Έχεις το Σύνδρομο της Κυριακής; Τα βασικά συμπτώματα και 3 τρόποι για να αποφύγεις μία ακόμα "τρομακτική" Δευτέρα

Πώς θα ξεπεράσεις τη μελαγχολία της επιστροφής στη δουλειά

Unsplash
Unsplash

Οι ώρες περνούν και νιώθουμε όλο και περισσότερο να πλησιάζει το τέλος του Σαββατοκύριακου και να είναι πιο κοντά μία ακόμα "τρομακτική" Δευτέρα. Τότε είναι που αρχίζουμε να νιώθουμε μια συγκεκριμένη ενόχληση που διατρέχει ολόκληρο το σώμα και που καθορίζει τις σκέψεις μας, σταματώντας να απολαμβάνουμε ό,τι συμβαίνει γύρω μας.

Η Αμερικανίδα ψυχολόγος Larisa Kase ονόμασε αυτό το συναίσθημα το 2006 «Σύνδρομο της Κυριακής». Ήταν η πρώτη που το έκανε μετά από μια σειρά μελετών και ερευνών στο Κέντρο Μελέτης και Θεραπείας Άγχους στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

«Ποιος, ένα απόγευμα Κυριακής, δεν έχει νιώσει απροθυμία και μελαγχολία για την επιστροφή στη δουλειά που θα συμβεί λίγες ώρες αργότερα; Όλοι μας. Ωστόσο, όταν αυτή η σκέψη προκαλεί μια έντονη δυσφορία που εντοπίζεται ακριβώς την Κυριακή το απόγευμα, τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε το Σύνδρομο της Κυριακής», λέει η Yolanda Gutiérrez, κλινική ψυχολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Vithas Madrid Arturo Soria.

Όπως εξηγεί η Yolanda, οι καταστάσεις που προκαλούν αυτό το σύνδρομο μπορεί να ποικίλλουν: Επιστροφή στις ευθύνες της δουλειάς, να μην απολαμβάνουμε τα καθήκοντα που εκτελούμε, κακό εργασιακό περιβάλλον, κακή σχέση με ανωτέρους κ.λπ.

Έχω το Σύνδρομο της Κυριακής;

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να γίνει διάγνωση σε αυτό, καθώς δεν είναι ιατρική κατάσταση, αλλά σχετίζεται με με το άγχος, την ενόχληση ή το εργασιακό στρες.

Οι αιτίες είναι διαφορετικές, αλλά οι πιο συνηθισμένες σχετίζονται συνήθως με υπερκόπωση, πολύ απαιτητικούς εργασιακούς στόχους, κακές σχέσεις με ανωτέρους ή συναδέλφους ή ακόμα και με την αδυναμία αποσύνδεσης από τη συγκεκριμένη εργασία. Φυσικά, επηρεάζουν και άλλοι γενικότεροι παράγοντες όπως οι οικονομικές συνθήκες, η αγορά εργασίας, οι εργασιακές πολιτικές και η ευημερία του πληθυσμού.

Πώς θα ξέρουμε, λοιπόν, αν υποφέρουμε από αυτό; Προσοχή στα συμπτώματα, τα οποία είναι αρκετά. Από τη θλίψη, που αρχίζει να αναδύεται όταν βλέπουμε ότι πλησιάζει η Δευτέρα και η επιστροφή στη δουλειά, το άγχος όταν σκεφτόμαστε τις αρνητικές καταστάσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, στοιχεία που δημιουργούν αμέσως κακή διάθεση.

Ταυτόχρονα, μπορεί να έχουμε ένα αίσθημα εξάντλησης στο σώμα μας, έλλειψη ενέργειας, έλλειψη κινήτρων για τις εργασίες που πρέπει να πραγματοποιηθούν, αϋπνία και γενικότερη έλλειψη διάθεσης, που συνοδεύεται από διάφορους σωματικούς πόνους.

λυπημένη κοπέλα
Unsplash

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να γίνουν μόνιμα όταν εμφανίζονται με ένταση και συχνότητα, επηρεάζοντας την καθημερινή λειτουργία του ατόμου, που υποφέρει όχι μόνο στον εργασιακό χώρο, αλλά και στην προσωπική ζωή. «Τελικά, είναι ανησυχητικό όταν ο πάσχων δεν μπορεί να πραγματοποιήσει άλλες δραστηριότητες», εξηγεί η Yolanda.

3 τρόποι για να αποφύγεις την "τρομακτική" Δευτέρα

Η μείωση των συμπτωμάτων περιλαμβάνει την εύρεση της ρίζας του προβλήματος, γνωρίζοντας πού βρίσκεται αυτό που μας στενοχωρεί. Εάν αφορά στη δουλειά, μπορούμε να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την αντίληψη για αυτήν και τις υποχρεώσεις που μας επιβάλλει.

Η Gutiérrez συμβουλεύει: «Το Σαββατοκύριακο είναι για ξεκούραση, επομένως είναι απαραίτητο να αποσυνδεθούμε ψηφιακά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να πραγματοποιήσουμε δραστηριότητες που μας βοηθούν να κρατάμε το μυαλό μας απασχολημένο με εργασίες που αφορούν στην προσωπική ικανοποίηση».

Πέρα από το εργασιακό περιβάλλον, όλες οι πτυχές της ζωής μας είναι σημαντικές, γι' αυτό είναι απαραίτητο να βρούμε μια ισορροπία και να προσπαθήσουμε να αφιερώσουμε χρόνο στην οικογένεια, τους φίλους και, κυρίως, στον εαυτό μας.

κοπέλα βόλτα
Unsplash

Σε πιο πρακτικό και άμεσο επίπεδο, μπορούμε να αναζητήσουμε χαλάρωση, τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα, μέσα από τους 3 ακόλουθους τρόπους:

  1. Οργανώστε την εβδομάδα με βάση τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σημασία των εργασιών και, αν είναι δυνατόν, κάντε το την Παρασκευή το απόγευμα για να αποσυνδεθείτε πραγματικά το Σαββατοκύριακο.
  2. Δημιουργήστε μια χαλαρωτική και ευχάριστη κυριακάτικη ρουτίνα με ασκήσεις αναπνοής, μπάνιο, βόλτα, διάβασμα, διαλογισμό κ.λπ.
  3. Προγραμματίστε μια διασκεδαστική δραστηριότητα για τη Δευτέρα, η οποία μπορεί να είναι από μια βόλτα με μια στάση σε αυτό το υπέροχο καφέ πριν μπείτε στο γραφείο, μέχρι να προγραμματίσετε να δε΄τε ένα αγαπημένο πρόσωπο τη Δευτέρα μετά τη δουλειά ή να πάτε αυτό το σινεμά που δεν είχατε χρόνο.