Τρίγωνα πανοράματος: Η μυστική συνταγή που χρησιμοποιούν σχεδόν όλα τα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης

Φτιάξε μόνη σου εύκολα και γρήγορα το πιο δημοφιλές γλυκό της συμπρωτεύουσας

Έφη Εκίζογλου
Youweekly Editor
Eleanna Kourkoulopoulou
Eleanna Kourkoulopoulou

Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκά έχει καταγωγή από την Σαλονικιώτικη συνοικία. Ο λόγος για τα δοξασμένα τρίγωνα πανοράματος, αυτά τα τροφαντά φακελάκια με φύλλο κρούστας, που γεμίζονται με μια πλούσια κρέμα και εμποτίζονται με λεπτόρρευστο σιρόπι για να αποδείξουν το μεγαλείο τους μέσα από την ταπεινή τους υπόσταση.

Πάμε να φτιάξουμε, λοιπόν, σπιτικά τρίγωνα σαν αυτά που δοκιμάζετε στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της συμπρωτεύουσας.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τα τρίγωνα πανοράματος

  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 125 γρ. βούτυρο ανάλατο
  • αγελαδινό, λιωμένο

Για την κρέμα

  • 500ml γάλα πλήρες αγελαδινό
  • 5 κρόκους αυγών μεσαίου μεγέθους (100 γρ.)
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 110 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό
  • 50ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)

Για το σιρόπι

  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 250ml νερό
  • 2-3 σταγόνες λεμονιού

Διαδικασία

Δείτε επίσης: Μιλφέιγ: Η μυστική συνταγή των ζαχαροπλαστείων Κωνσταντινίδης - Πως να φτιάξεις μόνη σου σπίτι το διάσημο γλυκό τους

Τρίγωνα πανοράματος: Η μυστική συνταγή που χρησιμοποιούν σχεδόν όλα τα ζαχαροπλαστεία της Θεσσαλονίκης
Eleanna Kourkoulopoulou

  1. Φτιάξτε το σιρόπι. Βάλτε σε μια μεσαία κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι και τοποθετήστε τη σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το μείγμα να βράσει μέχρι να έχετε ένα παχύρρευστο σιρόπι και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήστε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 °C, στον αέρα.
  2. Φτιάξτε τα τρίγωνα. Λιώστε το βούτυρο σε ένα μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων σε χαμηλή ισχύ. Απλώστε τα
    φύλλα κρούστας σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και κόψτε τα από τη μακριά πλευρά τους κάθετα σε λωρίδες
    πλάτους περίπου 10-12 εκ. Με ένα πινέλο αλείψτε με βούτυρο κάθε λωρίδα φύλλου και ξεκινήστε να την τυλίγετε διαγώνια, ανάμεσα στα χέρια σας, ώστε να σχηματιστεί ένα μικρό χωνί. Επαναλάβετε την ίδια διαδικασία με όλες τις λωρίδες φύλλου. Με το πινέλο αλείψτε με λίγο βούτυρο μια λαμαρίνα φούρνου και τοποθετήστε επάνω τα χωνάκια. Βάλτε τη λαμαρίνα στη μεσαία σχάρα του φούρνου και ψήστε τα χωνάκια στους 180 °C για 25΄-30΄, μέχρι να ροδίσουν. Αποσύρετε από το φούρνο και με ένα κουταλάκι του γλυκού περιχύστε τα ζεστά χωνάκια με το κρύο σιρόπι, μέσα και έξω. Τοποθετήστε τα σε μια πιατέλα και αφήστε τα να απορροφήσουν το σιρόπι μέχρι να μοντάρετε τα τρίγωνα.
  3. Φτιάξτε την κρέμα. Αδειάστε σε μια μεσαία κατσαρόλα το γάλα, τη μισή ζάχαρη και τη βανίλια. Τοποθετήστε το σκεύος σε χαμηλή φωτιά και ζεστάνετε το μείγμα. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπήστε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη με τη βοήθεια ενός αυγοδάρτη μέχρι να ασπρίσουν. Ρίξτε σιγά σιγά το μείγμα του γάλακτος από την κατσαρόλα στο μπολ με τα αυγά, ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη. Μεταφέρετε όλο το μείγμα σε μια καθαρή κατσαρόλα και τοποθετήστε τη σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε σταδιακά το αλεύρι και ανακατέψτε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε την κρέμα να κρυώσει εντελώς. Κατόπιν ρίξτε την κρέμα στον κάδο του μίξερ και προσθέστε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος. Χτυπήστε με το σύρμα (εξάρτημα του μίξερ) σε μεσαία ταχύτητα για 4΄-5΄ μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα και αποσύρετε τον κάδο από το μίξερ.
  4. Μοντάρετε τα τρίγωνα. Μεταφέρετε την κρέμα με ένα κουτάλι σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής με κορνέ με ίσια μύτη. Γεμίστε κάθε χωνάκι με την κρέμα με τη βοήθεια του κορνέ και τοποθετήστε τα τρίγωνα σε πιατέλα. Εναλλακτικά μπορείτε να τα γεμίσετε με ένα κουταλάκι. Σερβίρετε αμέσως.