Αυτά τα 9 φυτά μπορούν να σε σκοτώσουν - Κάποια μπορεί να τα έχεις στον κήπο σου και να μην τα γνωρίζεις

Προσοχή!

Ελένη Ζουγανέλη
Youweekly Editor
unsplash.com
unsplash.com

Μπορεί τα φυτά να προσφέρουν ομορφιά στο σπίτι και τον κήπο μας, ωστόσο, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μαζί τους, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά. Ορισμένα είναι επικίνδυνα για την υγεία και αν κάποιος τα μασήσει καταλάθος ή τα καταπιεί μπορεί να είναι μέχρι και θανατηφόρα. Ακόμα και στην Ελλάδα υπάρχουν επικίνδυνα φυτά και καλό είναι όλοι μας να τα γνωρίζουμε.

Ποια είναι τα φυτά που μπορούν να σε σκοτώσουν;

Ορτανσίες

Οι ορτανσίες είναι πολύ δημοφιλή διακοσμητικά φυτά. Παρότι τα έντονα μπλε άνθη τους αιχμαλωτίζουν το βλέμμα, είναι και το πιο επικίνδυνο μέρος τους.Το μάσημα των ανθών τους μπορεί να προκαλέσει ανακοπή, χαμηλή πίεση, και υψηλό κίνδυνο να υποφέρετε από ζάλη. Τα φύλλα και τα στελέχη τους είναι σε θέση να έχουν τις ίδιες επιπτώσεις, σε μικρότερη κλίμακα όμως.

Ορτανσίες
Unsplash.com

Μανδραγόρας

Η τοξικότητά του Μανδαγόρα οφείλεται στην παρουσία των αλκαλοειδών σκοπολαμίνη, υοσκαμίνη και ατροπίνη. Οι ουσίες αυτές που περιέχονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στη ρίζα είναι πολύτιμες από φαρμακευτική άποψη. Οι αρχαίοι ανατολικοί λαοί (Σουμμέριοι, Ασσύριοι, Βαβυλώνιοι, Αιγύπτιοι) γνώριζαν από πολύ ενωρίς τις φαρμακευτικές ιδιότητες του Μανδραγόρα και τον χρησιμοποιούσαν αναλόγως.

Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν τον μανδραγόρα ως υπνωτικό, αναλγητικό και ηρεμιστικό, ενώ κατά τον μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε ως αναισθητικό σε εγχειρήσεις. Βρέθηκε στους τάφους των βασιλέων των Θηβών της Αιγύπτου (1800 π.Χ.) και αναφέρεται από τον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη. Στη Βίβλο επίσης αναφέρονται οι γονιμοποιές και αφροδισιακές ιδιότητές του. Έχει χρησιμοποιηθεί κατά τον 18ο αιώνα έναντι της κατάθλιψης, των σπασμών των ρευματικών πόνων και των χοιραδικών όγκων. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να διεγείρει μανία και παραλήρημα στον ασθενή, καθώς πρόκειται για οπιούχο φυτό με θανατηφόρο δράση σε μη ελεγμένες δόσεις,

Μπρουγκμάνσια ή τρομπέτα του Αγγέλου

Αυτό το φυτό είναι παχύ διακοσμητικό φυτό με άνθη. Τα ελκυστικά του άνθη κρέμονται σαν φούστα. Γίνεται ακόμη πιο δελεαστικό εξαιτίας της γλυκιάς και ευχάριστης μυρωδιάς του.

Ο λόγος είναι η ύπαρξη τροπανικών αλκαλοειδών. Πρόκειται για ουσίες που αναστέλλουν το νευρικό σύστημα. Τα ίδια βρίσκονται στα συνθετικά ναρκωτικά. Ωστόσο, η τρομπέτα του αγγέλου είναι ένα ψυχοενεργό φυτό. Τα άνθη του προκαλούν ψυχωτικά επεισόδια, παραφροσύνη, παραλυσία, και μπορούν να γίνουν θανατηφόρα.

Δείτε επίσης: Προκαλούν από διάρροια μέχρι αιφνίδιο θάνατο - Αυτά τα φυτά είναι επικίνδυνα για τις γάτες

Τρομπέτα του Αγγέλου
Unsplash.com

Ακόνιτο

Το Ακόνιτο θεωρείται το πιο δηλητηριώδες φυτό της Ευρώπης, καθώς ακόμα και η επαφή με το φυτό αυτό αρκεί για να προκαλέσει δηλητηρίαση. Σε μερικές περιοχές ονομάζεται λυκοκτόνο επειδή οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν το δηλητήριο του για σκοτώνουν λύκους. Το πιο πιθανό είναι πως άλειφαν με αυτό δόρατα και βέλη ώστε να τα κάνουν πιο θανατηφόρα.

Το ακόνιτο περιέχει ένα πλήθος τοξικών αλκαλοειδών, πρωτεΐνες, μηλικό οξύ και ακονιτικό οξύ. Οι ενώσεις αυτές το καθιστούν θανατηφόρο, κυρίως εξαιτίας των αλκαλοειδών που επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Το πιο δηλητηριώδες αλκαλοειδές του φυτού είναι η ακονιτίνη. Η θανατηφόρα δόση ακονιτίνης για τον άνθρωπο κυμαίνεται στα 3-4 mg, η οποία ισοδυναμεί με 2-4 γραμμάρια νωπού κονδύλου (ρίζας).

Ιταμος

Ο Ιταμος είναι ένα δέντρο τοξικό σε όλα τα μέρη του, εκτός από το περίβλημά των σπερμάτων του. Πέραν από τοξίνες, παράγει και ουσίες όπως η ταξόλη, που έχει ανακαλυφθεί ότι έχει ισχυρή αντικαρκινογόνο δράση. Σε μεγάλη ποσότητα κατανάλωση του φυτού μπορεί να προκαλέσει κρυάδες, δύσπνοια, σπασμούς και καρδιακή ανεπάρκεια.

Μπελαντόνα

Η Ατροπος Μπελαντόνα είναι ενα φυτό εξ ολοκλήρου δηλητηριώδες, που όμως περιέχει και αρκετές φαρμακευτικές ουσίες. Στην χώρα μας το βρίσκουμε κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα, σε σκιερά δάση και ασβεστούχα εδάφη.

Το φυτό αυτό περιέχει ουσίες όπως η ατροπίνη, υοσκιαμίνη και σκοπιλαμίνη, οι οποίες είναι δηλητηριώδεις αλλά παράλληλα έχουν και θεραπευτικές (ή ναρκωτικές) ιδιότητες. Οι καρποί του μπορεί να δίνουν την ψευδαίσθηση ότι είναι εδώδιμοι, ειδικά εξαιτίας της γλυκιάς τους γεύσης αλλά είναι τοξικοί.

Κώνειο

Το φυτό κώνειο είναι αυτοφυές κατά μήκος των αγροτικών δρόμων, σε ακαλλιέργητες φυσικές εκτάσεις και γενικά σε υγρούς και σκιερούς τόπους. Είναι αρκετά διαδεδομένο στην Αττική και Μεγαρίδα. Η κωνείνη ανήκει στα γαγγλιοπληγικά φάρμακα, δηλαδή πλήττει το περιφερειακό νευρικό σύστημα. Προκαλεί: Απώλεια μυϊκής δύναμης, άμβλυνση της περιφερειακής όρασης, ακούσιο τρόμο και σπασμούς από την ανακλαστική δύναμη του νωτιαίου μυελού και εγκεφαλική νάρκη.

Πικροδάφνη

Η πικροδάφνη σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχυστεί με την μαγειρική δάφνη, καθώς τα φύλλα του είναι αρκετά τοξικά και μπορούν να προκαλέσουν θάνατο. Είναι ένα φυτό αρκετά συχνό στη φύση και πολλές φορές το βρίσκουμε σαν καλλωπιστικό σε κήπους. Η κατανάλωση ακόμα και ενός φύλλου αρκεί για να προκαλέσει θάνατο σε μικρά παιδιά και μεγαλύτερες δόσεις για ενήλικες. Συγκεκριμένα οι τοξικές ιδιότητες του φυτού οφείλονται στον γαλακτώδη χυμό του που περιέχει την ουσία ολεανδρίνη. Η επαφή του χυμού με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες, ερεθισμό, πόνο.

Ρικίνος

Το φυτό αυτό ανήκει στα πιο θανατηφόρα φυτά του κόσμου. Ενδιαφέρον είναι πως το φυτό αυτό, αλλιώς γνωστό και ως ρετσινολαδία, είναι ένα πολύ συχνό καλλωπιστικό κήπων και είναι το φυτό από το οποίο παράγεται το καστορέλαιο. Η κύρια δηλητηριώδης ουσία του φυτού είναι η ρικίνη, η οποία βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στα σπέρματα του φυτού και σε μικρότερες ποσότητες στα φύλλα.

Η κατάποση ρικίνης προκαλεί: Ναυτία, Εμετό, Διάρροια, Δυσφαγία (δυσκολία στη κατάποση), Εσωτερική αιμορραγία που εμφανίζεται ως μελαινα και αιματεμεση, Ανεπάρκεια παγκρέατος, ήπατος, νεφρών και γαστρεντερικού σωλήνα, ενώ η εισπνοή της μπορεί να οδηγήσει σε βήχα και πυρετό.

TAGS