Αυτή η τροφή είναι η καλύτερη πηγή πρωτεϊνης σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ

και ο καλύτερος (και γευστικότερος) τρόπος για να περιορίσεις το κρέας

Shutterstock
Shutterstock

Yπάρχει εδώ και καιρό στη λίστα των υγιεινών τροφών που πρέπει να συμπεριληφθούν στη διατροφή μας. Το γεγονός ότι συνιστάται ιδιαίτερα από τους διατροφολόγους δεν προκαλεί έκπληξη, λαμβάνοντας υπόψη τα εξαιρετικά οφέλη της, μερικά από τα οποία ήταν ήδη γνωστά στους Ίνκας, που θεωρούσαν το φυτό από το οποίο προέρχεται ιερό.

Τώρα μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ επιβεβαιώνει περαιτέρω τις αρετές αυτού του τροφίμου, χαρακτηρίζοντάς το ως μια πλήρη υπερτροφή αλλά και την καλύτερη πηγή πρωτεϊνης.

Αυτή η τροφή είναι η καλύτερη πηγή πρωτεϊνης σύμφωνα με τους επιστήμονες του Χάρβαρντ

Αν και εμφανίστηκε στα τραπέζια μας σχετικά πρόσφατα, η κινόα είναι μια τροφή με πολύ μεγάλη παράδοση. Στην πραγματικότητα, για πάνω από πέντε χιλιάδες χρόνια καλλιεργείται στα πετρώδη οροπέδια των Άνδεων, σε υψόμετρα μεταξύ 3.800 και 4.200 μέτρων.

Σημειώστε ότι το φυτό είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί σε περιβάλλοντα εκτός των Άνδεων: θερμοκρασίες πάνω από 32-34° (ακόμη και για μικρά χρονικά διαστήματα) τείνουν να προκαλούν στειρότητα της γύρης, ενώ οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις ή ο υψηλότερος βαθμός ατμοσφαιρικής υγρασίας επηρεάζουν την ποιότητα των σπόρων.

σαλάτα με κινόα
Shutterstock

Η κινόα είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών: ανά 100 γραμμάρια έχουμε 14 γραμμάρια πρωτεϊνών, ενώ τα λιπαρά είναι 6 γραμμάρια. Προσοχή στους υδατάνθρακες, που είναι ίσοι με 64 γραμμάρια, ακόμα κι αν τα σάκχαρα είναι 0. Για 100 γραμμάρια κινόα καταναλώνετε περίπου 360 θερμίδες.

Οι ιδιότητες της κινόα

  • Έχει αντιοξειδωτική δράση που καταπολεμά την κυτταρική γήρανση δρώντας ενάντια στις ελεύθερες ρίζες
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση στον οργανισμό
  • Οι πρωτεΐνες του περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, αυτά που ο οργανισμός δεν συνθέτει από μόνος του και τα οποία επομένως πρέπει να εισαγάγουμε μέσω της διατροφής
  • Είναι πλούσια σε μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο
  • Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και επομένως είναι πηγή υδατανθράκων που μπορούν να φάνε όσοι πάσχουν από διαβήτη ή ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων
  • Έχει εξαιρετική χορταστική δύναμη, γι' αυτό και περιλαμβάνεται συχνά στις δίαιτες
  • Βοηθά στη βελτίωση της εντερικής λειτουργίας

γεμιστές πιπεριές με κινόα
Shutterstock

Τι λένε οι επιστήμονες του Χάρβαρντ

Όπως αναμενόταν, τα οφέλη της κινόα έχουν αναγνωριστεί μέσα από μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ. Σύμφωνα με ειδικούς διατροφής στο Harvard Health School , η κινόα είναι ένα από τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στον κορεσμό, την οικοδόμηση μυών, την ενδυνάμωση των οστών, την επισκευή των κυττάρων και την εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η μελέτη τονίζει ότι είναι μια πλήρης πρωτεΐνη, καθώς περιέχει τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. "Ένα φλιτζάνι κινόα, περίπου 237 ml, παρέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας και 5 γραμμάρια φυτικών ινών", αναφέρει η μελέτη.