Υπάρχει κόλπο τελικά: Τα μυστικά για να τυλίξεις, επιτέλους, σωστά και σφιχτά τους λαχανοντολμάδες

Πως να μην σου ανοίξει το φύλλο στο βράσιμο

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Υπάρχει κόλπο τελικά: Τα μυστικά για να τυλίξεις, επιτέλους, σωστά και σφιχτά τους λαχανοντολμάδες

Οι λαχανοντολμάδες αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, με ρίζες βαθιά στην παράδοση και τη γεύση. Ωστόσο, παρά τη φαινομενική απλότητά τους, η παρασκευή τους κρύβει κάποια μυστικά που κάθε νοικοκυρά πρέπει να γνωρίζει, ειδικά όταν έρχεται η στιγμή του τυλίγματος. Ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι μαγειρεύουν λαχανοντολμάδες είναι το ξετύλιγμα των φύλλων κατά τη διάρκεια του βρασμού.

Πάμε, λοιπόν, να αποκαλύψουμε τα βασικά μυστικά και πρακτικές συμβουλές για να διασφαλίσεις ότι οι λαχανοντολμάδες σου θα παραμείνουν σφιχτοί και καλομαγειρεμένοι, χωρίς κανένα άνοιγμα.

Παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες - Πως να τους φτιάξεις

Υπάρχει κόλπο τελικά: Τα μυστικά για να τυλίξεις, επιτέλους, σωστά και σφιχτά τους λαχανοντολμάδες

  • 1 λάχανο

Για τη γέμιση

  • 500 γρ. κιμά
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 κρεμμυδάκια
  • 1 πράσο
  • 2 καρότα
  • 1/2 ματσ. άνηθο
  • 1/3 ματσ. μαιντανό
  • 1 φλ. ρύζι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. νερό
  • 1 λεμόνι (χυμό)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το αυγολέμονο

  • 2 κρόκους αβγών
  • 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ

Για την κρέμα

  • 2 κ.σ. λάδι
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 500 γρ. ζωμός
  • 1/2 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο άνηθο

Εκτέλεση συνταγής

Δείτε επίσης: Μπάμιες: 4 μυστικά για να αποφύγεις την γλίτσα στην γεύση τους

  1. Καθαρίζουμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο και αφαιρούμε με μαχαίρι το κοτσάνι.
  2. Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Φροντίζουμε το νερό να μισο-σκεπάζει το λάχανο.
  3. Το βράζουμε για 7-10 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά, και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει.
  4. Κατάλληλο είναι το ρύζι καρολίνα.
  5. Βάζουμε όλα τα υλικά για τη γέμιση σε ένα μπολ.
  6. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς.
  7. Προσθέτουμε το νερό και το χυμό λεμονιού.
  8. Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα.
  9. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά γέμιση και τυλίγουμε.
  10. Στρώνουμε στη βάση μιας φαρδιάς κατσαρόλας λαχανόφυλλα, φέτες κρεμμυδιού και κομμάτια καρότου.
  11. Τους τοποθετούμε επάνω στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
  12. Τους περιχύνουμε με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει.
  13. Προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
  14. Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε.
  15. Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
  16. Αφήνουμε να καταλαγιάσει ο βρασμός.
  17. Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών.
  18. Ρίχνοντας λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα.
  19. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού.
  20. Για πιο παχύρρευστη σάλτσα, προσθέτουμε μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.
  21. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
  22. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά να ψηθεί.
  23. Σιγά σιγά προσθέτουμε το ζεστό ζωμό και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δέσει.
  24. Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, το χυμό λεμονιού και λίγο άνηθο.

Για να μην ξετυλίγεται το φύλλο στους λαχανοντολμάδες, υπάρχουν μερικά πρακτικά κόλπα που μπορείς να ακολουθήσεις:

Δείτε επίσης: Χουνκιάρ μπεγιεντί: Η αυθεντική συνταγή της Πόλης - Τα 6 μυστικά για να σου βγει «λουκούμι»

Υπάρχει κόλπο τελικά: Τα μυστικά για να τυλίξεις, επιτέλους, σωστά και σφιχτά τους λαχανοντολμάδες

  • Κατάλληλη προετοιμασία του λάχανου: Το φύλλο πρέπει να είναι καλά μαλακωμένο πριν το χρησιμοποιήσεις για τύλιγμα. Ζεμάτισε το λάχανο σε βραστό νερό για μερικά λεπτά μέχρι τα φύλλα να γίνουν μαλακά και εύκαμπτα. Έτσι θα διπλώνονται εύκολα χωρίς να σπάσουν.
  • Αφαίρεσε τη σκληρή φλέβα: Κόψε τη χοντρή, κεντρική φλέβα από κάθε φύλλο λάχανου, γιατί αυτό το σημείο κάνει το φύλλο πιο δύσκολο να τυλιχτεί σωστά. Μπορείς να το ισιώσεις με ένα μαχαίρι ή ακόμα και να το αφαιρέσεις.
  • Σφίξιμο στο τύλιγμα: Κατά το τύλιγμα, σφίξε ελαφρά τον λαχανοντολμά, αλλά όχι υπερβολικά για να μην σπάσει το φύλλο. Φρόντισε οι άκρες να είναι καλά κλειστές, έτσι ώστε να μην ξεδιπλωθεί κατά το μαγείρεμα.
  • Τακτοποίηση στην κατσαρόλα: Όταν βάζεις τους λαχανοντολμάδες στην κατσαρόλα για μαγείρεμα, φρόντισε να τους τοποθετήσεις κοντά τον έναν στον άλλον. Αυτό θα αποτρέψει το ξετύλιγμα, αφού θα στηρίζουν ο ένας τον άλλον.
  • Χρήση πιάτου για βάρος: Τοποθέτησε ένα βαρύ πιάτο πάνω από τους λαχανοντολμάδες μέσα στην κατσαρόλα κατά το μαγείρεμα. Αυτό τους κρατάει σταθερούς και εμποδίζει το ξετύλιγμα κατά το βράσιμο.
ΠΗΓΗ Argiro.gr