Η έφηβη κόρη σου είναι αδιάφορη για όλα & δεν υπακούει σε κανένα κανόνα; Δες τι λέει γι' αυτό ο ψυχολόγος

Ο ειδικός του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Η κόρη σου διανύει μια δύσκολη εφηβεία και ό,τι και εάν τη συμβουλεύεις δεν ακούει με τίποτα; Είναι αδιάφορη για τους κανόνες του σπιτιού και συχνά αργεί να επιστρέψει όταν βγαίνει το βράδυ; Από τη άλλη ο πατέρας της είναι ελαστικός μαζί της και αυτό δεν σε βοηθά καθόλου; Όλα αυτά, όπως εύκολα μπορείς να καταλάβεις συμβαίνουν πολύ συχνά σε μια οικογένεια που έχει παιδιά στην εφηβεία.

Εμείς ωστόσο μιλήσαμε με τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, MSc του YOU Weekly, ο οποίος μας εξηγεί περισσότερα για τo θέμα δίνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη στάση που πρέπει να κρατήσεις απέναντι στο έφηβο παιδί σου. (δες και 5 επώνυμους γονείς της TV που περηφανεύονται για τα κορίτσια τους)

Η έφηβη κόρη σου είναι αδιάφορη για όλα & δεν υπακούει σε κανένα κανόνα; Δες τι λέει γι' αυτό ο ψυχολόγος

H εφηβεία είναι μια μεταβατική περίοδος από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Εκτός από τις βιολογικές - σωματικές αλλαγές αυτή η δύσκολη περίοδος έχει και ψυχολογικές μεταβολές και περιλαμβάνει, σε μεγάλο βαθμό, την αντιδραστικότητα και την επαναστατικότητα του εφήβου.

παρέα εφήβων κάνουν παρέα
Unsplash

Εάν η κόρη σου αντιτίθεται σε εσένα και το σύζυγό σου, αυτό συμβαίνει γιατί με αυτόν τον τρόπο σιγά σιγά θέλει να αποκτήσει την ανεξαρτησία της. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι δεν θα πρέπει να ακολουθεί κάποιους κανόνες που είναι απαραίτητο να υπάρχουν στο σπίτι.

Στην περίπτωση που ο πατέρας της είναι ελαστικός και υποχωρητικός τότε της δίνει έτσι το δικαίωμα και την ελευθερία να παραβαίνει τα όρια. Για αυτό καταρχάς πρέπει εσύ να πάρεις την ευθύνη να μιλήσεις μαζί του για να έχετε ένα «κοινό μέτωπο» απέναντι στην κόρη σας.

Αν δεν γίνει αυτό η κόρη σου θα σε βλέπει ως «αυστηρή» και «κακιά», κάτι που θα λειτουργήσει αρνητικά στη σχέση μάνας-κόρης άρα και στην ψυχολογική της ωρίμανση.