Για να μην πετάξεις το μισό ασπράδι - Το κόλπο με την μαγειρική σόδα για να καθαρίσεις σωστά το αυγό

Το γνώριζες;

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
unsplash.com
unsplash.com

Η μαγειρική σόδα όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές έχει πάρα πολλές χρήσεις. Μια από αυτές είναι στο να κάνει τα βραστά αυγά να καθαριστούν γρήγορα και εύκολα χωρίς να πετάξεις στα σκουπίδια το μισό ασπράδι επειδή θα έχει κολλήσει στο τσόφλι.

Ο τρόπος που πρέπει να χρησιμοποιήσεις την μαγειρική σόδα στα αυγά

Σίγουρα σας έχει συμβεί να διαλυθεί το ασπράδι κατά το ξεφλούδισμα του αμέσως μετά το βράσιμο.. Αυτό συμβαίνει επειδή το αυγό είναι φρέσκο και το ασπράδι είναι κολλημένο στο τσόφλι. Ρίξε λοιπόν ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα όσο βράζει πριν ακόμα κλείσεις το μάτι.

Άφησε το επίσης σε κρύο νερό για λίγα λεπτά και είσαι έτοιμη να καθαρίσεις το αυγό και θα μοιάζει σαν αυτά στις διαφημίσεις.

Δείτε επίσης: Βουτήξτε λαχανικά και φρούτα σε νερό με μαγειρική σόδα - Το αποτέλεσμα θα σας αφήσει άφωνους

μαγειρική σόδα καθαρισμός αυγού
Unsplash.com

10 λάθη που κάνεις κατά την διάρκεια που τα μαγειρεύεις

  • Σπας τα αυγά στα πλαϊνά του πιάτου. Σπάσε το αυγό σε επίπεδη επιφάνεια ή σε ένα μικρότερο μπολ, ώστε να εμποδίσεις τα τσόφλια να πέσουν στο μείγμα σου.
  • Ρίχνεις τα αυγά σε νερό που ήδη βράζει. Ξεκίνα το βράσιμο των αυγών σου σε κρύο νερό και μόλις έρθει σε βρασμό απομάκρυνε τα από τη φωτιά. Άσε τα αυγά μέσα στο καυτό νερό για 10 λεπτά περίπου, προσέχωντας να μην παρα-μαγειρευτούν γιατί θα μυρίσουν.
  • Ψήνεις την ομελέτα σε δυνατή φωτιά. Ψήσε την ομελέτα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας την με απαλές κινήσεις, με ένα πιρούνι ή μια σπάτουλα για να μη στεγνώσει.
  • Χτυπάς υπερβολικά τα αυγά. Πρόσθεσε λίγο νερό στο μείγμα των ομών χτυπημένων σου αυγών και η ομελέτα σου θα γίνει ανάλαφρη σαν πούπουλο.
  • Χρησιμοποιείς μπαγιάτικα αυγά. Αν θέλεις να κάνεις αυγά ποσέ πρέπει να χρησιμοποιήσεις ολόφρεσκα αυγά. Τα πολυκαιρισμένα αυγά διαλύονται πολύ πιο εύκολα μέσα στο νερό λόγω του αέρα που αναπτύσσεται στο εσωτερικό τους.
  • Προσθέτεις αλάτι στο νερό που θα βράσεις ποσέ αυγό. Πρόσθεσε λίγο ξύδι στο νερό που θα κάνεις αυγά ποσέ και όχι αλάτι. Το νερό θα πρέπει να σιγοβράζει σε μέτρια φωτιά και τα αυγά να μαγειρευτούν για 3-4 λεπτά. Αμέσως μετά τοποθέτησέ τα σε ένα μπολ με παγωμένο πάτο ώστε να σταματήσεις το βρασμό.
  • Τα αυγά ποσέ γίνονται μόνο μέσα σε νερό. Φτιάκε αυγό ποσέ μέσα σε κόκκινη σάλτσα κι όχι νερό. Κάλυψε τη βάση του τηγανιού με σάλτσα ντομάτας, πρόσθεσε το αυγό και καπάκωσε το σκεύος για να σφίξει το αυγό από τους υδρατμούς που θα αναπτυχθούν.
  • Δε χρησιμοποιείς αντικολλητικά σκεύη. Αν θες το αυγό σου να είναι άσπρο σε ολόκληρη την επιφάνεια του, μία είναι η λύση. Αντικολλητικά τηγάνια παρακαλώ!
  • Ρίχνεις τα αρωματικά την λάθος στιγμή. Ρίξε τα καρυκεύματα πριν το μαγείρεμα. Όταν φτιάχνεις ομελέτα, πρόσθεσε το αλάτι και το πιπέρι καθώς χτυπάς τα αυγά για να ομογενοποιηθούν μέσα στο μείγμα.
  • Πετάς τα ασπράδια των αυγών Αξιοποίησε τα ασπράδια των αυγών, αποθηκεύοντάς μέσα σε αεροστεγές δοχεία στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα για να φτιάξεις μαρέγκες ή και μακαρόν. Τα μπαγιάτικα ασπράδια είναι καταλληλότερα για αυτή τη δουλειά γιατί χτυπιούνται καλύτερα από τα φρέσκα.