Θριφτή μηλόπιτα: Μια εναλλακτική συνταγή μηλόπιτας με τραγανή υφή και λαχταριστή γεύση

Πως να την φτιάξεις στο σπίτι

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Θριφτή μηλόπιτα: Μια εναλλακτική συνταγή μηλόπιτας με τραγανή υφή και λαχταριστή γεύση

Η θριφτή μηλόπιτα είναι μια από τις πιο αγαπημένες και παραδοσιακές γεύσεις που συναντούμε στις κουζίνες όλου του κόσμου. Ο συνδυασμός της τραγανής, βουτυράτης ζύμης με την γλυκιά και αρωματική γέμιση μήλου δημιουργεί μια μοναδική γευστική εμπειρία που δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε βήμα προς βήμα τη διαδικασία για να δημιουργήσουμε μια αυθεντική θριφτή μηλόπιτα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα μυστικά και τις τεχνικές που θα την κάνουν να ξεχωρίσει. Είτε είστε έμπειρος ζαχαροπλάστης είτε απλώς αγαπάτε το μαγείρεμα, αυτή η συνταγή είναι βέβαιο ότι θα σας εμπνεύσει να φτιάξετε τη δική σας τέλεια μηλόπιτα.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για την μηλόπιτα

Θριφτή μηλόπιτα: Μια εναλλακτική συνταγή μηλόπιτας με τραγανή υφή και λαχταριστή γεύση

Δείτε επίσης: Θα τρέχουν τα σάλια σε όλους: Υγιεινό γλυκό ψυγείου με πραλίνα αμυγδάλου και κομμάτια σοκολάτας

  • 250 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αυγά μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
  • 420 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 15 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • 30 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, για επάλειψη

Για την γέμιση

  • 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. κανέλα σε σκόνη
  • 5 μήλα μεσαίου μεγέθους
  • 50 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας

Εκτέλεση διαδικασίας

Συνταγή για μηλόπιτα

  • Στον κάδο του μίξερ ρίξτε το αλεύρι, το βούτυρο, τα αυγά, τη ζάχαρη και το μπέικιν πάουντερ και χτυπήστε τα με το εξάρτημα γάντζος για 4΄, μέχρι να έχετε μια εύπλαστη ζύμη. Αποσύρετε τον κάδο από το μίξερ και φυλάξτε το 1 /3 της ζύμης στην άκρη, αφού το πλάσετε σε μια μπάλα. Με ένα πινέλο αλείψτε με βούτυρο τη βάση και τα τοιχώματα ενός μικρού ταψιού. Πάρτε τα 2 /3 της ζύμης και στρώστε τα καλά με τα χέρια σας στη βάση και στα τοιχώματα του σκεύους.
  • Πλύνετε και καθαρίστε τα μήλα, αφαιρώντας τις φλούδες και τα κουκούτσια τους. Τρίψτε τα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Αδειάστε τα σε ένα σουρωτήρι και πατήστε τα ελαφρά με το πίσω μέρος ενός κουταλιού, ώστε να αποβάλουν τα υγρά τους. Μεταφέρετέ τα σε ένα μπολ και προσθέστε την κανέλα, τη ζάχαρη και τη μαρμελάδα. Ανακατέψτε καλά το μείγμα με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα.
  • Αδειάστε τη γέμιση επάνω στη ζύμη και ισιώστε την επιφάνειά της με μια σπάτουλα σιλικόνης ή το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Πάρτε τη ζύμη που φυλάξατε και τρίψτε τη στη χοντρή πλευρά του τρίφτη επάνω στη μηλόπιτα, ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά της. Βάλτε το ταψί στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε τη μηλόπιτα, για 35΄-40΄. Αποσύρετε από το φούρνο και αφήστε τη μηλόπιτα να κρυώσει ελαφρώς. Κόψτε σε κομμάτια και σερβίρετε.
Tip
  • Αφήστε τα μήλα να στραγγίσουν για να μη βγάλουν πολλά υγρά μέσα στη μηλόπιτα.