Κολύμπι στη θάλασσα: Πόσα λεπτά πρέπει να μείνουμε στο νερό για να απορροφήσουμε ασβέστιο και μαγνήσιο;

Οι ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις

Shutterstock
Shutterstock

Η θάλασσα είναι υγεία. "Η φύση του πλάσματος του αίματος είναι απόδειξη της θαλάσσιας προέλευσής μας", επισημαίνουν ειδικοί θαλασσο-θεραπευτές, και συμπλήρώνουν: "Οι χημικές αναλύσεις δείχνουν ότι μέταλλα όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο βρίσκονται σε ίσες αναλογίες στο θαλασσινό νερό και στο αίμα των ανθρώπων".

Για την απορρόφηση, όμως, των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων που περιέχει το θαλασσινό νερό, δεν αρκεί μόνο να βουτάς στη θάλασσα και να... κουνάς τα πόδια σου! Η διαδικασία απορρόφησης μέσω του δέρματος απαιτεί ελάχιστο χρόνο 12 λεπτών μέσα στο νερό.

"Το σώμα μας δεν είναι ικανό να συνθέσει ιχνοστοιχεία και μέταλλα", συνεχίζουν οι ειδικοί. "Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητη μια εξωτερική παροχή: Πρέπει να τα καταναλώνετε μέσω της τροφής ή να τα απορροφάτε μέσω του δέρματος. Η θαλασσοθεραπεία εξισορροπεί τον οργανισμό χάρη σε μια διαδικασία που συμβαίνει φυσικά σε όλα τα ζωντανά κύτταρα, γνωστή ως ωσμωτική απορρόφηση".


Αυτή η φυσική διαδικασία παράγει μια ισορροπία υγρών στο σώμα μας και έχει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, τόσο που οι ειδικοί συνιστούν την παράταση του χρόνου που κολυμπάμε στα 18-20 λεπτά.

Κολύμπι στη θάλασσα: Πόσα λεπτά πρέπει να μείνουμε στο νερό για να απορροφήσουμε ασβέστιο και μαγνήσιο;

Μαγνήσιο: Γιατί να το απορροφήσετε από το θαλασσινό νερό

Ανάμεσα στα μέταλλα που υπάρχουν στο θαλασσινό νερό, το μαγνήσιο είναι ένα από αυτά που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα οφέλη, ειδικά σε μυϊκό επίπεδο και σε ό,τι αφορά στη ρύθμιση του ύπνου, χωρίς να ξεχνάμε ότι δρα ως συμπαράγοντας στο 80% περίπου των λειτουργιών του οργανισμού μας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της κολύμβησης στη θάλασσα, δεδομένου ότι απορροφάται από τους θύλακες της τρίχας, το μαγνήσιο αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικό για το δέρμα: "Βοηθά στη διατήρηση της λειτουργίας φραγμού και έχει αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες", εξηγεί η φαρμακοποιός Marta Masi.


Επιπλέον, βοηθά στην καταπολέμηση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων, προάγει τη χαλάρωση των μυών και βελτιώνει την ποιότητα της ανάπαυσης, δηλαδή συντελεί στο να ξεκουράζεται το σώμα πραγματικά.

Το ασβέστιο και η σημασία του

Ένα άλλο ιχνοστοιχείο που απορροφάται από το θαλασσινό νερό είναι, όπως ήδη αναφέρθηκε, το ασβέστιο: Θεμελιώδους σημασίας για υγιή οστά, δόντια, δέρμα και μύες. Αν και είναι το πιο άφθονο μεταλλικό στοιχείο στον οργανισμό, η έλλειψή του είναι απίστευτα συχνή, ειδικά στις γυναίκες.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός έχει ανεπάρκεια ασβεστίου. Το ποσοστό είναι περίπου 30% για τους άντρες και 60% για τις γυναίκες ηλικίας 19 ετών και πάνω. Ένας ακόμα λόγος για να προσπαθήσετε να το απορροφήσετε κάνοντας μπάνιο στο θαλασσινό νερό!


Ο συντελεστής θερμοκρασίας

Για να συμβεί η διαδικασία όσμωσης που αναφέρεται παραπάνω κατά τη διάρκεια της κατάδυσης, είναι απαραίτητο το νερό να έχει συγκεκριμένη θερμοκρασία. "Για να γίνει η ωσμωτική απορρόφηση και οι ουσίες που υπάρχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον να διεισδύσουν στο δέρμα, το νερό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία μεταξύ 35 και 37 βαθμούς. Αυτή είναι η ίδια μέση θερμοκρασία με το ανθρώπινο σώμα, επομένως η διαδικασία συμβαίνει φυσικά".

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Masi, το μπάνιο με κρύο νερό έχει επίσης σημαντικά οφέλη στην υγεία μας, όπως η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. "Και, σε κάθε περίπτωση, το κολύμπι στη θάλασσα μας κάνει καλό και σωματικά και ψυχικά", καταλήγει. "Μας βοηθά να χαλαρώσουμε, μας κάνει να νιώθουμε όμορφα και, κατά συνέπεια, βοηθά στη βελτίωση της διάθεσής μας".