Παραολυμπιακοί Αγώνες: Συγκίνηση με τον χορευτή με το ακρωτηριασμένο πόδι - Διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα σε ηλικία 10 ετών

Η συγκλονιστική ιστορία του

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
Παραολυμπιακοί Αγώνες: Συγκίνηση με τον χορευτή με το ακρωτηριασμένο πόδι - Διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα σε ηλικία 10 ετών

Την Τετάρτη 28/8 πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι η τελετή έναρξης των Παραολυμπιακών αγώνων με περίπου 4.400 παρααθλητές από 168 χώρες. Συγκίνηση μάλιστα προκλήθηκε με την είσοδο της ελληνικής ομάδας, ενώ το κοινό καθήλωσε ο χορευτής με το ακρωτηριασμένο πόδι.

Η είσοδος της Ελλάδας στην παρέλαση των χωρών έγινε με σημαιοφόρους τον χρυσό Παραολυμπιονίκης του ακοντισμού, Μανώλη Στεφανουδάκη και την Παραολυμπιονίκη του τζούντο Θεοδώρα Πασχαλίδου, που συνοδευόταν από τον σκύλο-οδηγό της. Η Ελλάδα θα πάρει μέρος στους αγώνες με 37 αθλητές (24 άνδρες, 13 γυναίκες) σε 10 αθλήματα - δείτε το βίντεο.

Στις εξέδρες βρέθηκαν περίπου 30.000 θεατές, ενώ 15.000 άτομα επιπλέον είχαν τη δυνατότητα να δουν την παρέλαση των αθλητών σε έναν ελεύθερο χώρο στο κάτω μέρος των Ηλυσίων Πεδίων και άλλοι 30.000 να παρακολουθήσουν το τελευταίο μέρος της τελετής με την Αφή του Ολυμπιακού Βωμού, κοντά στο Λούβρο.

Η καθηλωτική στιγμή του Παραολυμπιονίκη Μούσα Μότα

Στην έναρξη ο Μούσα Μότα, ο Νοτιαφρικάνος αθλητής, ακρωτηριασμένος στο αριστερό πόδι, που έχει κερδίσει τρία διεθνή βραβεία, κυρίως ως φιναλίστ στο «America's Got Talent» το 2023 καθήλωσε το κοινό με το χορό του.

Ο χορευτής σε ηλικία 10 ετών διαγνώσθηκε με οστεοσάρκωμα, μία μορφή καρκίνου των οστών. Η διάγνωστη έγινε όταν τραυμάτισε το αριστερό του πόδι με τους γιατρούς να λένε πως δεν έχει κάτι σοβαρό. Ωστόσο, έπειτα από επίμονους πόνος η βιοψία έδειξε πως πρέπει να ξεκινήσει χημειοθεραπείες. Όταν εκείνες δεν λειτούργησαν, του ακρωτηρίασαν το πόδι.

Ο χορός μπήκε στη ζωή του όταν σε ένα πάρτι ζήτησε από φίλο του να του δείξει κάποιες χορευτικές κινήσεις. Την επόμενη ημέρα εντάχθηκε σε ομάδα street dance και ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος σε αγώνες.