10 τρόφιμα που εντείνουν το μαύρισμα και του χαρίζουν μεγαλύτερη διάρκεια

Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και άλλα θρεπτικά συστατικά

Unsplash
Unsplash

Το καλοκαίρι, όταν η ανάγκη προστασίας του δέρματος από τον ήλιο είναι επιτακτική, η βιταμίνη C (ή ασκορβικό οξύ) είναι απαραίτητο συστατικό. Εκτός από τη βήτα-καροτίνη , η βιταμίνη C είναι το ενεργό συστατικό που πρέπει να ενισχύσουμε περισσότερο κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου για την τόνωση της σύνθεσης κολλαγόνου, την προστασία του δέρματος από τις βλάβες του ήλιου και, επιπλέον, για ένα πιο έντονο και υγιές μαύρισμα, που διαρκεί περισσότερο.

Αυτό το μικροθρεπτικό συστατικό, που ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1930 από τον Ούγγρο επιστήμονα Albert Szent-Györgyi, είναι απαραίτητο για την υγεία και την ομορφιά του δέρματός μας: το προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που το γερνούν πρόωρα και προάγει την παραγωγή κολλαγόνου, που το διατηρεί φρέσκο και ελαστικό.

Πώς μπορούμε όμως να διασφαλίσουμε ότι επιτυγχάνουμε επαρκή παροχή βιταμίνης C, δεδομένου ότι το σώμα μας δεν μπορεί να τη συνθέσει ή να την αποθηκεύσει σε επαρκείς ποσότητες; Μια επιλογή είναι να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C: η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 75 χιλιοστόγραμμα για τις γυναίκες και 90 για τους άνδρες. Αλλά ακόμα καλύτερο, όπως συστήνουν οι διατροφολόγοι, είναι να λαμβάνετε βιταμίνη C μέσω της τροφής.

Η συμπερίληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C στη διατροφή μας σίγουρα δεν αποτελεί θυσία από μέρους μας, αντιθέτως: Πολλά νόστιμα φρούτα και λαχανικά μας παρέχουν μεγάλες ποσότητες και περιέχουν φλαβονοειδή που διευκολύνουν την απορρόφησή της. Επιπλέον, η αύξηση της αναλογίας φρέσκων εποχικών φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή μας διατροφή παρέχει πολλαπλά οφέλη, και όχι μόνο για το δέρμα μας.

Τα οφέλη της βιταμίνης C

πορτοκάλια
Unsplash

  • Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και προλαμβάνει την κυτταρική γήρανση.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύοντάς μας από εποχιακές ασθένειες.
  • Προωθεί την απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο και συμβάλλει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων
  • Είναι ευεργετικό για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και προστατεύει τα τριχοειδή αγγεία.
  • Διατηρεί τους συνδετικούς ιστούς υγιείς, επιταχύνει την επούλωση των πληγών και αποτρέπει την αιμορραγία.
  • Παρεμβαίνει στη σύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών και ορμονών όπως η σεροτονίνη και προάγει την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

10 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C θα σας βοηθήσουν να μαυρίσετε πιο εύκολα και το μαύρισμα να παραμείνει περισσότερο χρόνο. Να θυμάστε ότι καλύτερα είναι να τα μαγειρέψετε λίγο ή καθόλου, καθώς η βιταμίνη C είναι ευαίσθητη στη ζέστη και απενεργοποιείται με το μαγείρεμα. Καταναλώστε τα λοιπόν ωμά, ή μόνο ελαφρώς ψημένα, σε χαμηλή θερμοκρασία.

10 τροφές που εντείνουν το μαύρισμα και του χαρίσουν μεγαλύτερη διάρκεια

Τσίλι

Οι πιπεριές τσίλι είναι μια πραγματική βόμβα βιταμίνης C: 100 γραμμάρια από αυτά τα μικρά πικάντικα λαχανικά παρέχουν περίπου 229 χιλιοστόγραμμα. Επιπλέον, περιέχουν μια σημαντική δόση βιταμίνης Α ή ρετινόλης , η οποία καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης στο δέρμα. Ψιλοκόψτε τα ωμά πάνω σε ζυμαρικά, κρέας, ψάρι ή σαλάτες.

Γκουάβα

Αυτό το εξωτικό φρούτο που φύεται σε τροπικές περιοχές βρίσκεται επίσης στην κορυφή της λίστας των πιο πλούσιων τροφών σε βιταμίνη C: 100 γραμμάρια γκουάβα μας παρέχουν περίπου 228 mg. Επιπλέον, αυτό το υπερφρούτο πλούσιο σε πολυφαινόλες και καροτενοειδή είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό , αντιφλεγμονώδες, αντιικό και αντιβακτηριακό.

Μαύρες σταφίδες

Η μαύρη σταφίδα περιέχει περίπου 180 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια. Προσπαθήστε να τις καταναλώνετε τακτικά, συμπεριλαμβάνοντάς τες στα πρωινά σας smoothies, προσθέτοντάς τες στο γιαούρτι ή τρώγοντας τες ως υγιεινό σνακ μεταξύ των γευμάτων μαζί με λίγα αμύγδαλα, κάσιους ή καρύδια.

Κόκκινες πιπεριές

πολύχρωμες πιπεριές
Unsplash

Οι κόκκινες (και κίτρινες) πιπεριές είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C: 100 γραμμάρια παρέχουν περίπου 166 mg. Οι κόκκινες πιπεριές είναι επίσης νόστιμες ωμές: κόψτε τες σε κύβους και προσθέστε τες σε σαλάτες ή κόψτε τες σε λωρίδες και βουτήξτε τες σε χούμους και γκουακαμόλε.

Κάλε

Το λάχανο αυτό έχει γίνει αγαπημένο για τους λάτρεις της υγιεινής διατροφής: οι σαλάτες με αβοκάντο θεωρούνται το κατ' εξοχήν υγιεινό πιάτο. Αυτό το λαχανικό από την οικογένεια brassicaceae μάς παρέχει 120 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια. Χρησιμοποιήστε αυτά τα σκούρα φύλλα για να φτιάξετε ευφάνταστες σαλάτες, αλλά και για υπερ-θρεπτικά smoothies .

Ακτινίδιο

Αυτό το φρούτο, δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C: περιέχει περίπου 85 mg ανά 100 γραμμάρια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: το ακτινίδιο περιέχει επίσης βιταμίνη Ε, ασβέστιο και κάλιο και χάρη στον βέλτιστο συνδυασμό διαλυτών και αδιάλυτων φυτικών ινών και ενζύμων, βελτιώνει την πέψη και την εντερική διέλευση. Κόψτε το σε φέτες πάνω από το πρωινό σας μούσλι ή φάτε το ως σνακ μεταξύ των γευμάτων.

Πορτοκάλια (και άλλα εσπεριδοειδή)

Είναι το πρώτο φρούτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τη βιταμίνη C, και δικαιολογημένα: τα πορτοκάλια, όπως όλα τα εσπεριδοειδή, την περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες. Ένα μέτριο πορτοκάλι παρέχει περίπου 75 mg και το μισό γκρέιπφρουτ περίπου 39 mg. Είναι επίσης εξαιρετικά σε χυμούς, αλλά πιείτε τα φρεσκοστυμμένα για να αποτρέψετε την οξείδωση της βιταμίνης C.

Μπρόκολο

μπρόκολο και μανιτάρια
Unsplash

Το μπρόκολο είναι μια εξαιρετική υγιεινή τροφή που είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη C: περιέχει περίπου 89 mg ανά 100 gr. Το δοκίμασες ωμό; Μπορείτε να το προσθέσετε σε λεπτές φέτες σε σαλάτες, με ένα νόστιμο ντρέσινγκ από ταχίνι, λεμόνι, ελαιόλαδο και σάλτσα σόγιας. Αν δεν σας αρέσουν ωμά, αχνίστε τα γρήγορα και απολαύστε τα ακόμα τραγανά, με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και θαλασσινό αλάτι.

Φράουλες

Αν σας αρέσουν οι φράουλες, ένας ακόμη λόγος για να τις επιλέξετε είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. Ένα φλιτζάνι 4-5 μέτριες φράουλες μας παρέχει περίπου 49 mg. Πολτοποιήστε τες στο γιαούρτι, ανακατέψτε τες σε smoothies και φυλάξτε τες στην κατάψυξη για να τις απολαύσετε ακόμα και όταν τελειώσει η σεζόν.

φράουλες
Unsplash

Λαχανάκια Βρυξελλών

Αποτελούν ένα συμπύκνωμα ευεργετικών θρεπτικών συστατικών για το δέρμα: περιέχουν βήτα-καροτίνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Ε και βιταμίνη C, απαραίτητα για τη σύνθεση κολλαγόνου. 100 γραμμάρια αυτού του λαχανικού παρέχουν 85 mg βιταμίνης C. Δοκιμάστε να τα φάτε ωμά, κομμένα πολύ λεπτά σε μια σαλάτα , ίσως με μερικές φέτες τυρί παρμεζάνα. Και το δέρμα σας θα λάμπει όσο ποτέ άλλοτε.