12 επώνυμοι Έλληνες που είδαν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται - Κάηκαν ολοσχερώς τα σπίτια τους στην φωτιά

Κάποιοι τα ξαναέχτισαν

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
NDPPHOTOS
NDPPHOTOS

Κάθε καλοκαίρι οι φωτιές είναι όλο και πιο πολλές στην Ελλάδα, με τον κόσμο να βλέπει τα σπίτια του να χάνονται μέσα στις φλόγες. Μάλιστα, η χώρα μας βίωσε την απόλυτη τραγωδία το 2018 όταν στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι πέθαναν πάνω από 100 άνθρωποι (ανάμεσα τους και παιδιά).

Ανάμεσα λοιπόν στους ανθρώπους που είδαν τους κόπους μια ζωής να χάνονται, ήταν και 12 επώνυμοι Έλληνες. Ορισμένοι από αυτούς δήλωσαν πως "μακάρι να καιγότανε μόνο το δικό τους σπίτι και όχι τουςκόσμου".

Οι 12 επώνυμοι Έλληνες που είδαν τα σπίτια τους να καίγονται

Χριστίνα Λαμπίρη

Η Χριστίνα Λαμπίρη ήταν ένας από τους πολλούς ανθρώπους που βίωσαν την φωτιά στο Μάτι. Η παρουσιάστρια έχασε το σπίτι της στην πύρινη λαίλαπα που το κατέστρεψε ολοσχερώς. Το σπίτι της βρίσκεται στο Κόκκινο Λιμάνι εκεί που βρήκαν τραγικό θάνατο 26 άνθρωποι. Μπορεί να προσπάθησαν με τον σύζυγό της να το σώσοτν αλλά δεν τα κατάφεραν.

«Καταστραφήκαμε εντελώς! Το σπίτι μου είναι πολύ κοντά στην ταβέρνα που απανθρακώθηκαν 26 συμπολίτες μας… Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και δυο πολύ κολλητοί φίλοι του άνδρα μου… Εμείς ούτε που καταλάβαμε τι συνέβη! Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά. Η φωτιά μας περικύκλωσε μέσα στο σπίτι μας και προσπαθήσαμε να σώσουμε ότι σωζόταν!

Εγώ ειλικρινά ούτε που έχω καταλάβει πως τελικά σώθηκα! Το σπίτι μας καταστράφηκε ολοσχερώς. Έμεινε μόνο ένα δωμάτιο από όλο το σπίτι και τώρα μαζεύω σε κούτες ότι έχει σωθεί για να σηκωθώ να φύγω. Το σπίτι του αδερφού του άντρα μου Θανάση, είναι ακριβώς δίπλα από το δικό μας καταστράφηκε ολοσχερώς. Πραγματικά είμαι σε απίστευτη σύγχυση και ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που έχει συμβεί. Το καλό είναι ότι τουλάχιστον σώσαμε τη ζωή μας», είχε πει στο Youweekly.gr.

Σάκης Ρουβας

Και η οικογένεια Ρουβά βίωσε τον τρόμο. Ο Σάκης Ρουβάς με την Κάτια Ζυγούλη βρισκόντουσαν σε διακοπές με τα παιδιά τους όταν έμαθαν πως έπιασε φωτιά στο Νέο Βουτζά η οποία είχε φτάσει έξω από το σπίτι τους. Στην μονοκατοικία τότε βρίσκονταν οι γονείς του μοντέλου με τον μικρό τους γιο Απόλλωνα. Η φωτιά έκαψε το γκαράζ αλλά και μεγάλο μέρος του κήπου - δείτε εδώ φωτογραφίες από το σπίτι τους.

Ζωζώ Σαπουντζάκη

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη είδε το σπίτι της στην Κινέτα να χάνεται από την πυρκαγιά. Η ίδια όταν πληροφορήθηκε πως απειλείται έφυγε από την οικία της και φιλοξενήθηκε σε φίλους.

«Μέσα στο σπίτι υπήρχαν οι πίνακές μου, τα πορτρέτα μου, οι φωτογραφίες μου, οι δίσκοι μου – όλο το υλικό που είχα, ήταν μέσα σ’ αυτό το σπίτι, στο σπίτι μου το καλό. Έχω κι ένα σπίτι στην Αθήνα, αλλά το σπίτι που αγαπούσα ήταν η Κινέτα. Αυτή τη στιγμή γυρίζω μ’ ένα φόρεμα. Γιατί όλα τα καλά πράγματα τα είχα στην Κινέτα – τις γούνες μου, τα παπούτσια μου, τα πάντα. Τώρα στην Αθήνα δεν έχω τίποτα. Δύο μέρες κυκλοφορώ μ’ ένα φόρεμα. Δεν έχω τίποτ’ άλλο», είχε πει μεταξύ άλλων.

Δημήτρης Αρβανίτης

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αρβανίτης έχασε το σπίτι του στο Μάτι όπως και πολλοί άνθρωποι.

«Τι έκθεση να γράψω και εγώ; Τι σημαίνει για εμένα το σπίτι μου; Ποσό τυχερός νιώθω που τα κατάφερε η αδερφή μου και η ανιψιά μου τελευταία στιγμή και σώθηκαν και δεν βρέθηκαν στην παραλία μαζί με τους άλλους. Δεν ξέρω τι θα έκανα. Πόσο χάλια νιώθω για όλους τους νεκρούς γείτονες και ανθρώπους και τις εικόνες που είδα. Στα μέρη που παίζαμε τώρα είναι σωροί . Όλοι οι φίλοι μου μένουν εκεί τώρα που θα μένουν ? Βοηθήστε εάν είστε εκεί . Ανεβάζω και δεύτερη φωτογραφία για όποιον είναι σε ανάγκη. Όποιος είναι στην περιοχή να βοηθήσει όπως μπορεί παρακαλώ ! Είμαι συντετριμμένος παιδιά», είχε γράψει σε ανάρτηση στα social media.

Νίκη Βίσση

H Νίκη Βίσση, αδερφή της Άννας Βίσση είδε το σπίτι της να καίγεται ολοσχερώς. Η ίδια ωστόσο ευτυχώς δεν βρισκόταν στο Μάτι εκείνες τις ημέρες.

«Εγώ βρισκόμουν με την Άννα στη Θεσσαλονίκη για τη συναυλία της και έμαθα τι συμβαίνει από το τηλέφωνο. Στο σπίτι μου ήταν ο σύζυγός μου, τα παιδιά μου και η μητέρα μου. Τα παιδιά άρπαξαν την μητέρα μου με το αυτοκίνητο και έφυγαν. Η Άννα είναι στο πλευρό μας... Πριν από λίγο πήρε στο σπίτι της και τη μητέρα μας. Αυτή ήταν η βασική μας κατοικία. Εντάξει έχουμε να μείνουμε κάπου, αλλά τώρα είμαστε στην περιοχή, στο Μάτι και στο σπίτι και μαζεύουμε τα συντρίμμια…», είχε πει.

Νάνσυ Νικολαΐδου

Και η Νάνσυ Νικολαΐδου είδε το σπίτι της στην Βαρυμπόμπη να χάνεται μέσα στις φλόγες.

Νάνσυ Νικολαΐδου καμμένο σπίτι φωτογραφίες

Μπέσσυ Αργυράκη

Η οικογένεια της Μπέσσυς Αργυράκη κάηκε στην φωτιά στον οικισμό του Άνω Πευκενέα. Η τραγουδίστρια ειδοποιήθηκε την ημέρα της πυρκαγιάς από φίλους της. Ευτυχώς σώθηκαν τα δυο ζωάκια της.

«Έχουμε πολλές μνήμες εκεί μεγάλωσαν τα παιδιά…Ήταν το ερημητήριό μας. Τον παράδεισο τον ζητώ να ξαναέρθει, γιατί τον παράδεισο μάς τον έκαναν μια κόλαση. Πρέπει να προλαμβάνουμε τις ακραίες καιρικές συνθήκες. Θέλω να δω τι θα γίνει», είπε.

Ελενη Καρουσάκη

Η Ελένη Καρουσάκη με την οικογένεια της βίωσαν εφιαλτικές στιγμές όταν για να σωθούν από την φωτιά στην Ανατολική και Δυτική Αττική μπήκαν στην θάλασσα και τους περισυνέλλεξε ένα σκάφος του Λιμενικού.

«Οι στιγμές που ζήσαμε ήταν εφιαλτικές, καθώς μέσα σε ελάχιστη ώρα η φωτιά έφτασε έξω από τα παράθυρα του σπιτιού. Βλέπαμε τις φλόγες και δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Το μόνο που με ένοιαζε ήταν να σωθούμε από το... ποτάμι με τις φλόγες, το οποίο κατάπινε ό,τι έβρισκε στο πέρασμά του.

Όταν φτάσαμε στην παραλία, πέρα από τον κόσμο που υπήρχε, δεν πιστεύαμε ότι η φωτιά θα έφτανε ως εκεί. Ο καπνός είχε πνίξει τα πάντα, ουρλιαχτά από παντού, δεν βλέπαμε τίποτα μπροστά μας, με αποτέλεσμα να βρεθούμε μέσα στο νερό και να κολυμπάμε μέχρι να ξεφύγουμε. Νόμιζα ότι οικογενειακώς ζούσαμε τις τελευταίες μας στιγμές. Βάλαμε τα κλάματα και φιληθήκαμε, μήπως και δεν μας δινόταν ξανά η ευκαιρία αυτή.

Παραμείναμε μέσα στη θάλασσα, κολυμπήσαμε κοντά ο ένας στον άλλον, ώστε να μη μας φτάνουν οι στάχτες και τα αποκαΐδια και περιμέναμε να έρθουν να μας σώσουν. Τελικά, ένα σκάφος του Λιμενικού μάς περισυνέλλεξε και βρεθήκαμε στο λιμάνι της Ραφήνας. Κρίμα, τόσος κόσμος, χάθηκε άδικα».

Κώστας Χατζής

Και ο Κώστας Χατζής έχασε το σπίτι του στην Βόρεια Εύβοια. Το σπίτι του βρισκόταν σε δασική περιοχή, ωστόσο μετά την πυρκαγιά χάθηκαν όλα.

Αλέκος Βουτσαράς

Ο Αλέκος Βουτσαράς, ένας από τους πιο σημαντικούς φωτορεπόρτερ της χώρας είδε το σπίτι του στη Βαρυμπόμπη να καίγεται ολοσχερώς.

«Με πήραν βίαια, χωρίς να ελέγξουν τι ήθελα να κάνω. Εδώ είναι η ψυχή μου, το προσωπικό μου αρχείο στο φωτορεπορτάζ από το 1967 ως το 2013. Έχω αναπνεύσει τόσο δακρυγόνο στη ζωή μου που το καρβουνάκι δεν μου κάνει τίποτα», είχε δηλώσει.

Οικογένεια Κοντομηνά

Ολοσχερώς κάηκε και το κτήμα της οικογένειας Κοντομηνά στην Βαρυμπόμπη. Πρόκειται για ένα τεράστιο κτήμα με μία μονοκατοικία που φημιζόταν και τη χλιδή τόσο των εξωτερικών όσο και των εσωτερικών της χώρων.

Κοντομηνάς σπίτι Βαρυμπόμπη

Μελίνα Μακρή

Τέλος ανάμεσα στους ανθρώπους που έχασαν το σπίτι τους στην φωτιά στην Κινέτα ήταν και η Μελίνα Μακρή. Η τραγουδίστρια είχε μιλήσει με συγκινητικά λόγια.

«Μαύρη μέρα ξημέρωσε σήμερα. Καταστροφή, θάνατος, οργή. Ανείπωτη τραγωδία. Δύναμη και κουράγιο σε όλους μας να αντέξουμε… νωρίς έμαθα πώς κάηκε ολοσχερώς το σπίτι μας στην Κινέτα αλλά κι αυτό μοιάζει τόσο μικρό και ασήμαντο μπροστά στους τόσους ανθρώπους που χάσανε τις ζωές τους έτσι άδικα και φρικτά… Παναγία μου βάλε το χέρι σου» είχε γράψει.