Άντζελα Δημητρίου: Η πικρή ιστορία με τον γιο της, που είχε δώσει για υιοθεσία, και έγινε το μεγάλο σουξέ «Ποια θυσία»

Του είπε την αλήθεια όταν εκείνος ήταν 27 ετών

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Ένα όνομα, μία ολόκληρη ιστορία. Η Άντζελα Δημητρίου μπορεί να γνώρισε μεγάλες επιτυχίες στο τραγούδι, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, όμως όταν η συζήτηση έρχεται στα παιδιά της πάντα υπάρχει ένα αγκάθι μέσα της και ούτε η ίδια το έκρυψε ποτέ. Ο πρόσφατος έντονος τσακωμός με την κόρη της Όλγα Κιουρτσάκη ήταν μόλις το τελευταίο επεισόδιο σε μία μακρά και πονεμένη ιστορία, που εκφράζεται καλύτερα ωστόσο στις θυσίες που έκανε για τον μεγάλο της γιο, Βαγγέλη.

Λένε πως η μητρική αγάπη δεν έχει όρους και προϋποθέσεις, με την Άντζελα Δημητρίου να το ξέρει καλύτερα απ' όλους, το έχει κάνει και τραγούδι που λέει στο ρεφρέν: «Θέλω να 'ρθω να σ' αρπάξω από την άλλη». Το αντικείμενο του τραγουδιού ωστόσο δεν ήταν κάποιος σύντροφος, ούτε αυτή «η άλλη» ήταν κάποια ερωτική αντίζηλος, όπως πολλοί υπέθεσαν στο πρώτο άκουσμα. Το σουξέ «Ποια θυσία» έχει γραφτεί για τον γιο της, για τον οποίο έκανε την υπέρτατη θυσία όσο μεγάλωνε και στερήθηκε σε μεγάλο βαθμό την αγάπη του, καθώς αν του παραδεχόταν την αλήθεια, είναι πολύ πιθανό ότι σήμερα θα είχε χάσει τα ίχνη του.

Η ιστορία ξεκινάει από μία πολύ τρυφερή ηλικία για την Λαίδη, πολύ πριν αποκτήσει το χαρακτηριστικό της ψευδώνυμο και δούλευε ακόμα για να εξασφαλίσει τα προς το ζην για την οικογένειά της ως πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδίστρια. Τότε γνωρίζεται και ερωτεύεται με τον, επίσης τραγουδιστή, Αντώνη Κυριακού σε live που έκαναν μαζί στην Κρήτη και από τον έρωτα γεννιέται ένα νεαρό αγόρι. Το πρόβλημα ήταν πως η Αγγελική Κιουρτσάκη (όπως είναι το πραγματικό της όνομα) τότε ήταν μόλις 15,5 ετών και ανύπαντρη, που σημαίνει ότι αν δεν επενέβαινε κάποιος συγγενής της, το παιδί θα μεγάλωνε σε ίδρυμα.

Άντζελα Δημητρίου
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Άντζελα Δημητρίου: «Για τον γιο μου πάντα έκλαιγα»

Σαν από μηχανής Θεός τότε, η μητέρα της μαζί με την αδερφή της αποφασίζουν να αναλάβουν τη φροντίδα του, μία εβδομάδα μετά τη γέννησή του. Ο μικρός, που αργότερα θα έπαιρνε το όνομα «Βαγγέλης», θα μεγάλωνε μαζί με τους θείους σε ένα χωριό στη Θήβα και δεν θα μάθαινε την αλήθεια για την πραγματική του μητέρα για δεκαετίες. Μέχρι τα 27 του, η Άντζελα Δημητρίου παραμένει για εκείνον η «πρώτη του ξαδέρφη», με την τραγουδίστρια να τον επισκέπτεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να του κάνει δώρα, αλλά να μην της επιτρέπεται να του μιλήσει για την πραγματική τους σχέση.

Στο μεσοδιάστημα είχε εξομολογηθεί αυτήν την ιστορία μου σε δικούς της ανθρώπους, ανάμεσά τους ο συνθέτης Χάρης Καλούδης και ο στιχουργός Μάνος Κουφιανάκης, που έγραψαν επιτόπου το σουξέ «Ποια θυσία», για να κρύβει αιώνια μέσα του τον μεγάλο της καημό. «Το έλεγα και έκλαιγα. Για τον γιο μου πάντα έκλαιγα, ακόμα και στους δεσμούς μου έλεγα πάντα για τον γιο μου», θα παραδεχτεί χρόνια αργότερα για το κομμάτι, καθώς και για την ιστορία που έχει από πίσω του.

Άντζελα Δημητρίου
Φωτογραφία αρχείου: NDP Photo Agency

Οι σχέσεις τους σήμερα

Όταν πλέον ο γιος της ήταν έτοιμος να παντρευτεί, και ήθελε να το ανακοινώσει όλο χαρά στην «ξαδέρφη» του, έγινε και η μεγάλη αποκάλυψη, με την Άντζελα Δημητρίου να του λέει την ιστορία σαν ένα παραμύθι και αποκαλύπτοντάς του σταδιακά πως τελικά αφορούσε εκείνον. Αυτή η αποκάλυψη συντάραξε συθέμελα τη σχέση τους και τους απομάκρυνε κατά διαστήματα. «Με τον γιο μου περάσαμε πολλά στάδια που δεν ήμασταν καλά και σε αυτό είχε δίκιο. Μάνα δεν είναι αυτή που γεννάει. Μάνα είναι αυτή που μεγαλώνει. Η θεία μου η συγχωρημένη το δικαιούται το παιδί. Αυτή τον μεγάλωσε και τον γαλούχησε», έλεγε χαρακτηριστικά κάνοντας την αυτοκριτική της. Λίγο αργότερα του γνώρισε και τον πραγματικό του πατέρα, με τον οποίο πήγαν όλοι μαζί στην εκκλησία. Πλέον εκείνος ζει κι εργάζεται στη Γερμανία, και ως εκ τούτου δεν βρίσκονται συχνά, με την Λαίδη να τονίζει πάντως ότι έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις τους. Εκείνος της έχει χαρίσει δύο εγγόνια μάλιστα.

«Όταν του είπα την αλήθεια έφυγε ένα βάρος από πάνω μου»

Αυτήν την ιστορία είχε παραδεχτεί και πριν από λίγες εβδομάδες η Άντζελα Δημητρίου στην εκπομπή «Στούντιο 4», μην μπορώντας να κρύψει τη συγκίνηση της μπροστά στους παρουσιαστές, Νάνσυ Ζαμπέτογλου και Θανάση Αναγνωστόπουλο. Όπως ανέφερε κλείνοντας το θέμα: «Όταν του είπα την αλήθεια έφυγε ένα βάρος από πάνω μου. Η μάνα μου δεν μπορούσε ποτέ να το πει στον Βαγγέλη αυτό γιατί αισθανόταν κάπου και ενοχές. Εκείνη το είχε οργανώσει αυτό. Από την άλλη, όμως, έπρεπε εγώ σαν καλή μάνα να κάτσω και να του το πω. Μου έφυγε από μέσα μου ένα βάρος, απελευθερώθηκα ρε παιδί μου. Φυσικά η Όλγα στην αρχή είχε σοκαριστεί, ήταν φυσικό κι επόμενο γιατί τόσα χρόνια μου ζητούσε να της κάνω ένα αδερφάκι και ξαφνικά της έφερα ένα μεγάλο παιδί και της έλεγα “Αυτός είναι ο ετεροθαλής αδερφός σου”».