10+1 διάσημοι Έλληνες που αποκάλυψαν πως είναι γκέι - «Η πρώτη μου επαφή ήταν με γυναίκα απλώς κάποια στιγμή...»

Μίλησαν ανοιχτά γι' αυτό με δύναμη ψυχής δίνοντας θάρρος και σε άλλους ανθρώπους

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
10+1 διάσημοι Έλληνες που αποκάλυψαν πως είναι γκέι - «Η πρώτη μου επαφή ήταν με γυναίκα απλώς  κάποια στιγμή...»

Η Ελλάδα, χώρα με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά, τα τελευταία χρόνια έχει κάνει βήματα προς την αποδοχή και την ενσωμάτωση της LGBTQ+ κοινότητας. Ωστόσο, οι κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα παραμένουν ακόμα μια πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους που ανήκουν σε αυτή την κοινότητα. Σημαντικό ρόλο στην προώθηση της ισότητας και της ανεκτικότητας έχουν διαδραματίσει οι διάσημοι Έλληνες που έχουν αποκαλύψει δημόσια τη σεξουαλική τους ταυτότητα.

Η προσωπική αποκάλυψη της σεξουαλικότητας από δημόσια πρόσωπα δεν είναι απλά μια ατομική απόφαση, αλλά μια γενναία πράξη που μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας πιο δεκτικής και φιλικής προς τη διαφορετικότητα. Οι διάσημοι που έχουν επιλέξει να μοιραστούν την προσωπική τους ιστορία παρέχουν ορατότητα στην LGBTQ+ κοινότητα, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την αποδοχή τόσο από την κοινωνία όσο και από την ίδια την κοινότητα.

Είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι η διαδικασία της αποκάλυψης (coming out) είναι μια προσωπική και πολλές φορές δύσκολη εμπειρία. Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να το κάνουν δημόσια αντιμετωπίζουν συχνά κριτική, προκαταλήψεις και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και απειλές. Παρ’ όλα αυτά, η απόφασή τους να μιλήσουν ανοιχτά μπορεί να προσφέρει δύναμη και θάρρος σε άλλους ανθρώπους που βρίσκονται σε παρόμοια θέση.

Σε αυτό το πλαίσιο, διάσημοι Έλληνες όπως ο Φώτης Σεργουλόπουλος, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο Φώτης Σπύρος έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της αποδοχής της LGBTQ+ κοινότητας στην Ελλάδα. Οι δημόσιες αποκαλύψεις τους συμβάλλουν στην αποδόμηση των στερεοτύπων και στην προώθηση της κοινωνικής ισότητας. Οι ιστορίες τους εμπνέουν και δίνουν ελπίδα, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για συνεχή προσπάθεια προς την κατεύθυνση μιας κοινωνίας όπου κάθε άτομο μπορεί να ζει ελεύθερα και χωρίς φόβο.

Αναγνωρίζοντας τον ρόλο αυτών των ανθρώπων, αντιλαμβανόμαστε ότι η διαδικασία της κοινωνικής αλλαγής είναι πολυεπίπεδη και συνεχής. Η συμμετοχή διάσημων προσώπων στην προώθηση της ισότητας και της ανεκτικότητας αποτελεί έναν από τους κρίσιμους παράγοντες για την οικοδόμηση μιας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας.

Διάσημοι Έλληνες που μίλησαν ανοιχτά για την σεξουαλικότητά τους

Νίκος Μουτσινάς

Δείτε επίσης: «Σκεφτόμουν να αυτοκτονήσω» - 5 διάσημοι Έλληνες που είχαν εθισμό με τον τζόγο

Μουτσινάς γκέι

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγους μήνες στο περιοδικό Antivirus και τον δημοσιογράφο Βασίλη Θανόπουλο, ο Νίκος Μουτσινάς μίλησε για τη «ρευστότητα» της σεξουαλικότητας, για τις πρώτες του ερωτικές εμπειρίες, αλλά και για την αντίδραση της μητέρας του, όταν της μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά του.

«Η πρώτη μου ερωτική επαφή ήταν με γυναίκα και ήταν εξαιρετική. Απλώς κάποια στιγμή, εκεί γύρω στα 19 μου, κατάλαβα ότι μου άρεσε ένα άλλο παιδί με το οποίο κάναμε μαζί πρόβες. Υπήρχε κάτι στην ατμόσφαιρα και ήταν η πρώτη φορά που μπήκα στη διαδικασία να κάνω κάτι με ένα άτομο του ίδιου φύλου. Καλά μην φανταστείς, δεν έγινε και κάτι ολοκληρωμένο. Δώσαμε απλώς ένα φιλί. Ωστόσο, αυτό το φιλί με συγκλόνισε. Θυμάμαι να γυρίζω σπίτι εκείνη τη μέρα από την πρόβα και να νιώθω ότι έχω πάνω μου έξι καράβια και επτά πλανήτες», είπε αρχικά ο Νίκος Μουτσινάς ενώ σε ερώτηση για τη σεξουαλική του ταυτότητα και για το πώς αυτοπροσδιορίζεται, ο ίδιος απάντησε:

«Ως γκέι, εννοείται. Αν κάνω έναν μικρό απολογισμό στις σχέσεις μου μέχρι τώρα, που κάποιες ήταν με γυναίκες και κάποιες – περισσότερες – με άνδρες, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι στο κομμάτι της συμβίωσης και του “συνυπάρχειν” έχω μεγαλύτερη οικειότητα με τους άνδρες. Είναι δηλαδή και το κομμάτι το συντροφικό, όχι μόνο το σεξουαλικό. Γενικά, το θέμα της σεξουαλικότητας είναι κάτι ρευστό».

Φώτης Σεργουλόπουλος

 γκέι Έλληνες Φώτης Σεργουλόπουλος

Έχει μιλήσει ουκ ολίγες φορές ανοιχτά για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Μάλιστα, στο παρελθόν είχε αναφέρει σε εκπομπή του Πέτρου Κωστόπουλου: «Για την προσωπική μου ζωή έχω πάρει ένα δρόμο, ποτέ δεν ήθελα να πω ψέματα. Είχα συντρόφους στο παρελθόν, πάρα πολύ καλούς, τους αγαπούσα… Οι άνθρωποι στη ζωή τους πρέπει να ελεύθεροι και να αποφασίζουν να ακολουθούν έναν δρόμο. Βεβαίως και υπάρχει τίμημα για αυτό. Το θέμα είναι τι αντέχεις να πληρώσεις».

Στεφανία Γουλιώτη

Στεφανία Γουλιώτη

Η ηθοποιός και σκηνοθέτις επισημοποίησε τη σχέση με την σύντροφό της, Χριστίνα, τον Σεπτέμβριο του 2017, υπογράφοντας σύμφωνο συμβίωσης παρουσία λίγων και καλών φίλων ενώ λίγο αργότερα η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε αφού ήρθε στη ζωή το πρώτο παιδάκι τους.

Δείτε επίσης: Στεφανία Γουλιώτη: Ο γάμος με την σύντροφό της, ο χωρισμός και το Maestro (Βίντεο)

Γρηγόρης Βαλλιανάτος

Γρηγόρης Βαλλιανάτος

Όχι απλά παραδέχεται ανοιχτά τη σεξουαλική του ταυτότητα, παλεύει και για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Στο παρελθόν έχει υπάρξει Πρόεδρος των Ελλήνων Ομοφυλόφιλων και έχει δώσει μάχη για την νομοθετική κατοχύρωση του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Τάσος Θεοδωρόπουλος

Τάσος Θεοδωρόπουλος
18-06-2015 Κολωνάκι-Tuttitalia.Θίασος θεάτρου Αθηνά.Αλέξανδρος Ρήγας-Τάσος Θεοδωρόπουλος

O δημοσιογράφος Τάσος Θεοδωρόπουλος έχει παραδεχθεί δημόσια πως είναι ομοφυλόφιλος. Μάλιστα, τον Απρίλιο του 2015 είχε αποκαλύψει μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ότι είναι φορέας του AIDS.

Φώτης Σπύρου

Φώτης Σπύρου

Ο Φώτης Σπύρου, γνωστός στο ευρύ κοινό από τη συμμετοχή του σε τηλεοπτικές σειρές όπως οι «Δύο ξένοι» και η «Μαρία η άσχημη», έχει αποκαλύψει δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος. «Δεν είναι εύκολο να είσαι γκέι. Είναι επώδυνο και πραγματικά το πληρώνουμε».

Δημήτρης Παπαϊωάννου

 Δημήτρης Παπαϊωάννου
Δημήτρης Παπαϊωάννου-Κατερίνα Ευαγγελάτου

Ο γνωστός καλλιτέχνης έχει δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του: «Για μένα είναι απόλυτα φυσικό να σας μιλήσω δεδομένης της ακτιβιστικής ιστορίας μου και της αντίληψής μου για τα πράγματα. Έτσι κι αλλιώς όταν έφυγα από το σπίτι μου στα 18 μου υποσχέθηκα στον εαυτό μου ότι δε θα κάνω ποτέ τίποτα κρύβοντας ότι είμαι γκέι. Και δεν το έκανα. Η δική μου απόφαση ήταν να ζήσω με τον εαυτό μου και από εκεί και πέρα όπου με πάει».

Αύγουστος Κορτώ

Αύγουστος Κορτώ

Ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ έχει παντρευτεί τον σύντροφό του, Τάσο, στη Νέα Υόρκη και τον Ιανουάριο του 2016 υπέγραψαν και σύμφωνο συμβίωσης.

Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης

Ο γνωστός τηλεοπτικός ανταποκριτής έκανε τη δική του αποκάλυψη πριν από μερικά χρόνια με αφορμή την αυτοκτονία ενός 21χρονου ομοφυλόφιλου φοιτητή στη συνοικία Καζιλίνα της Ρώμης.

Χάρης Ρώμας

Χάρης Ρώμας

Ο Χάρης Ρώμας έχει μιλήσει κι εκείνος ανοιχτά για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του. «Είναι κάτι το οποίο δεν με απασχολεί καθόλου. Έχω κάνει μια συνθέτη ζωη. Έχω περάσει από όλες τις ερωτικες φάσεις. Δεν το κρύβω. Το θεωρώ τιμή μου και καμάρι μου. Κατέληξα στις επιλογές που με ικανοποιούν και τις υπερασπίζω με μεγάλο σθένος. Δεν αναφέρομαι σε αυτά τα θέματα, γιατί δε θέλω να ορίζουν την καλλιτεχνική μου προσωπικότητα. Επειδή σίγουρα είναι πιο πικάντικα, εκεί θα στρέφονται οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων και εγώ δεν θέλω, όπως κάθε καλλιτέχνης που σέβεται τον εαυτό του, να γίνουν πιο καθοριστικά από το καλλιτεχνικό μου στίγμα. Εγώ αισθάνομαι 100% άνδρας, ξέρω τι είδους επιλογή έχω κάνει και την υποστηρίζω με σθένος».

Δημήτρης Παπάζογλου

Καλεσμένος στην εκπομπή «Στούντιο 4» βρέθηκε Δημήτρης Παπάζογλου. Ο γνωστός χορευτής και χορογράφος ήταν άκρως αποκαλυπτικός και δεν δίστασε να μιλήσει για όλους και για όλα.

«Δεν έκρυψα ποτέ αυτό που μπορεί να ήμουν αλλά δεν βγήκα με σημαίες να ουρλιάζω. Δεν μ΄αρέσει να λέω δημόσια “ξέρετε, εγώ είμαι γκέι”. Ε και; Ένας straight λέει εγώ είμαι straight; Και επίσης οι άνθρωποι που με έχουν θαυμάσει και έχουν πληρώσει ένα εισιτήριο και τους έχω γοητεύσει για οτιδήποτε έχω κάνει στην πορεία μου δεν μπορώ να απομυθοποιώ αυτό που έχουν εισπράξει. Όταν ένας άνθρωπος με θαύμασε, επειδή με είδε να χορεύω και του δημιούργησα μία αίσθηση, δεν μπορώ να του πετάω έναν ρεαλισμό στη μούρη»

Όταν εμείς οι θεατρίνοι καλλιεργούμε το κοινό, δεν μπορούμε ταυτόχρονα να το γδέρνουμε αυτό που έχουμε καλλιεργήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Παπάζογλου.