Διαβήτης τύπου 1: 5 τροφές με τις οποίες θα τον αντιμετωπίσετε

Πως να τον αναγνωρίσετε

Unsplash.com
Unsplash.com

Ο διαβήτης τύπου 1 εμφανίζεται όταν το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα καταστρέφει τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη στο πάγκρεας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, το ανοσοποιητικό σύστημα καταπολεμά τους εισβολείς, όπως ιούς και βακτήρια.

Για άγνωστους λόγους, στα άτομα με διαβήτη τύπου 1, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του σώματος. Το αποτέλεσμα είναι η παντελής έλλειψη της ορμόνης ινσουλίνης.

Ορισμένα άτομα εμφανίζουν έναν τύπο διαβήτη που ονομάζεται δευτεροπαθής διαβήτης, ο οποίος μοιάζει με το διαβήτη τύπου 1, ωστόσο τα βήτα-κύτταρα δεν καταστρέφονται από το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά από κάποιο άλλο παράγοντα, όπως η κυστική ίνωση.

Συνήθως η ινσουλίνη εκκρίνεται από το πάγκρεας σε μικρές ποσότητες. Όταν καταναλώνουμε ένα γεύμα, η ζάχαρη από τις τροφές κινητοποιεί το πάγκρεας για την απελευθέρωση της ινσουλίνης. Η ποσότητα που απελευθερώνεται είναι ανάλογη της ποσότητας που απαιτείται από το μέγεθος του συγκεκριμένου γεύματος.

Δείτε επίσης: Αυτό το φρούτο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και πιο πολύ σίδηρο από το κρέας - Οι επώνυμες το καταναλώνουν κάθε μέρα

Διαβήτης τύπου 1
Unsplash.com

Ο κύριος λόγος της ινσουλίνης είναι η μεταφορά θρεπτικών ουσιών -γλυκόζης κατά κύριο λόγο- στα κύτταρα των ιστών του σώματος. Τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη γλυκόζη και άλλα θρεπτικά συστατικά από τα γεύματα ως πηγή ενέργειας προκειμένου να λειτουργήσουν.

Σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, η γλυκόζη δεν μεταβιβάζεται στα κύτταρα, καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμη ινσουλίνη. Οταν η γλυκόζη συσσωρεύεται στο αίμα αντί να μεταβιβάζεται στα κύτταρα, τα κύτταρα του σώματος δεν διαθέτουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κι έτσι άλλα συστήματα του οργανισμού οφείλουν να παράσχουν ενέργεια προκειμένου να πραγματοποιηθούν σημαντικές σωματικές λειτουργίες. Κατά συνέπεια, υπάρχει μεγάλη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, απώλεια βάρους, διαβητική κετοξέωση και άλλες βλάβες στο σώμα!

Πώς θα αντιμετωπίσετε τον διαβήτη τύπου 1; Με πέντε συγκεκριμένες τροφές:

  • Όσπρια: Τα ρεβίθια, οι φακές, τα φασόλια και άλλα όσπρια έχουν ίνες και φυτική πρωτεΐνη που μπορεί να συμβάλλει στη σταθεροποίηση της γλυκόζης του αίματος.
  • Βατόμουρα: Εχουν αντιοξειδωτικά συστατικά, χωρίς να ανήκουν στα «πολύ γλυκά» φρούτα. Μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη, ώστε να είναι διαθέσιμα και εκτός εποχής.
  • Αβοκάντο: Είναι πλούσιο σε ωφέλιμα για την καρδιά λιπαρά, ενώ μπορεί να αποτρέψει τις απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. Εχει βέβαια και πολλές θερμίδες, γι’ αυτό χρειάζεται μέτρο στην ποσότητα.
  • Κανέλα: Είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, ενώ αν προστεθεί σε ροφήματα και σνακ μπορεί να «ξεγελάσει» την ανάγκη για προσθήκη ζάχαρης. Επιπλέον, επιβραδύνει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και διευκολύνει την απορρόφηση της ινσουλίνης.
  • Αυγά: Είναι η απόλυτη πηγή πρωτεΐνης, σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και καταστέλλουν τις ορμόνες της πείνας. Ετσι βοηθούν στην απώλεια βάρους, που είναι σημαντική για πολλούς διαβητικούς.
ΠΗΓΗ Περιοδικό Tv24