8 χρήσιμες συμβουλές για να αποδεχτείς το απροσδόκητο στη ζωή

Δεν μπορείς να αλλάξεις την πραγματικότητα αλλά να προχωρήσεις μαζί της

Unsplash
Unsplash

Κανείς δεν λέει ότι είναι εύκολο –και σίγουρα δεν είναι– αλλά το να μάθεις να αφήνεσαι και να αποδέχεσαι το γεγονός ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε τον κόσμο στον οποίο ζούμε είναι ο μοναδικός τρόπος για να έχεις ψυχική υγεία.

Το να φτάσουμε σε αυτό που αποκαλείται «κατάσταση ροής», να προσπαθούμε να ζούμε στο παρόν χωρίς ο νους μας να βασανίζεται με τύψεις για το παρελθόν ή με ανησυχίες για το μέλλον, διατηρώντας παράλληλα μια κατάσταση πλήρους επίγνωσης, είναι αναμφίβολα ένα επίπονο εγχείρημα.

«Η ροή σημαίνει αποδοχή του απροσδόκητου ως απόδειξη του πόσο εκπληκτική και ακατανόητη μπορεί να είναι η ζωή μας. Ο έλεγχος είναι συνώνυμος με την τελειομανία και η τελειομανία συνώνυμη με τις απαιτήσεις. Και το να απαιτείς κάτι από τη ζωή σημαίνει να είσαι σε μια κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης», εξηγεί η ψυχολόγος Pilar Guerra Escudero.

Από ειδικούς ψυχικής υγείας, δείτε 8 συμβουλές για το πώς να μάθετε να «ρέετε» με τον ρυθμό της ζωής και να αποδέχεστε το απροσδόκητο. Και να έχετε ηρεμία.

8 χρήσιμες συμβουλες για να αποδεχτείς το αποσδόκητο στη ζωή

Να θυμάσαι το παρελθόν για να μαθαίνεις και όχι να μετανιώνεις

Όπως λέει η Brenda de la Peña, ψυχολόγος, «η κατάθλιψη είναι μια υπερβολή του παρελθόντος και το άγχος είναι μια υπερβολή του μέλλοντος - και τα δύο μπορούν να καταπολεμηθούν μαθαίνοντας να ζεις τη στιγμή».

Η εστίαση στο παρόν είναι το πιο δύσκολο πράγμα, αλλά, όπως υπογραμμίζει η Inma Brea, ειδική στην ανθρώπινη συμπεριφορά, είναι σημαντικό να αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε «ότι το παρελθόν πρέπει μόνο να μας διδάξει να ζούμε καλύτερα το παρόν, δεν πρέπει να μας κρατά δέσμιους». Όσο για το μέλλον, είναι αδύνατο να προλάβουμε την εποχή, μπορούμε μόνο να προσπαθήσουμε να το οικοδομήσουμε στο παρόν.

Διαχειρίσου τις ανησυχίες χωρίς περισπασμούς

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι αυτό που λέει η Brenda de la Peña για την "κατάσταση ροής" των ζώων, δηλαδή την έμφυτη ικανότητά τους να προσαρμόζονται στη φυσική κατάσταση ή σε οτιδήποτε συμβαίνει χάρη στην απουσία παραγόντων που αποσπούν την προσοχή.

Στην περίπτωσή μας, είναι σκέψεις (συχνά αρνητικές) που μας αποσπούν την προσοχή από την παρούσα στιγμή. Για τον λόγο αυτό, η ειδικός μάς καλεί να προσδιορίσουμε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους για να διαχειριστούμε τις ανησυχίες μας: «Με αυτό τον τρόπο ενεργούμε συνειδητά σε σχέση με αυτό που συμβαίνει, αντί να αντιδρούμε απλώς και έτσι αποφεύγετε να νιώθετε αργότερα ενοχές ή θυμό επειδή δεν αντιμετωπίσατε την κατάσταση σύμφωνα με τις επιθυμίες σας».

γυναίκα απολαμβάνε τον ήλιο
Unsplash

Επομένως, είναι θέμα διαχείρισης αυτών των ανησυχιών με πλήρη επίγνωση: εάν κάτι μας ενοχλεί, καλό είναι να κάνουμε ένα πλάνο αντιμετώπισης, ώστε να μην μας στοιχειώνει η σκέψη για το υπόλοιπο της μέρας.

Αποδέξου τι μπορείς να αλλάξεις και τι όχι

Σταμάτα να θέλεις να ελέγχεις τα πάντα. Για να το πετύχεις, υπογραμμίζει η Guerra Escudero, είναι απαραίτητο πρώτα από όλα να αποδεχτείς τον ρυθμό της ζωής. «Πρέπει να παίρνουμε κάθε κατάσταση όπως είναι, να αποδεχόμαστε την ένταση, τη συχνότητα, τη διάρκεια κάθε πτυχής της ζωής.

Η ροή οδηγεί στη γαλήνη, στην αποδοχή των πραγμάτων, τόσο εκείνων που μπορούμε να αλλάξουμε όσο και εκείνων που δεν έμπορούμε, και μας διδάσκει να ξεχωρίζουμε καλύτερα το ένα από το άλλο».

Εστίασε στο παρόν

Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, ακόμα κι αν δεν είναι πάντα εύκολο. Είναι σημαντικό, υπογραμμίζει ο Guerra Escudero, να εστιάζουμε στο παρόν: «Είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να αγγίξουμε, είναι το μόνο απτό πράγμα».

Για να εφαρμόσουμε αυτήν τη θεωρία και να προστατευτούμε από κάθε φόβο για το μέλλον, ο ειδικός μας συμβουλεύει να σταματήσουμε να αναγκαζόμαστε να «ανησυχούμε συνεχώς για το τι θα μπορούσε να συμβεί» και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε από εδώ και στο εξής με ό,τι έχει συμβεί: «Θα είμαι προετοιμασμένος για οτιδήποτε συμβεί και θα βρω τρόπο να το αντιμετωπίσω».

Μην βασίζεσαι στις απόψεις των άλλων

«Η διαχείριση είναι ευθύνη, ο έλεγχος είναι ανευθυνότητα», λέει ο Guerra Escudero. Για να μπορέσετε να αφεθείτε στη ροή της ζωής, είναι σημαντικό να αποφύγετε το λάθος να δίνετε προτεραιότητα στις απόψεις των άλλων. «Το να ακολουθούμε τις προκατασκευασμένες θεωρίες των άλλων αντί να εμπιστευόμαστε τις δικές μας απόψεις καταλήγει να προκαλεί δυσφορία, ακόμη και να μας μπλοκάρει σε πνευματικό και συναισθηματικό επίπεδο», λέει ο ειδικός.

γυναίκα περπατάει σε δάσος
Unsplash

Πρόσεχε, μην ανησυχείς

Το να μάθεις να πηγαίνεις σύμφωνα με τη ροή της ζωής δεν σημαίνει να είσαι απρόσεκτος. Σημαίνει προσοχή χωρίς να ανησυχείς, όπως επισημαίνει η Brea. «Μερικές φορές, επιμένουμε να θέλουμε τα πράγματα να είναι με έναν συγκεκριμένο τρόπο, ενώ στην πραγματικότητα θα μπορούσαμε να νιώθουμε εξίσου καλά αν αφήσουμε τη ζωή να μας καθοδηγήσει», λέει.

Ο έλεγχος της ροής των αρνητικών σκέψεων που προβλέπουν το μέλλον δεν είναι πάντα εύκολος. Όπως επισημαίνει η Brenda de la Peña, «το 90% των ανησυχιών μας δεν γίνονται ποτέ πραγματικότητα, αλλά το άγχος και η ταλαιπωρία που προέρχονται από αυτές είναι εξαιρετικά αληθινά».

Όλα αυτά συνδέονται με μια απογοητευτική ψευδαίσθηση ελέγχου, «η πιο συνηθισμένη εκδήλωση της οποίας είναι η σχεδόν αδιάλειπτη παρουσία παρεμβατικών σκέψεων, οι οποίες είναι αυτές που αναδύονται χωρίς κανέναν έλεγχο από το μυαλό, καθιστώντας την κατάσταση ροής αδύνατη».

Μάθε να αποδέχεσαι το απροσδόκητο

Η ζωή αποτελείται από αβεβαιότητες και αναπόφευκτα απροσδόκητα γεγονότα. Η Inma Brea συνιστά να εργαστείτε με τον εαυτό σας για να «προετοιμαστείτε ψυχικά και συναισθηματικά για το τι μπορεί να συμβεί».

Είναι επίσης σημαντικό να ξεκινήσουμε από την υπόθεση ότι, όσο προετοιμασμένοι κι αν είμαστε, τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει εντελώς το απροσδόκητο. Και ακριβώς αυτή η κατανόηση είναι που μας βοηθά για να αντιμετωπίσουμε τις απροσδόκητες καταστάσεις και να έχουμε ψυσική υγεία.