Τριαντάφυλλος – Αντιδράσεις με τις δηλώσεις του για τα non binary άτομα: «Είχα γνωστούς που λέγανε ότι είναι ο Αγαμέμνωνας και ο Ναπολέων»

Τι του απαντάνε για την εξίσωση του Ναπολέοντα με το μη-δυαδικό φύλο

Γιώργος Κακογιάννης
Youweekly Editor
Φωτογραφία: NDP Photo Agency
Φωτογραφία: NDP Photo Agency

Με αφορμή την έναρξη των νυχτερινών του εμφανίσεων με τον Βαλάντη και τη Χριστίνα Κολέτσα, οι κάμερες συνάντησαν τον Τριαντάφυλλο και μεταξύ άλλων έκανε κάποιες δηλώσεις που προκάλεσαν προβληματισμό. Ο τραγουδιστής σχολίασε τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το σκετς του Μάρκου Σεφερλή σχετικά με το Nemo και τα non-binary άτομα, μια έννοια που φαίνεται να του είναι άγνωστη.

Ο Τριαντάφυλλος ξεκίνησε τις δηλώσεις του αναφερόμενος στη διαμάχη που είχε με τον Σεφερλή την περασμένη χρονιά, όταν ο ηθοποιός είχε αναφερθεί στον γιο του, Νικόλα, τονίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στο ρόλο του κωμικού ως «Nemo» και την πραγματική ζωή ενός παιδιού. «Είναι άλλο πράγμα ο Nemo και άλλο πράγμα το παιδί. Είναι άλλο να λες σε έναν πατέρα ότι το παιδί του θέλει να αλλάξει σχολείο, επίθετο και να μην τον ξέρει, και άλλο να μιμείται κάποιον», σχολίασε.

«Είσαι “το”;», αναρωτήθηκε ο Τριαντάφυλλος

Όταν οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν για το σκετς του Σεφερλή και την έννοια του non-binary, ο Τριαντάφυλλος φάνηκε να μην κατανοεί πλήρως τη σημασία του όρου. «Τι είναι το non-binary;» αναρωτήθηκε, προσπαθώντας να καταλάβει τη λογική πίσω από το να μη χαρακτηρίζεται κάποιος με το παραδοσιακό «ο» ή «η».

Τριαντάφυλλος – Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του για τα non binary άτομα

«Α, δεν είσαι “ο”, “η” και είσαι “το”; Το σπίτι, το αμάξι. Δεν ξέρω παιδιά. Πραγματικά. Νομίζω όλους" πρέπει να τους αγαπάμε και να τους σεβόμαστε. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Εγώ έχω φίλους και γνωστούς μου στη Ρόδο που λέγανε ότι είναι ο Ναπολέων ή ο Αγαμέμνωνας και τους είχαν κλείσει μέσα», δήλωσε στη συνέχεια ο Τριαντάφυλλος με τον τελευταίο παραλληλισμό να ρίχνει «λάδι στη φωτιά».

Προσπαθώντας να εξηγήσει τη θέση του, ο Τριαντάφυλλος είπε ότι κατανοεί τη ζωή με τις παραδοσιακές έννοιες που γνώριζε από παιδί. «Ξέρω, “Ο Γιώργος, ο Γιάννης, η Μαρία”, έτσι ξέρω από μικρό παιδί. Δε ξέρω τι έχει αλλάξει τον τελευταίο μήνα, δυο, τρεις. Ο κάθε άνθρωπος έχει στο μυαλό του κάποια πράγματα και δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε».

Οι αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Τριαντάφυλλου

Αν και οι δηλώσεις του φάνηκαν να προκαλούν αμηχανία, ο τραγουδιστής τόνισε ότι δε θέλει να παρεξηγηθεί και ότι σέβεται τις απόψεις του καθενός, αλλά δεν μπορεί να κατανοήσει το concept του non-binary. «Θα ήθελα να γνωρίσω κάποιον να δω τι σκέφτεται και τι είναι», κατέληξε.

Δέσποινα Καμπούρη

Οι δηλώσεις του Τριαντάφυλλου προκάλεσαν αντιδράσεις, με πολλούς να σχολιάζουν ότι οι απόψεις του αντικατοπτρίζουν μια ευρύτερη κοινωνική σύγχυση γύρω από τις σύγχρονες ταυτότητες φύλου. «Η εξίσωση του Ναπολέοντα με το μη-δυαδικό φύλο είναι λίγο υπερβολική θα έλεγε κανείς. Δεν έχει καμία σχέση το πώς αισθάνεται σεξουαλικά ένας άνθρωπος με το πώς θα ήθελε να φαίνεται στους άλλους… αλλά εντάξει, δεν περίμενα κάτι άλλο», σημείωσε η Δέσποινα Καμπούρη μέσα από την εκπομπή Weekenders, τονίζοντας πως το μη-δυαδικό φύλο είναι επίσημος χαρακτηρισμός για ανθρώπους που δεν αισθάνονται ούτε άντρες, ούτε γυναίκες.