεσμένων λιπαρών και επεξεργασμένα δημητριακά. Επιπλέον, όλα αυτά τα προϊόντα έχουν χαμηλή ποσότητα φυτικών ινών και θρεπτικών συστατικών, επομένως τείνουμε να τρώμε υπερβολικά χωρίς να το καταλαβαίνουμε».

Αν προσθέσουμε σε αυτό την αγγειοδιαστολή που προκαλείται από τη ζέστη, η οποία επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος και προκαλεί τη συσσώρευση υγρών και την πιθανή έλλειψη κίνησης που μπορεί να συνεπάγονται οι διακοπές, το να νιώθουμε περισσότερο φούσκωμα από το κανονικό μετά το καλοκαίρι είναι συνηθισμένο. Ωστόσο, όλα μπορούν να αντιμετωπιστούν, εάν ακολουθήσετε 4 συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να ξεφουσκώσετε.

Diet tips για 40άρες: Αυτές οι 4 συνήθειες θα σε βοηθήσουν να ξεφουσκώσεις μετά τις διακοπές

Το φούσκωμα του σώματος μετά τα 42 είναι κάτι συνηθισμένο και πέρα από τις καλοκαιρινές διακοπές, αφού αρχίζει η εμμηνόπαυση, που φέρνει πολλές αλλαγές στο σώμα. Το στρες –η κορτιζόλη επηρεάζει επίσης τη φλεγμονή του σώματος– και ο καθιστικός τρόπος της ενήλικης ζωής αλλά και οι δουλειές που περιλαμβάνουν πάρα πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή, γίνονται πιο έντονα σε αυτή την ηλικία.

γυναίκα με φουσκωμένη κοιλιά
Shutterstock

Φυσικά δεν υπάρχουν θαύματα ή γρήγοροι τρόποι για να επιτύχετε αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν 4 συνήθειες που βοηθούν να επανέρθετε στην κανονικότητα και να ξεφουσκώσετε ευκολότερα μετά τις διακοπές.

Πιείτε ανανά μετά το δείπνο

Δεν αναφέρομαι στο να τρώτε μόνο ανανά για βραδινό, αλλά να τον ενσωματώνετε ως επιδόρπιο στο βραδινό (γενικά πρωτεΐνη όταν πρόκειται για κορεσμό και ενεργοποίηση του μεταβολισμού). Εκτός από την γλυκιά γεύση που βοηθά στο να νιώθετε χορτάτοι και ήρεμοι (η περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο ευνοεί τη χαλάρωση), συντελεί επίσης στην καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών σε κάποιο βαθμό. Και αυτό λόγω της παρουσίας ενός αντιφλεγμονώδους ενζύμου, της βρομελίνης, που βοηθά στη διευκόλυνση της πέψης.

Πάρτε ένα μπουκάλι νερό στο κομοδίνο και πιείτε πολύ το πρωί

Τα οφέλη της κατανάλωσης ενός σημαντικού μέρους της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας νερού πρωί-πρωί είναι πολλά. Βοηθά γενικότερα στην ενεργοποίηση όλων των μηχανισμών αποστράγγισης του σώματος. Οπότε δεν έχετε παρά να έχετε ένα μεγάλο μπουκάλι νερό δίπλα σας και μόλις ξυπνήσετε να πιείτε όσο πιο πολύ μπορείτε.

γυναίκα ετοιμάζει νερό με λεμόνι
Shutterstock

Σηκώστε τα πόδια σας για 15 λεπτά

Όταν νιώθετε ιδιαίτερα φουσκωμένοι και τα πόδια σας είναι βαριά, σηκώστε τα λίγο πιο ψηλά για να βελτιώσετε την φλεβική επιστροφή. Όταν ξεκουράζεστε το ιδανικό είναι να σηκώνετε τα πόδια σας για να μειώσετε την πίεση στις φλέβες, βελτιώνοντας την κυκλοφορία.

Ομοίως, το να κρατάτε τα πόδια ψηλά για περίπου 15-20 λεπτά βοηθά στη μείωση της κατακράτησης υγρών, δημιουργώντας μια αίσθηση ξεκούρασης στην περιοχή και συμβάλλει στην πρόληψη των κιρσών. Μια άλλη εναλλακτική είναι να κοιμάστε με τα πόδια σας ελαφρώς σηκωμένα, τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα και τους αστραγάλους σας, έτσι ώστε το κάτω μέρος του σώματος να έχει μια ελαφριά κλίση.

Καταναλώστε σούπες λαχανικών με κινόα για βραδινό

Η αύξηση της κατανάλωσης υγρών είναι απαραίτητη για την αποφυγή του φουσκώματος. Και παρόλο που υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το πετύχετε αυτό, το καλύτερο είναι να φάτε μια σούπα λαχανικών με κινόα για βραδινό, τουλάχιστον για μερικές μέρες της εβδομάδας. Μια συνταγή για να δοκιμάσετε περιλαμβάνει σέλινο, μάραθο, πράσο, μοβ λάχανο, κολοκυθάκια, σκόρδο, κρεμμύδι, ντομάτα, μπρόκολο, με μια νότα κουρκουμά και κινόα.