Αφυδάτωση: 7 σημάδια για να καταλάβεις ότι πίνεις λίγο νερό

Ο ειδικός εξηγεί πώς το σώμα μάς προειδοποιεί

Shutterstock
Shutterstock

Είσαι σίγουρος ότι ήπιες αρκετό νερό σήμερα; Tο σώμα μας αποτελείται από περίπου 70% νερό και χάνουμε έως και δυόμισι λίτρα τη μέρα μέσω των ούρων και της εφίδρωσης. Επίσης χάνουμε υγρά μέσω της αναπνοής: στην πραγματικότητα, εκπνέουμε περίπου μισό λίτρο υγρών κατά τη διάρκεια της μέρας.

Το πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν αυτό. Έτσι το σωστό είναι να ακούσετε το σώμα σας και να αντιληφθείτε τις δικές σας ανάγκες για νερό πριν φτάσετε στην αφυδάτωση. 7 βασικά σημάδια δείχνουν εάν πίνετε ή όχι πολύ νερό.

Αφυδάτωση: 7 σημάδια για να καταλάβεις ότι πίνεις λίγο νερό

Είναι απαραίτητο να πίνουμε επαρκή ποσότητα υγρών για να διατηρήσουμε την ισορροπία στον οργανισμό. Αλλά πόσο νερό πρέπει να πίνετε τη μέρα; Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, οι ενήλικες πρέπει να πίνουν τουλάχιστον ενάμισι λίτρο, αλλά αρκετοί ειδικοί συνιστούν τη λήψη δύο έως τριών.

Στην πραγματικότητα, μόνο ελάχιστοι άνθρωποι είναι ικανοί να πίνουν τόσο μεγάλες ποσότητες. Αυτό, από μόνο του, δεν αποτελεί πρόβλημα εάν λαμβάνετε ήδη αρκετά υγρά μέσω της διατροφής σας, για παράδειγμα τρώγοντας μεγάλη ποσότητα φρέσκων λαχανικών.

Πώς όμως θα καταλάβουμε αν η ποσότητα των υγρών που λαμβάνονται καθημερινά είναι επαρκής; Ρωτήσαμε μια ειδικό, την Dr. Lela Ahlemann, ειδική στη διατροφική ιατρική και μας εξήγησε ότι η πιο απλή μέθοδος είναι να προσέχουμε κάποια συγκεκριμένα σήματα που μας στέλνει, ας πούμε, το σώμα μας για να μας κάνει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε επαρκώς ενυδατωμένοι.

Ξηροστομία

Ο πιο χαρακτηριστικός δείκτης αφυδάτωσης είναι η λεγόμενη «ξηροστομία». Όπως επισημαίνει η Ahlemann, η ξηροστομία δεν έχει να κάνει μόνο με την αφυδάτωση: «Μπορεί να οδηγήσει σε αποδυνάμωση της άμυνας του ανοσοποιητικού του βλεννογόνου του στόματος και να μας κάνει πιο επιρρεπείς σε λοιμώξεις. Αν δεν μπορείτε να πιείτε περισσότερα υγρά παρά το ότι έχετε ξηροστομία, θα πρέπει τουλάχιστον να ξεπλένετε συχνά το στόμα σας».

Σκούρα ούρα

Η παρατήρηση των ούρων σας είναι ένας από τους απλούστερους και πιο άμεσους τρόπους για να ελέγξετε αν πίνετε αρκετό νερό. «Αν πίνουμε πολύ λίγα υγρά, τα ούρα γίνονται, ας πούμε, συμπύκνωμα και αλλάζουν χρώμα», εξηγεί η Ahlemann.

γυναίκα κρατά ποτήρι νερό
Shutterstock

Σύμφωνα με την ειδικό, τα ούρα ενός καλά ενυδατωμένου ανθρώπου πρέπει να έχουν μια ωχροκίτρινη απόχρωση. «Αντίθετα, αν είναι ένα ασυνήθιστα σκούρο χρώμα, τότε το σώμα μάς λέει ότι πρέπει να πίνουμε περισσότερο».

Πονοκέφαλος και ζάλη

Νιώθετε συχνά το κεφάλι σας να βουίζει ή ζαλίζεστε; «Οι πονοκέφαλοι και η ζάλη μπορεί να προκληθούν από τη μείωση του όγκου του αίματος λόγω αφυδάτωσης», εξηγεί η Ahlemann. «Αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια, ότι ο εγκέφαλός μας δεν τροφοδοτείται πλέον επαρκώς με αίμα και θρεπτικά συστατικά».

Κούραση και προβλήματα συγκέντρωσης

Το να είμαστε πάντα κουρασμένοι και να έχουμε δυσκολία συγκέντρωσης μπορεί επίσης να είναι συνέπεια της έλλειψης υγρών στον οργανισμό μας. «Όπως στην περίπτωση των πονοκεφάλων και της ζάλης, η αιτία της διαταραχής είναι η μείωση του όγκου του αίματος», εξηγεί η Ahlemann.

Ξηρό δέρμα και χείλη

Πολύ κοινά συμπτώματα αφυδάτωσης είναι το ξηρό δέρμα και τα χείλη. Ενώ η ξηρότητα των χειλιών είναι άμεσα ορατή και αντιληπτή, η ξηρότητα του δέρματος μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Από αυτή την άποψη, η Ahlemann συνιστά τη διεξαγωγή ενός απλού τεστ:

γυναίκα ετοιμάζει νερό με λεμόνι
Shutterstock

«Πιάστε λίγο δέρμα ανάμεσα σε δύο δάχτυλα, και τραβήξτε προς τα πάνω. Εάν το δέρμα επιστρέψει πολύ αργά στην αρχική του κατάσταση, αυτό δείχνει σοβαρή κατάσταση αφυδάτωσης». Σύμφωνα με την Ahlemann, το ξηρό δέρμα μπορεί επίσης να προκαλέσει φαγούρα. «Επιπλέον, φαίνεται πιο χλωμό, επειδή η παροχή οξυγόνου και μικροθρεπτικών συστατικών δεν είναι η καλύτερη», προσθέτει.

Μαύροι κύκλοι

Η έλλειψη υγρών μπορεί επίσης να οδηγήσει στον σχηματισμό και την τόνωση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια. Όπως επισημαίνει η Ahlemann, εάν δεν πίνετε αρκετά, το αίμα γίνεται πιο παχύρρευστο, γεγονός που τείνει να κάνει τα αιμοφόρα αγγεία πιο ορατά:

«Οι μοβ ή μπλε μαύροι κύκλοι είναι γενικά αποτέλεσμα αλλοιώσεων στη μικροκυκλοφορία στην ευαίσθητη περιοχή κάτω από το μάτια. Το δέρμα σε αυτή την περιοχή είναι ιδιαίτερα λεπτό, οπότε τα αγγεία φαίνονται».

Δυσκοιλιότητα

Τέλος, ένας ακόμη δείκτης ανεπαρκούς πρόσληψης υγρών είναι η δυσκοιλιότητα. Η εξήγηση είναι πολύ απλή: «Αν δεν πίνετε αρκετά, το έντερο εξάγει πάρα πολύ νερό από τα κόπρανα, μειώνοντας τον όγκο του», λέει η Ahlemann. «Εάν η εντερική οδός δεν είναι γεμάτη, δεν υπάρχει κίνητρο να ωθήσετε περαιτέρω τα κόπρανα. Στην ιατρική μιλάμε για δυσκοιλιότητα όταν αναφερόμαστε σε συμπαγή κόπρανα λόγω αφυδάτωσης».

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: «Αυτό που πολλοί δεν ξέρουν», προσθέτει η ειδικός, «είναι ότι το να πίνεις πολύ λίγο νερό μπορεί επίσης να προκαλέσει φούσκωμα. Στην πραγματικότητα, με τη λήψη της σωστής ποσότητας νερού, το πεπτικό σύστημα καθαρίζεται από τα απόβλητα που μπορεί να προκαλέσουν κοιλιακό πρήξιμο».