Μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο λεμονάτα - Όλα τα μυστικά για να βγουν ζουμερά

Η απόλυτη συνταγή που θα σας πετυχαίνει πάντα

Ελένη Μπορμπόλη
argiro.gr
argiro.gr

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει την απόλυτη συνταγή για τα πιο νόστιμα λεμονάτα μπιφτέκια με πατάτες στο φούρνο. Η προετοιμασία διαρκεί μόνο 15 λεπτά, ενώ το μαγείρεμα κρατάει περίπου 1,5 ώρα. Η αναμονή, ωστόσο, θα σας δικαιώσει.

Δείτε παρακάτω βήμα - βήμα πώς θα τα φτιάξετε, αλλά και όλα τα μυστικά για να πετύχει η συνταγή και να βγουν ζουμερά.

Η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου για τα απόλυτα μπιφτέκια στο φούρνο με πατάτες

Υλικά

  • 1 kg κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κρεμμύδια (τριμμένα)
  • 2 ντομάτες (τριμμένες)
  • 3 φέτ. ψωμί
  • 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • 8 πατάτες
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 2 λεμόνια (το χυμό τους)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 2 φλ. νερό
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)

Δείτε επίσης: Πανσέτα στο φούρνο με πατάτες - Τα μυστικά tips για να μην γίνει λάστιχο το κρέας

Προετοιμασια

Για τις πατάτες

  • Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες ή σε χοντρές φέτες.
  • Τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το νερό.
  • Τις ανακατεύουμε πολύ καλά, για να λαδωθούν παντού.
  • Τις αδειάζουμε σε ταψί, μαζί με όλα τα υγρά που υπάρχουν στο μπολ.
  • Περιχύνουμε με το νερό και ψήνουμε στους 200°C για 1 ώρα, έχοντας τες σκεπασμένες με αλουμινόχαρτο, μέχρι να μαλακώσουν.

Το μείγμα και το πλάσιμο του κιμά

  • Τον βάζουμε σε ένα μπολ, τρίβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες, κατευθείαν μέσα γιατί χρειαζόμαστε όλα τα υγρά τους.
  • Στραγγίζουμε το ψωμί και τον ψιχουλιάζουμε.
  • Προσθέτουμε τη ρίγανη, το αλατοπίπερο, το ξύδι και το ελαιόλαδο.
  • Ζυμώνουμε πολύ καλά, για να μαλακωσει καλά.
  • Αν είναι σφιχτό, ραντίζουμε με λίγο νερό.
  • Αν είναι αραιό προσθέτουμε λίγο ψωμί, φρυγανιά ή νιφάδες βρώμης.
  • Πλάθουμε σε 10 ή 12 κομμάτια και τα αραδιάζουμε πάνω στις ήδη ψημένες πατάτες.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα, αφαιρώντας το αλουμινόχαρτο.

Αν ψήσετε σε αέρα χαμηλώστε τη θερμοκρασία κατά 20°C και μειώστε το χρόνο ψησίματος κατά 10 λεπτά.

Δείτε το βίντεο:

Τα μυστικά της Αργυρώς για ζουμερά μπιφτέκια

Τι κιμά βάζω;

Τα πιο κατάλληλα, κομμάτια μοσχαριού, που έχουν λίγο λιπάκι, το οποίο δίνει νοστιμιά και υγρασία όσο ψήνεται και το κρατάει ζουμερό. Το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, το καλύτερο που έχεις δοκιμάσει. Αν προτιμάτε χωρίς λίπος, γιατί προσέχετε τη σιλουέτα σας, ζητήστε άπαχο κιμά. Όμως, με τον άπαχο είναι επόμενο δεν θα βγει τόσο ζουμερό και τόσο νόστιμο.

Ξίδι

Παραδοσιακά δεν περιέχουν ξίδι. Όμως το μεγάλο μυστικό για ζουμερά , πεντανόστιμα, είναι το ξύδι. Πάντα προσθέτουμε λίγο ξύδι στον κιμά. Αυτό σπάει τις ίνες του κιμά και κάνει πιο ζουμερό το μίγμα του σε συνδυασμό με το ζύμωμα.

Ξεκούραση

Μετά το ζύμωμα, βάζουμε τον κιμά, σκεπασμένο, για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο. Όσο το μίγμα του κιμά θα μένει, όλα τα αρώματα θα ενσωματωθούν με τον κιμά, θα ενωθούν όλες οι γεύσεις, θα μαλακώσουν οι ίνες ακόμα περισσότερο και στο φούρνο θα γίνουν ακόμα πιο ζουμερά και αρωματικά.

Μπόλικο κρεμμύδι και τριμμένη ντομάτα

Η κλασική εκτέλεση θέλει τριμμένο κρεμμύδι που δίνει απίστευτη νοστιμιά και το κάνει πάρα πολύ ζουμερό. Προσθέτουμε το τριμμένο κρεμμύδι με υγρά του, όπως και την ντομάτα με τα υγρά της. Τα υγρά τους είναι αυτά που θα δώσουν έξτρα νοστιμιά, θα τα κρατήσουν ζουμερά και μαλακά, ειδικά αν πρόκειται στο φούρνο που τόσο πολύ αγαπάτε όλοι και τα φτιάχνετε 1 – 2 φορές την εβδομάδα. άλλωστε είναι από τα αγαπημένα φαγητά όλης της οικογένειας και ιδιαίτερα των παιδιών. Ξέρω ότι οι περισσότεροι βάζετε κρεμμύδι, αλλά δεν συνηθίζετε πολύ την ντομάτα. Δοκιμάστε την στο μείγμα και θα δείτε την διαφορά και στη γεύση και στο πόσο ζουμερά θα βγουν στο τέλος.

Το ψωμί

Προτιμώ να χρησιμοποιώ μπαγιάτικο ψωμί χωρίς κόρα. Εκτός από ψωμί, άλλα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι φρυγανιά ή αλεσμένο παξιμάδι. Ακόμα, μπορούμε να βάλουμε στο μίγμα, νιφάδες ή πίτουρο βρώμης. Γίνονται εξίσου ζουμερά και νόστιμα.

Αυγό στο μίγμα;

Συνήθως έχουν αυγό. Το αυγό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Το αυγό έχει την ιδιότητα να κρατάει πιο εύκολα το σχήμα που θέλουμε να του δώσουμε. Βάζουμε αυγό, πχ στο μίγμα που δεν θέλουμε να μας ανοίξει στο ψήσιμο, που θέλουμε να κρατήσει σχήμα του. Χωρίς αυγό, γίνονται πολύ πιο ελαφριά στη γεύση και πολύ πιο ζουμερό στο ψήσιμο.

Αν κάνεις διατροφή, βάλε λαχανικά

Για να βγει ζουμερό, προσθέτουμε τα λαχανικά της επιλογής μας. Ανάλογα με το τι μας αρέσει και προτιμάμε, μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοτριμμένο καρότο, ψιλοτριμμένο κολοκύθι, ψιλοκομμένο ή αλεσμένο μανιτάρι. Όλα αυτά θα δώσουν έξτρα γεύση και νοστιμιά καθώς και υγρασία που είναι απαραίτητη για να γίνουν ζουμερά.

Με φρυγανιά

Τα παραδοσιακά τα φτιάχνανε με μπαγιάτικο ψωμί. Η τριμμένη φρυγανιά είναι μια καλή εναλλακτική λύση. Το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσεις είναι ότι η φρυγανιά ρουφάει γρήγορα κι απορροφάει όλη την υγρασία από τα υλικά και μπορεί να στεγνώσει αν μείνει αρκετές ώρες στο ψυγείο πριν τα ψήσεις.

ΠΗΓΗ argiro.gr