Τέτοιο γλυκό δεν έχεις ξαναφάει: Παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς

Μια συνταγή που περνά από γενιά σε γενιά

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Argiro.gr
Argiro.gr

Η Κεφαλονιά, το μαγευτικό αυτό νησί του Ιονίου, δεν φημίζεται μόνο για τα πανέμορφα τοπία και τις καταγάλανες παραλίες της, αλλά και για την πλούσια γαστρονομική της παράδοση. Ανάμεσα στις πολυάριθμες γευστικές δημιουργίες της, ξεχωρίζει η παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα, ένα γλυκό που ενσωματώνει τα αρώματα και τις γεύσεις της κεφαλονίτικης γης.

Αυτή η μοναδική συνταγή, που περνά από γενιά σε γενιά, συνδυάζει τα εκλεκτά αμύγδαλα με απλά αλλά πλούσια υλικά, προσφέροντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που συνεπαίρνει τις αισθήσεις. Στο άρθρο, λοιπόν, που ακολουθεί, θα σας παρουσιάσουμε βήμα-βήμα πώς να ετοιμάσετε αυτήν την αυθεντική αμυγδαλόπιτα, για να μπορέσετε κι εσείς να γευτείτε ένα κομμάτι της παράδοσης και της ιστορίας της Κεφαλονιάς.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την αμυγδαλόπιτα

  • 13 αυγά χωρισμένα κρόκο από ασπράδι
  • 14 κ.σ. γεμάτες «κούλουμες» φριγανιά
  • 14 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
  • 14 κ.σ. αμύγδαλο με φλούδα ψιλοκομμένο (όχι σκόνη)
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 3 βανίλιες
  • ¼ φλ. λικέρ αμαρέτο

Για το σιρόπι

  • 2 φλ. νερό
  • 1½ φλ. ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Λίγα γαρύφαλλα
  • Χυμός λεμονιού και ½ φλούδα

Εκτέλεση

Δείτε επίσης: Συνταγή για κρητική τηγανιτή μαραθόπιτα: Το μυστικό με το ούζο που την κάνει μοναδική

Παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς
Argiro.gr

  1. Ανακατεύουμε το αμύγδαλο και τη φρυγανιά σε ένα μπολ και τα κρατάμε στην άκρη.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την ζάχαρη και τις βανίλιες για λίγα λεπτά μέχρι να ασπρίσουν.
  3. Διαλύουμε το μπέικιν στο λικέρ και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
  4. Με καθαρό μίξερ και σε καθαρό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια, με μια πρέζα αλάτι, σε μαρέγκα.
  5. Εναλλάξ ρίχνουμε στους χτυπημένους κρόκους, την μαρέγκα, τη φρυγανιά και το αμύγδαλο. Τέλος προσθέτουμε την υπόλοιπη μαρέγκα κι αναδιπλώνουμε το μείγμα.
  6. Την βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί 30 εκ.
  7. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα, στην κάτω σχάρα.
  8. Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά για 5′.
  9. Αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  10. Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό περιχύνοντας σιγά σιγά με το χλιαρό σιρόπι.
  11. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και μετά κόβουμε.
  12. Τα υλικά για παραδοσιακή αμυγδαλόπιτα Κεφαλονιάς μετρούνται με κουτάλια «κούλουμα» δηλαδή με κουταλιές γεμάτες.
ΠΗΓΗ Argiro.gr