Aδέρφια διαφορετικού φύλου: Μέχρι ποια ηλικία μπορούν να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο;

Ο ψυχολόγος του YOU Weekly συμβουλεύει

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Pexels
Pexels

Όσο και εάν αρκετά παιδιά απολαμβάνουν να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο με το διαφορετικού φύλου αδερφάκι τους ενισχύοντας το δεσμό μεταξύ τους αυτό σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα. (δες και για τα παιδιά & το νυχτερινό τρόμο, πόσο ανησυχητικός είναι;)

Γι' αυτό το λόγο και οι περισσότεροι παιδοψυχολόγοι συνιστούν την συνύπαρξη των αδερφών διαφορετικού φύλου στο ίδιο δωμάτιο μέχρι κάποια συγκεκριμένη ηλικία. Εμείς ρωτήσαμε τον Αργύρη Θεοδωρόπουλο, ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή, MSc του YOU Weekly, ο οποίος σου εξηγεί περισσότερα για το θέμα δίνοντας τις κατάλληλες απαντήσεις για το πώς να το διαχειριστείς, ως γονιός, για να διατηρήσεις τις ισορροπίες μέσα στο σπίτι.

Aδέρφια: Μέχρι πότε μπορούν να μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο;

Kαταρχάς, είναι ωφέλιμο ο γονιός να γνωρίζει πώς θα χειριστεί αυτά τα ζητήματα. Είναι αλήθεια ότι τα αδέρφια του αντίθετου φύλου είναι σημαντικό να κοιμούνται σε διαφορετικό δωμάτιο, κυρίως μετά την ηλικία των 4-6 ετών.

δυο μικρά παιδιά παίζουν στο δωμάτιό τους
Pexels

Μετά από αυτήν την ηλικία το κάθε παιδί έχει ανάγκη την ιδιωτικότητα του χώρου του καθώς χρειάζεται να μπορεί να αισθάνεται ελεύθερο να διερευνά τις αλλαγές στο σώμα του, αλλαγές που ορίζουν ουσιαστικά τη διαφορετικότητα του φύλου του. Μην ξεχνάς ότι όσο το κάθε παιδί μεγαλώνει και ανακαλύπτει το σώμα του, ανακαλύπτει και την «ηδονή» που μπορεί να πάρει από αυτό καθώς μπαίνει στην εφηβεία.

Αυτό πρέπει να γίνεται γιατί είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας ότι υπάρχει η πιθανότητα μέσα σε αυτή τη διαδικασία να αναπτυχθεί κάποιο «ερωτικό» παιχνίδι μεταξύ αδερφιών του αντίθετου φύλου χωρίς να είναι απόλυτα συνειδητό από τα παιδιά. Κάτι τέτοιο σαφώς και χρειάζεται να αποφευχθεί καθώς μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και τη συναισθηματική τους υγεία.

Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχει κάθε παιδί το δικό του δωμάτιο λόγω έλλειψης χώρου. Παρόλα αυτά πρέπει να τονιστεί ότι ακόμα και όταν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα να έχει δηλαδή το κάθε παιδί το δικό του δωμάτιο, είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένας χώρος στο σπίτι όπου το ένα από τα δύο παιδιά θα κοιμάται ξεχωριστά και θα μπορεί να αισθάνεται αυτόνομο.