Μια ξεχωριστή θεατρική βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν στην πρεμιέρα της παράστασης «ζ-η-θ, ο Ξένος», που έκανε έναρξη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου το βράδυ της Παρασκευής 11 Ιουλίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2025.

Η παραγωγή αποτελεί σύμπραξη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και φέρει την υπογραφή του Μιχαήλ Μαρμαρινού, γνωστού για τις ρηξικέλευθες σκηνικές του προσεγγίσεις.

Κατερίνα Ευαγγελάτου, Μιχαήλ Μαρμαρινός
Κατερίνα Ευαγγελάτου, Μιχαήλ Μαρμαρινός

Ποιοι έδωσαν το παρών στην παράσταση «ζ-η-θ, ο Ξένος»

Η παράσταση βασίζεται σε τρεις ραψωδίες της Οδύσσειας, σε μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη, και αποτελεί μια «επιστροφή στις πηγές» μέσα από το φίλτρο του υπαρξιακού ξένου – όπως υπαινίσσεται ο τίτλος «ζ-η-θ», παραπέμποντας στον κύκλο ζωής, θανάτου και αναγέννησης.

Κλέλια Ανδριολάτου
Κλέλια Ανδριολάτου

Το κοινό, που κατέκλυσε το ιστορικό θέατρο, περιλάμβανε πλήθος επωνύμων και ανθρώπων του πολιτισμού και της πολιτικής. Ανάμεσά τους, ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης, η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, ο Γιάννης Βούρος με τη σύζυγό του Λένα Κώνστα, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο Φάνης Μουρατίδης, ο Μιχάλης Λεβεντογιάννης, η Άλκηστις Ζιρώ και πολλοί ακόμη φίλοι και συνάδελφοι των συντελεστών.

Στην πρωταγωνιστική διανομή συναντάμε μεταξύ άλλων τους Χάρη Φραγκούλη, Κλέλια Ανδριολάτου, Γαλάτεια Αγγέλη, Έλενα Τοπαλίδου, Χρήστο Παπαδημητρίου και Φωτεινή Τιμοθέου, σε μια πολυμελή ομάδα που φέρνει επί σκηνής ένα έργο με παλμό και έντονη σωματικότητα.

Μετά τη Νέκυια του 2015 και τους Ιχνευτές του 2021, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός επανέρχεται στην Επίδαυρο με μια ακόμα ιδιοσυγκρασιακή πρόταση, που εξερευνά την οδύσσεια της ύπαρξης με εργαλεία τη μνήμη, τη φωνή και το σώμα. Η παράσταση θα παιχτεί και απόψε Σάββατο 12 Ιουλίου.