Κάνε τη "μέθοδο των 3 ερωτήσεων" για να καταλάβεις εάν κάτι που αγοράζεις είναι διαχρονικό ή μοντέρνο

Αλήθεια, εσύ ξέρεις να κάνεις σωστές αγορές;

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
instagram
instagram

H Allison Bornstein είναι στυλίστρια και ασχολείται με τις τάσεις και το στυλ εδώ και χρόνια, προσπαθώντας να βοηθήσει τα κορίτσια που αγαπούν τη μόδα να κάνουν έξυπνες αγορές, ανάλογα με το στυλ τους, χωρίς εκπτώσεις φυσικά στα τρέχοντα trends. H Bornstein εφαρμόζει τη "μέθοδο των 3 ερωτήσεων" προκειμένου να καταλάβει κάποιος εάν αυτό που πρόκειται να αγοράσει είναι διαχρονικό ή απλώς trendy.

"Συμβουλεύω τους πελάτες μου σχετικά με το τι πρέπει να αγοράσουν και πολύ συχνά με ρωτάνε αν πρόκειται απλώς για μια τάση ή αν το κομμάτι έχει διαχρονική αξία", λέει η Bornstein και συμπληρώνει: "Μου αρέσει να τους βοηθώ να παίρνουν έξυπνες αποφάσεις για τις αγορές τους και να αποφεύγουν να αγοράζουν πράγματα που θα φορέσουν μία φορά, γι' αυτό συνήθως τους κάνω 3 ερωτήσεις".


Η μέθοδος των 3 ερωτήσεων

Η Allison Bornstein χρησιμοποιεί τη "μέθοδο των 3 ερωτήσεων", εξηγώντας τα βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξει μια κοπέλα όταν πρόκειται να αγοράσει ένα συγκεκριμένο κομμάτι, για να καταλάβει εάν η αγορά είναι διαχρονική ή απλώς... μοντέρνα.

Ερώτηση 1: Θα φορούσες αυτό το κομμάτι πέρυσι;

Ουσιαστικά αυτό έχει σκοπό να σε βοηθήσει να καταλάβεις αν απλώς το βλέπεις πολύ στο Instagram και έχεις επηρεαστεί για να το αγοράσεις ή αν είναι κάτι που θα ήθελες πριν δεις άλλες να το φοράνε", εξηγεί η Bornstein.

"Νιώθω ότι με το Instagram, θα δούμε μια συγκεκριμένη τσάντα ή ένα παπούτσι (δες τις κόκκινες γόβες που θα χρειαστείς τις γιορτές), που μπαίνουν στο υποσυνείδητό μας και μετά πείθουμε τους εαυτούς μας ότι τα χρειαζόμαστε, ενώ στην πραγματικότητα ποτέ δεν τα θέλαμε. Αυτό μας βοηθά να κοιτάξουμε πίσω και να δούμε αν αυτό είναι κάτι που υπήρχε ή αν είναι τάση".

Ερώτηση 2: Θα το φορούσες του χρόνου;

"Αυτή η ερώτηση είναι σημαντική. Ακόμα κι αν δεν το φοράει κανείς άλλος πια, θα ήθελες να το φορέσεις του χρόνου στα looks σου;" λέει η Bornstein. "Αυτό μας βοηθά να σκεφτούμε αν θέλουμε πραγματικά αυτό το κομμάτι ή αν η απόκτησή του είναι απλώς μια παρόρμηση", συμπληρώνει.

Ερώτηση 3: Αν η τάση επιστρέψει αργότερα, θα φορούσες αυτό ακριβώς το κομμάτι;

"Βασικά, εάν δεν φοράς το κομμάτι αυτό για λίγο χρόνο και μετά επανέρχεται στη μόδα (τα πάντα γίνονται τελικά!) θα ήθελες να το βάλεις πάλι; Ή θα ήθελες να αποκτήσεις μια πιο "ενημερωμένη" έκδοση;

Εάν η απάντηση είναι "θα ήθελα να αποκτήσω μια ενημερωμένη έκδοση", τότε ίσως αυτό είναι ένα σημάδι ότι το σχέδιο ή το χρώμα του (δες ποιο είναι το χρώμα της χρονιάς από την Pantone) δεν είναι διαχρονικά", λέει η Bornstein. "Η σωστή απάντηση εδώ μας βοηθά στη δημιουργία μιας λειτουργικής και διαχρονικής γκαρνταρόμπας", επεξηγεί.