Ντομάτες, μήλα και... - 15 τρόφιμα που δεν κάνει να φυλάς στο ψυγείο

Καλά σίγουρα για κάποια δεν είχες ιδέα

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Unsplash.com
Unsplash.com

Ο τρόπος με τον οποίο αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τόσο τη γεύση όσο και τη διάρκεια ζωής τους. Το ψυγείο θεωρείται από τους περισσότερους ως η καλύτερη λύση για τη διατήρηση της φρεσκάδας των τροφίμων, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη των μικροοργανισμών που προκαλούν φθορά. Ωστόσο, δεν ισχύει για όλα τα τρόφιμα. Κάποια από αυτά μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από την ψύξη, με αποτέλεσμα να αλλοιώνεται η γεύση, η υφή, ή ακόμη και η θρεπτική τους αξία.

Πολλά φρούτα και λαχανικά, για παράδειγμα, μπορεί να χάσουν τη φρεσκάδα τους όταν εκτεθούν σε ψυχρές θερμοκρασίες. Οι υφές τους μπορεί να γίνουν πιο υδαρές ή πιο σκληρές, ενώ η γεύση τους να μειωθεί σημαντικά. Ακόμη, προϊόντα όπως το ψωμί μπορεί να ξεραθούν γρηγορότερα στο ψυγείο, ενώ το ελαιόλαδο μπορεί να πήξει και να αλλάξει τη χημική του σύσταση. Παράλληλα, τρόφιμα όπως οι ντομάτες και οι πατάτες, που συνήθως χρησιμοποιούμε καθημερινά, αλλοιώνονται από την ψύξη.

Η αποθήκευση των τροφίμων εκτός ψυγείου, σε σωστές συνθήκες, μπορεί να διατηρήσει όχι μόνο τη γεύση τους, αλλά και τις θρεπτικές ουσίες τους. Ορισμένα φρούτα και λαχανικά ωριμάζουν καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου, και άλλα, όπως το σκόρδο και το κρεμμύδι, χρειάζονται ξηρό και αεριζόμενο περιβάλλον για να διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια τρόφιμα μπορούν να αποθηκεύονται με ασφάλεια εκτός ψυγείου και πώς μπορούμε να παρατείνουμε τη φρεσκάδα τους, εξοικονομώντας παράλληλα χώρο στο ψυγείο μας.

Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ποια τρόφιμα δεν χρειάζεται να αποθηκεύονται στο ψυγείο, ώστε να τα διατηρήσετε σωστά και να αποφύγετε τη σπατάλη

Ντομάτες, μήλα και... - 15 τρόφιμα που δεν κάνει να φυλάς στο ψυγείο
Unsplash.com

Δείτε επίσης: Έρευνα: Αυτό το ελληνικό πολυσυζητημένο φαγητό βρίσκεται στη λίστα με τα 10 χειρότερα του κόσμου

Ντομάτες

Η ψύξη εμποδίζει την ωρίμανσή τους και αλλοιώνει τη γεύση τους. Καλύτερα να αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου.

Πατάτες

Το κρύο μετατρέπει το άμυλο σε ζάχαρη, δίνοντάς τους μια γλυκιά γεύση και αλλοιώνοντας την υφή τους. Ιδανικά φυλάσσονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος.

Κρεμμύδια

Η υγρασία του ψυγείου μπορεί να προκαλέσει μούχλα και να τα κάνει να μαλακώσουν. Πρέπει να αποθηκεύονται σε ξηρό και αεριζόμενο μέρος.

Σκόρδο

Στο ψυγείο μπορεί να μουχλιάσει ή να φυτρώσει. Καλύτερα φυλάσσεται σε ξηρό μέρος με καλό αερισμό.

Μπανάνες

Η ψύξη σταματά την ωρίμανση και μπορεί να προκαλέσει μαυρίσματα στην επιφάνεια. Ιδανικά μένουν σε θερμοκρασία δωματίου.

Αβοκάντο

Εάν δεν είναι ώριμο, η ψύξη εμποδίζει τη διαδικασία ωρίμανσης. Αποθηκεύστε το σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ωριμάσει.

Ψωμί

Το ψωμί στο ψυγείο ξεραίνεται πιο γρήγορα. Φυλάξτε το σε θερμοκρασία δωματίου ή καταψύξτε το αν θέλετε να το διατηρήσετε για περισσότερο.

Ελαιόλαδο

Η ψύξη μπορεί να προκαλέσει πήξη του λαδιού και να αλλάξει την υφή του. Κρατήστε το σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

Καφές

Η ψύξη μπορεί να αφαιρέσει την υγρασία από τον καφέ, επηρεάζοντας τη γεύση του. Καλύτερα να φυλάσσεται σε αεροστεγή δοχεία σε δροσερό μέρος.

Μέλι

Το μέλι κρυσταλλώνεται στο ψυγείο και γίνεται πιο σκληρό. Αποθηκεύεται σε θερμοκρασία δωματίου σε καλά κλεισμένο βάζο.

Μελιτζάνες

Το ψυγείο μπορεί να αλλοιώσει την υφή τους και να τις κάνει πιο πικρές. Αποθηκεύστε τις σε θερμοκρασία δωματίου.

Πεπόνια (ολόκληρα)

Ολόκληρα πεπόνια δεν χρειάζεται να μπαίνουν στο ψυγείο, καθώς η ψύξη μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση τους. Μόλις κοπούν, όμως, αποθηκεύονται στο ψυγείο.

Αγγούρια

Τα αγγούρια είναι ευαίσθητα στην ψυχρή θερμοκρασία, που μπορεί να τους προκαλέσει υδαρές υφή και χαλάρωση.

Βασιλικός

Ο βασιλικός μαραίνεται γρήγορα στο ψυγείο και χάνει την αρωματικότητά του. Ιδανικά, φυλάσσεται σε ποτήρι νερού, όπως τα λουλούδια.

Μήλα (για λίγες ημέρες)

Αν και διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο, για μικρή χρονική περίοδο μπορούν να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου.