Πώς θα τακτοποιήσεις το σπίτι σου τη νέα σεζόν χωρίς κόπο - Μάθε για τον "κανόνα του 1 λεπτού"!

Χωρίς ταλαιπωρία, μόνο με την απάντηση σε μία ερώτηση

Λίτσα Αναστασάκη
Fashion Director
Unsplash
Unsplash

Θεωρείς τον εαυτό σου αρκετά τακτοποιημένο άτομο. Στην πραγματικότητα, η αποφυγή του χάους στο περιβάλλον του σπιτιού και η διατήρησή του όσο το δυνατόν πιο καθαρού είναι καθήκοντα στα οποία δίνεις μεγάλη σημασία.

Ωστόσο, πολλές φορές λόγω έλλειψης χρόνου -και μερικές φορές και από τεμπελιά, παραδέξου το- καταλήγεις να αναβάλλεις τις δουλειές του σπιτιού κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, να τις επικεντρώνω το Σαββατοκύριακο, που περνάς συνήθως καθαρίζοντας και τακτοποιώντας.

Άχρηστος κόπος, γιατί ξέρεις καλά πως αν είχες κάνει λίγα πράγματα κάθε φορά, αυτή η προσπάθεια δεν θα ήταν απαραίτητη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο "κανόνας του ενός λεπτού" είναι ο καλύτερος φίλος οποιουδήποτε ζει μόνος του ή συγκατοικεί και δεν θέλει να κατακλύζεται από τις δουλειές του σπιτιού.

Ίσως το χειρότερο πράγμα είναι να πρέπει να εγκαταλείψεις την κοινωνική σου ζωή επειδή έχεις πάρα πολύ καθάρισμα να κάνεις, οπότε ας μιλήσουμε για... τη μαγεία του "κανόνα του ενός λεπτού".

Ο "κανόνας του 1 λεπτού" στην τακτοποίηση του σπιτιού

Ουσιαστικά, η βάση του κανόνα είναι εάν μια δουλειά πρέπει να γίνει τώρα ή όχι. Φτάνουν, επομένως, μόλις 60 δευτερόλεπτα για να σκεφτείς να κάνεις κάτι ή να το αναβάλλεις γι' αργότερα. Για παράδειγμα, αυτόν τον λεκέ στον πάγκο της κουζίνας, τη βούρτσα που έμεινε έξω από το συρτάρι στο μπάνιο, τις πιτζάμες πεταμένες στο κρεβάτι, θα τα τακτοποιήσεις τώρα ή όλα μαζί μετά σε περισσότερο χρόνο;

γυναίκα καθαρίζει υπνοδωμάτιο
Unsplash

Όλα αυτά είναι παραδείγματα εργασιών τακτοποίησης που μπορούν να γίνουν σε λιγότερο από ένα λεπτό. Εάν τα αντιμετωπίσουμε αμέσως, δεν το προσέχουμε καν, αλλά η αναβολή τους θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συσσώρευση, καταλήγοντας στη δημιουργία μεγαλύτερου φόρτου εργασίας και απαιτώντας μια τιτάνια προσπάθεια θέλησης από την πλευρά μας για να το πετύχουμε (και είναι ακριβώς εδώ που, ύπουλα, η τεμπελιά μπαίνει στο παιχνίδι).

Λοιπόν, ο "κανόνας του 1 λεπτού" είναι ο τρόπος να τακτοποιήσεις το σπίτι σου πιο γρήγορα και αποτελεσματικά χωρίς να μαζεύονται οι δουλειές συ, που μετά θα σου καταναλώσουσουν περισσότερο χρόνο. Τα εξήντα δευτερόλεπτα δεν είναι τίποτα: το κάνεις και το ξεχνάς, περιορίζοντας τη λίστα των υποχρεώσεων τακτοποίησης, που δεν θα πάρει τρομακτικές διαστάσεις.

ντουλάπα με ρούχα σε κρεμάστρες
Unsplash

Λειτουργεί ο "κανόνας του 1 λεπτού";

Οι ατελείωτες μικρές εργασίες που συνηθίζεις να αναβάλλεις και στη συνέχεια αναγκάζεσαι να τις κάνεις όλες με τη μία, ξαφνικά θα εξαφανιστούν. Και το σπίτι είναι σίγουρα πιο τακτοποιημένο και καθαρό, κάθε μέρα της εβδομάδας, με μεγάλο όφελος και στην ψυχική σου υγεία.

Υιοθετώντας, λοιπόν, την απλή συνήθεια να κάνεις στον εαυτό σου μια ερώτηση κάθε φορά που εμφανίζεται κάτι: "μπορώ να το κάνω μέσα σε ένα λεπτό;", θα εκπλαγείς με το πόσα μπορείς να κάνεις σε τόσο λίγο χρόνο. Έτσι δεν θα σπαταλάς τα Σαββατοκύριακά σου για να κάνεις διπλάσσιες δουλειές, ενώ θα είσαι πιο ξεκούραστη και ευδιάθετη στις εξόδους σου.