Διατροφή & ψυχική υγεία: Είναι η μεσογειακή διατροφή αντίδοτο της κατάθλιψης;

Τι λένε οι επιστημονικές μελέτες;

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Shutterstock
Shutterstock

Η διατροφή και η ψυχική υγεία συνδέονται σε πολλά επίπεδα με τη μεσογειακή διατροφή θεωρείται από πολλούς ειδικούς, ως ένα πιθανό "αντίδοτο" ενάντια στην κατάθλιψη. Και παρότι δεν υπάρχει μαγική θεραπεία για την κατάθλιψη, η διατροφή φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία.

Μάλιστα, πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν εξετάσει τη σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και της ψυχικής υγείας τονίζοντας τα πολύτιμα οφέλη της για τον οργανισμό όπως θα δεις και παρακάτω. (δες και 5 τροφές που «ξεφουσκώνουν» κοιλιά & στομάχι & βάζουν φωτιά στο μεταβολισμό σου)

Διατροφή & ψυχική υγεία: Είναι η μεσογειακή διατροφή αντίδοτο της κατάθλιψης;

Η μεσογειακή διατροφή είναι μια διατροφική προσέγγιση που έχει ως βάση της τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά, τα ψάρια, το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς, με μειωμένη την πρόσληψη σε κρέας και γλυκά.

Τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνονται στη μεσογειακή διατροφή περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που είναι σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ ακόμη ρυθμίζουν και τη διάθεσή σου. Το ελαιόλαδο, από την άλλη, πλούσιο σε λιπαρά οξέα ωμέγα-3, έχει συνδεθεί με την αντιμετώπιση της κατάθλιψης και άλλων ψυχικών διαταραχών.

γυναίκα ανακατεύει μεσογειακή σαλάτα
Shutterstock

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή είναι συνήθως συνδεδεμένη με υγιείς διατροφικές συνήθειες γενικά, όπως η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και η συστηματική άσκηση, που μπορούν επίσης να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και στη διαχείριση του άγχους και του στρες.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μεσογειακή διατροφή από μόνη της δεν αποτελεί θεραπεία για σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Γι' αυτό και πρέπει, εάν αντιμετωπίζει κανείς τέτοιου είδους προβλήματα να απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας προκειμένου να γίνεται καλύτερη διαχείριση.

Παρόλα αυτά εάν θέλεις να ακολουθήσετε μια μεσογειακή διατροφή, αύξησε την πρόσληψη σε φρούτα, λαχανικά, ψάρι, ξηρούς καρπούς, όσπρια, ελαιόλαδο και γαλακτοκομικά προϊόντα που μόνο καλό θα κάνουν στον οργανισμό σου και συνδύασέ την με τακτική άσκηση. Με αυτόν τον συνδυασμό το σίγουρο είναι ότι θα ωφελήσεις την συνολική σου υγεία.