Καλοκαιρινές διακοπές στην Χαλκιδική - Ο προορισμός που απογειώνει τις αισθήσεις

Ένας οδηγός για να ζήσεις την εμπειρία έτσι ακριβώς όπως πρέπει

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Αεροφωτογραφία του Νέου Μαρμαρά στη Χαλκιδική | Shutterstock.com
Αεροφωτογραφία του Νέου Μαρμαρά στη Χαλκιδική | Shutterstock.com

Η Χαλκιδική, αποτελούμενη από τρεις μοναδικές χερσονήσους που εκτείνονται στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς και επιθυμητούς προορισμούς για το καλοκαίρι. Με τις καταγάλανες θάλασσες, τις εκπληκτικές παραλίες, τα γραφικά χωριά και την πλούσια ιστορία της, η Χαλκιδική προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία διακοπών για κάθε τύπο ταξιδιώτη.

Μάλιστα, πολλοί είναι και οι celebrities που την έχουν επιλέξει κατά καιρούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές με πιο πρόσφατο τον Δημήτρη Αλεξάνδρου που ταξίδεψε ως εκεί με την σύντροφο και το παιδί τους. Πάμε, λοιπόν, να δούμε παρακάτω όλους τους λόγους για τους οποίους η Χαλκιδική θα μπει στην to-do list σου!

αλεξάνδρου Χαλκιδική
Ο Δημήτρης Αλεξάνδρου με τον γιο του, Πάρη, στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής

Ανακάλυψε τη Χαλκιδική

Η Χαλκιδική βρίσκεται στη βόρεια Ελλάδα και αποτελείται από τρεις χερσονήσους: την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και το Άθως. Κάθε χερσόνησος έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και γοητείες, που καθιστούν την Χαλκιδική μοναδική στο είδος της. Η Κασσάνδρα είναι γνωστή για τις πολυσύχναστες παραλίες της και τα κοσμοπολίτικα θέρετρα, η Σιθωνία προσφέρει ειδυλλιακές ακτές και φυσική ομορφιά, ενώ το Άθως είναι γνωστό για την άγρια ομορφιά του και τα μοναστήρια του που περιβάλλονται από πράσινο.

Πευκοχώρι Χαλκιδική
Πευκοχώρι: Μικρό, όμορφο τουριστικό χωριό δίπλα στη θάλασσα στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, Χαλκιδική, Ελλάδα | Shutterstock.com

Bonus tip!

Αν αποφασίσεις να πας Χαλκιδική δεν γίνεται να μην επισκεφθεί ένα από τα πανέμορφα χωριά της, τη Σάρτη. Η Σάρτη είναι γνωστή για το γραφικό της λιμανάκι και τα παραδοσιακά πέτρινα σπίτια της που θυμίζουν άλλες εποχές. Το λιμανάκι της Σάρτης είναι ένα από τα πιο φωτογραφημένα μέρη της Χαλκιδικής, με τα ψαροταβερνάκια και τις καφετέριες να προσφέρουν μια χαλαρή ατμόσφαιρα για τους επισκέπτες.

Η Σάρτη διαθέτει, επίσης, εντυπωσιακές παραλίες με κρυστάλλινα νερά και λευκή αμμουδιά, οι οποίες είναι ιδανικές για χαλάρωση και κολύμπι. Η κοντινή παραλία του Αχινού είναι ιδιαίτερα δημοφιλής με τους επισκέπτες της περιοχής. Τέλος, εκεί προτείνουν αδιαμφισβήτητα να επιλέξεις για την διαμονή σου το πολυτελές resort Cavo del Sol το οποίο χάρη στην ειδυλλιακή τοποθεσία του, περιτριγυρισμένο από τα γαλαζοπράσινα νερά του Σινγκιτικού Κόλπου, προσφέρει μαγευτική θέα στη θάλασσα.

Cavo del Sol Χαλκιδική Σάρτη
Cavo del Sol

Παραλίες της Χαλκιδικής

Οι παραλίες της Χαλκιδικής είναι ίσως η κύρια αιτία που κάνουν τον τόπο τόσο ελκυστικό για τους επισκέπτες. Κάθε χερσόνησος διαθέτει μοναδικές παραλίες με κρυστάλλινα νερά και λευκή αμμουδιά. Στην Κασσάνδρα, οι παραλίες όπως οι Καλύβες, η Σάνη και η Ποσειδωνία προσφέρουν πλήθος από επιλογές για κολύμπι και ηλιοθεραπεία.

Παραλίες Χαλκιδική
Παραλία Παράγγα κοντά στην παραλία Γλαρόκαβος στη χερσόνησο της Κασσάνδρας. Χαλκιδική, Ελλάδα | Shutterstock.com

Η Σιθωνία διαθέτει τις εξωτικές παραλίες της Βουρβουρού και της Άγιος Ιωάννης, ενώ το Άθως εντυπωσιάζει με τις άγριες και ερημικές ακτές του στον Άγιο Όρος.

Γαστρονομία

Η γαστρονομία της Χαλκιδικής είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εμπειρίας των ταξιδιωτών. Τοπικά προϊόντα και συνταγές παραδοσιακής κουζίνας δημιουργούν μια γαστρονομική παράδοση πλούσια σε γεύσεις και αρώματα. Από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά στις ταβέρνες και τις ψησταριές του παραλιακού δρόμου έως τα τοπικά ελαιόλαδα, το μέλι και τα ούζα στα παραδοσιακά χωριά, η γαστρονομία της Χαλκιδικής εντυπωσιάζει και ικανοποιεί ακόμα και τους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες.

Πολιτιστική Κληρονομιά

Η Χαλκιδική διαθέτει μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που αντικατοπτρίζει την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής. Από τα αρχαία μνημεία στην Κασσάνδρα και την Αμμουλιανή μέχρι τα μοναστήρια και τους ιερούς ναούς του Άθως, η Χαλκιδική είναι ένας ζωντανός πολιτιστικός τόπος που προσφέρει πολλά στους επισκέπτες που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

Δραστηριότητες και Αξιοθέατα

Μονή Γρηγορίου, θέα από τα βόρεια, Άγιο Όρος, Ελλάδα
Μονή Γρηγορίου, θέα από τα βόρεια, Άγιο Όρος, Ελλάδα | Shutterstock.com

Εκτός από τις παραλίες και τη γαστρονομία, η Χαλκιδική προσφέρει ποικιλία δραστηριοτήτων για κάθε επισκέπτη. Από θαλάσσια σπορ και καταδύσεις στα καταγάλανα νερά μέχρι πεζοπορία και εξερεύνηση των φυσικών ομορφιών του ενδοχώρου, η Χαλκιδική καλύπτει κάθε είδους προτίμηση και δραστηριότητα.