Πάτερ Αντώνιος: Ξεκίνησε η δίκη για την κακοποίηση παιδιών της Κιβωτού - «Ξυλοκοπήθηκαν και μετά υποχρεώνονταν να γονατίζουν για να...»

Η σοκαριστική κατάθεση

Ελένη Μήτση
Youweekly Editor
NDP
NDP

Την Παρασκευή 17/5 ξεκίνησε η δίκη για τον Πάτερ Αντώνιο και συγκεκριμένα για ένα από τρία αδικήματα που κατηγορήθηκε από φιλοξενούμενα παιδιά στη ΜΚΟ δομή της Κιβωτού του Κόσμου.

Πιο αναλυτικά, στο τριμελές πλημμελειοδικείο κατέθεσε η ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη και κοινωνική λειτουργός, Σαμάνθα Στρατιδάκη. Να τονίσουμε εδώ, πως στη συνέχεια εκκρεμούν οι δίκες για τη διαχείριση των οικονομικών της δομής αλλά και για την σεξουαλική παρενόχληση δύο αγοριών.

Δείτε επίσης: Κιβωτός του Κόσμου: Ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Πάτερ Αντώνιο και στην Πρεσβυτέρα

Τι ειπώθηκε στη δίκη για τον Πάτερ Αντώνιο αναφορικά με την κακοποίηση παιδιών της Κιβωτού του κόσμου

«Μου ανατέθηκε η διερεύνηση μίας σειράς αναφορών από τον Απρίλιο του 2022. Ήταν έξι έγγραφες αναφορές, αλλά υπήρξαν και προφορικές αναφορές.

Έγινε μια πρώτη συνάντηση με την κυρία Τ.Σ., η οποία μας μίλησε. Μας είπε για σκληρή ταπεινωτική μεταχείριση. Μας ανέφερε ότι τα παιδιά ακινητοποιούνταν βίαια από τους υπαλλήλους εάν βρίσκονταν σε έξαρση.

Μας ανέφερε πως σε ηλικία 16 ετών που μπήκε στο δομή, της αφαιρέθηκε το κινητό, ότι τα παιδιά υπόκειντο σε ένα σύστημα δημόσιας αξιολόγησης κάθε εβδομάδα για να μπορούν να βγουν π.χ βόλτα με φίλους. Υπήρχαν συνέπειες, όπως απομόνωση, ακύρωση συναντήσεων με φίλους ή οικογένεια ή αλλαγή δομής. Είχε ακούσει για ξυλοδαρμούς και μία φορά για γενετήσιες πράξεις. Υπήρχε εξαναγκασμός σε σκληρή εργασία και διακοπή φοίτησης σε σχολείο.

Κιβωτός του κόσμου - Πάτερ Αντώνιος
NDP

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2022 ήρθε στα γραφεία μας πρώην εργαζόμενη της δομής, η οποία μας ανέφερε ότι πρώην φιλοξενούμενος της είπε πως ένας άλλος φιλοξενούμενος του είχε εκμυστηρευτεί ότι υπέστη γενετήσιες πράξεις στη Χίο και πως άλλα παιδιά ξυλοκοπήθηκαν και μετά υποχρεώνονταν να γονατίζουν για να ζητήσουν συγγνώμη.

Διαπιστώσαμε ότι συστηματικά παρεμποδιζόταν η επικοινωνία των παιδιών με τους γονείς και αυτή γινόταν μόνο στα κεντρικά γραφεία της δομής και μόνο σε εργάσιμες ώρες. Επιπλέον ήταν στην κρίση του πατρός Αντωνίου το ποια παιδιά μπορούσαν να πάνε σχολείο. Ο πατήρ Αντώνιος άλλαζε τα ονόματα των παιδιών, ακόμα κι αν ήταν χριστιανικά. Δεν το έχουμε ξανασυναντήσει, είναι ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οργάνωσης, σηματοδοτούσε μία «αποπομπή» της προηγούμενης ζωής τους, συμβολικά ότι ξαναβαφτίζεσαι, έτσι το ερμηνεύω. Ό,τι συνέβαινε ήταν εν γνώσει του πατρός Αντωνίου, μας μετέφεραν τα παιδιά», κατέθεσε η κ. Σαμάνθα Στρατιδάκη.

Πηγή: Protothema