Ζάκυνθος: Μια μοναδική εμπειρία των διακοπών στο σμαράγδι των Επτανήσων

Μια απόδραση γεμάτη χρώματα της φύσης

Ζάκυνθος: Μια μοναδική εμπειρία των διακοπών στο σμαράγδι των Επτανήσων

Το καταπράσινο νησί με τις μαγευτικές παραλίες έχει κερδίσει επάξια τις καρδιές των ταξιδιωτών. Δεν αποτελεί τυχαία έναν από τους κορυφαίους καλοκαιρινούς προορισμούς μιας και συνδυάζει μοναδικά όλα όσα ολοκληρώνουν την εμπειρία των διακοπών.

Το τρίτο σε μέγεθος μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, ονομάστηκε από τους Βενετούς «Fiori di Levante» δηλαδή άνθος της Ανατολής, λόγω των λουλουδιών που ανθίζουν στον νησί. Η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική είναι κάτι που ακόμη διακρίνεται στο νησί, παρά τις καταστροφές που έχει υποστεί ανά τα χρόνια το νησί από τις σεισμικές δονήσεις.

παραλία Ναυάγιο
Πανοραμική θέα στην παραλία Ναυάγιο

Εκτός από τις μαγευτικές παραλίες που φυσικά πρωταγωνιστούν στο νησί αξίζει να γνωρίσετε και για το Πρώτο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Ελλάδας που το περικλύει. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο οι σπάνιες θαλάσσιες χελώνες caretta - caretta.Μπορείτε μάλιστα να απολαύσετε τις βουτιές σας στις παραλίες που επιλέγουν να αφήσουν τα αυγά τους, φυσικά με τον απαραίτητο σεβασμό προς τη φύση.

Οι δημοφιλείς παραλίες του νησιού

Δε θα μπορούσαμε να μην ξεκινήσουμε την καλοκαιρινή μας περιήγηση από τις εντυπωσιακές παραλίες της Ζακύνθου που αποτελούν σήμα κατατεθέν.

  • Ναυάγιο: Η πολυφωτογραφημένο παραλία της Ζακύνθου αποτελεί από μόνη της ένα λόγο για να επισκεφθείτε το νησί. Η παραλία αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο και όχι άδικα μιας και πρόκειται για ένα μοναδικό τοπίο. Tip: Να σημειωθεί πως το καλοκαίρι του 2024 η πρόσβαση στην παραλία Ναυάγιο απαγορεύεται λόγω κατολισθήσεων.

Ζάκυνθος παραλίες Ναυάγιο
Το ξακουστό Ναυάγιο

  • Γέρακας: Η χρυσαφένια άμμος και καταγάλανα νερά της δημιουργούν ένα υπέροχο τοπίο για απολαυστικές βουτιές και παιχνίδι. Η παραλία λόγω του ότι αποτελεί καταφύγιο για τις απειλούμενες με εξαφάνιση χελώνες καρέτα - καρέτα είναι προστατευμένη και μετά το ηλιοβασίλεμα απαγορεύεται η πρόσβαση σε αυτή.
  • Πόρτο Λιμνιώνας: Ένας μικρός παράδεισος του νησιού. Ο βραχώδης όρμος αποτελεί αγαπημένη παραλία για τους λάτρεις της εξερεύνησης και παρόλο που θα χρειαστεί μια μικρή προσπάθεια για να την προσεγγίσετε, η εμπειρία θα σας αποζημιώσει.
  • Λαγανάς: Μια από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα μέρη. Η μεγάλη αμμουδιά είναι ιδανική αν θέλετε να απολαύσετε όλες τις ανέσεις και φυσικά ατελείωτες δραστηριότητες.
  • Πόρτο Ζόρο: Ένα υπέροχο σκηνικό για να απολαύσετε κολύμπι σε καταγάλανα νερά. Η πυκνή βλάστηση που περιτριγυρίζει την παραλία σε συνδυασμό με τις προτάσεις διασκέδασης που θα βρείτε εκεί την καθιστούν μοναδική επιλογή για κάθε γούστο.
  • Μπανάνα: Ιδιαίτερα εντυπωσιακή τοποθεσία. Ιδανική επιλογή για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ, η παραλία Μπανάνα είναι μια must στάση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών σας διακοπών στο νησί.
  • Ξύγκια: Γνωστή για τις ιαματικές πηγές της, η γραφική παραλία αποτελεί μοναδικό προορισμό για δροσιστικές βουτιές.
  • Μυζήθρες: Παραλία με θέα που κόβει την ανάσα. Στο τοπίο δεσπόζουν οι βράχοι και οι επιβλητικές πλαγιές που γίνονται ένα με τη θάλασσα.

Ζάκυνθος παραλίες
Η εντυπωσιακή παραλία Μυζήθρες

Μερικά από τα highlights του νησιού που δεν πρέπει να χάσετε

Τα τοπία στη Ζάκυνθο θα σας εντυπωσιάσουν. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από το κέντρο και απολαύστε τη βόλτα σας στις πλατείες Αγίου Μάρκου και Διονυσίου Σολωμού. Επισκεφθείτε τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Διονυσίου, πολιούχου της Ζακύνθου, την Παναγία Φανερωμένη που αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και μπαρόκ αρχιτεκτονικής με έντονες επιδράσεις αναγεννησιακής τέχνης.

Ζάκυνθος
Η εκκλησία του Αγίου Διονυσίου

Επίσης κάντε μια στάση στο ιστορικό Αρχοντικό Ρώμα ένα οίκημα γεμάτο σπάνιους θησαυρούς της νεότερης Ελλάδας. Αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη!

Φύγαμε για την Μπόχαλη! Μαγευτική τοποθεσία με απίθανη θέα. Το μικρό χωριό χρισμένο σε ακρωτήρι πάνω από την πόλη της Ζακύνθου και αποτελεί ένα σημείο αναφοράς του νησιού κυρίως λόγω της πανοραμικής θέας που θα απολαύσετε.

Χελώνες καρέτα - καρέτα
Χελώνες καρέτα - καρέτα

Φυσικά, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το πρώτο θαλάσσιο πάρκο της Ελλάδας και την παραλία Γέρακας όπου αν είστε τυχεροί θα δείτε τις θαλάσσιες χελώνες caretta - caretta.

Ζάκυνθος Γαλάζιες σπηλιές
Οι Γαλάζιες Σπηλιές

Αν είστε λάτρεις της θαλάσσιας εξερεύνησης και των δραστηριοτήτων, αξίζει να προγραμματίσετε μια επίσκεψη στις Γαλάζιες Σπηλιές της Ζακύνθου καθώς και σε διάφορες κρυφές παραλίες, με καγιάκ ή κανό. Η εμπειρία είναι πραγματικά μοναδική ανακαλύπτοντας την παρθένα ομορφιά του νησιού και απολαμβάνοντας τις μαγευτικές αποχρώσεις του.

Η διάσημη fitness instructor Ελένη Πετρουλάκη επισκέφθειτε το νησί της Ζακύνθου και μοιράστηκε φωτογραφίες στο προσωπικό της λογαριασμό με φόντο τα μαγευτικά νερά της παραλίας Ναυάγιο.

Ελένη Πετρουλάκη
Η Ελένη Πετρουλάκη στο Ναυάγιο

Bonus tip

Για να απογειωθούν οι καλοκαιρινές μας διακοπές, το beach bar Banana Baya είναι μια πραγματική όαση ηρεμίας. Στο Banana Baya μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου χαλαρώνοντας στις ξαπλώστρες πλάι στο κύμα, επιλέγοντας ένα υγιεινό πρωινό με φρούτα, που θα συνοδεύσει τον καφέ ή τον φρέσκο χυμό σου. Η χρυσαφένια αμμουδιά της παραλίας θα σας προσφέρει τις πιο δροσιστικές βουτιές.