Ζουμερή τυρόπιτα με γιαούρτι και αυγά - Το φύλλο είναι τραγανό αλλά η γέμιση λιώνει στο στόμα

Από τα χεράκια της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Αν υπάρχει ένα πιάτο που μπορεί να μας γυρίσει πίσω στην παιδική μας ηλικία, αυτή είναι η τυρόπιτα. Η συνταγή που σας προτείνουμε σήμερα, από την αγαπημένη σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, υπόσχεται να σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία γεύσης. Αυτή η ζουμερή τυρόπιτα με γιαούρτι και αυγά συνδυάζει την τραγανή κρούστα με μια γέμιση που λιώνει στο στόμα. Κάθε μπουκιά είναι μια γιορτή γεύσεων και αρωμάτων, που θα σας αφήσει με την επιθυμία να την απολαύσετε ξανά και ξανά.

Η Αργυρώ μας δίνει τις μυστικές της συμβουλές για να πετύχουμε το τέλειο φύλλο και να δημιουργήσουμε μια γέμιση πλούσια σε γεύση και υφή. Ετοιμαστείτε να μετατρέψετε την κουζίνα σας σε ένα μικρό γαστρονομικό παράδεισο, ακολουθώντας τα βήματα της συνταγής. Η τυρόπιτα αυτή είναι ιδανική για κάθε περίσταση—είτε πρόκειται για ένα οικογενειακό τραπέζι, είτε για ένα πικνίκ με φίλους, θα κλέψει τις εντυπώσεις και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την τυρόπιτα

  • 1 συσκ. φύλλα κρούστας
  • 800 γρ. ανάμεικτα κίτρινα τυριά (κασέρι,γκούντα, έμενταλ, γραβιέρα κ.ά.)
  • 1/2 lt γάλα (φρέσκο)
  • 5 αυγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ.)
  • 1 σόδα (αναψυκτικό)
  • 2 κ.σ. φρυγανιά (τριμμένη)
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Υπάρχει κόλπο τελικά: Τα μυστικά για να τυλίξεις, επιτέλους, σωστά και σφιχτά τους λαχανοντολμάδες

Ζουμερή τυρόπιτα με γιαούρτι και αυγά - Το φύλλο είναι τραγανά αλλά η γέμιση λιώνει στο στόμα
Argiro.gr

  1. Βουτυρώνουμε πρώτα ή λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας.
  2. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά.
  3. Απλώνουμε 3 φύλλα ώστε να καλυφθεί η βάση και τα τοιχώματα του ταψιού.
  4. Κομματιάζουμε σε ένα μπολ, με τα χέρια, τα υπόλοιπα φύλλα σε μικρά κομμάτια, κρατώντας 2 για το κλείσιμο.
  5. Ενώνουμε τα σπασμένα φύλλα κρούστας και τα ανακατεύουμε.
  6. Τρίβουμε μπόλικο πιπέρι.
  7. Αδειάζουμε το μίγμα στα στρωμένα φύλλα στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά τους.
  8. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 2 φύλλα και γυρίζουμε προς τα μέσα τις ενώσεις τους.
  9. Χαράζουμε σε κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι.
  10. Περιχύνουμε τις χαρακιές με το ελαιόλαδο.
  11. Χτυπάμε σε μπολ τα αυγά, το γιαούρτι, το γάλα και τη σόδα, την περιχύνουμε και την αφήνουμε να ρουφήξει για 15 λεπτά.

Για το ψήσιμο

  • Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 220°C, στον αέρα.
  • Μόλις βάλουμε τη τυρόπιτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα, ώσπου να ροδίσει και να φουσκώσει.
ΠΗΓΗ Argiro.gr