Αυτό το φρούτο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια και πιο πολύ σίδηρο από το κρέας - Οι επώνυμες το καταναλώνουν κάθε μέρα

Προάγει τη μακροζωία και είναι πεντανόστιμο

Shutterstock
Shutterstock

Γνωρίζατε ότι υπάρχει ένα μικροσκοπικό φρούτο που περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα καρότα και περισσότερο σίδηρο από μια μπριζόλα, όπως αποκάλυψε το BBC; Τα goji berries είναι το κατεξοχήν υπερφρούτο: στη Δύση καταναλώνονται καθημερινά από διασημότητες που προσέχουν την υγεία τους, όπως η Μαντόνα, η Βικτόρια Μπέκαμ, η Γκουίνεθ Πάλτροου και η Μιράντα Κερ.

Στην Κίνα, και ακόμη περισσότερο στο Θιβέτ, θεωρούνται ελιξίριο μακροζωίας και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή ιατρική για περισσότερα από 6.000 χρόνια ως τονωτικό του οργανισμού για το ήπαρ και τα νεφρά, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού στο σώμα μας και ως θεραπεία για προβλήματα όρασης.

Αυτά τα αντιγηραντικά μούρα, που προέρχονται αρχικά από τις κοιλάδες των Ιμαλαΐων, είναι ένα συμπύκνωμα ευεργετικών θρεπτικών συστατικών για την υγεία: χαμηλά σε θερμίδες (μόνο 32 ανά μερίδα), με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες όπως C, Β2, Α και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο και σίδηρος.

Η ιστορία των goji berries

Τα goji berries (Lycium barbarum) είναι ο καρπός θάμνου της οικογένειας Solanaceae, μαζί με τις πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες και πατάτες. Αυτό το φυτό είναι εγγενές στην Ασία, και ιδιαίτερα στην Κίνα, τη Μογγολία και το Θιβέτ, όπου αναπτύσσεται σε αλκαλικά εδάφη πλούσια σε ορυκτές ουσίες.

Σήμερα, αυτό το πολύτιμο "κόκκινο διαμάντι" καλλιεργείται και σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Ιταλίας, όπως η Basilicata, η Σικελία και η Καλαβρία. Σύμφωνα με τον μύθο, πριν από 2.000 χρόνια ένας γιατρός επισκέφτηκε ένα χωριό στην Κίνα όπου όλοι οι άνθρωποι ζούσαν πολλά χρόνια και ήταν υπερήλικες.

gogi berries
Shutterstock

Όλοι έπιναν νερό από ένα πηγάδι που γύρω του είχε θάμνους goji berries. Τα ώριμα μούρα έπεφταν στο πηγάδι, δημιουργώντας ένα φυσικό τσάι, το μυστικό της μακροζωίας των ντόπιων. Κάπως έτσι, φαίνεται, γεννήθηκε ο μύθος αυτών των φρούτων της μακροζωίας.

Οι θρεπτικές ιδιότητες των goji berries

  • Περιέχουν βιταμίνη C, βιταμίνη Α και βιταμίνη Β2 ή ριβοφλαβίνη
  • Περιέχουν μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και σελήνιο
  • Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως βήτα-καροτίνη και ζεαξανθίνη
  • Περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα
  • Περιέχουν καλά λιπαρά οξέα όπως το λινολεϊκό και το άλφα-λινολενικό οξύ
  • Έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και ενισχύουν την οξυγόνωση των ιστών
  • Προάγουν την υγεία των ματιών και τα προστατεύουν από παθολογίες όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, χάρη στην παρουσία αντιοξειδωτικών όπως η ζεαξανθίνη
  • Χάρη στην περιεκτικότητά τους σε πολυσακχαρίτες και βιταμίνες, υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα
  • Βελτιώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση
  • Χάρη σε αμινοξέα όπως η L-αργινίνη και η L-γλουταμίνη δίνουν ενέργεια, καταπολεμούν την κούραση και το άγχος και βελτιώνουν τη μνήμη, τη συγκέντρωση και τη διάθεση
  • Προάγουν την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος
  • Χάρη στις ίνες και τους πολυσακχαρίτες, εξισορροπούν την εντερική βακτηριακή χλωρίδα

Αντενδείξεις των goji berries

  • Μπορεί να επηρεάσουν τα αντιπηκτικά, τα αντιυπερτασικά και τα αντιδιαβητικά φάρμακα
  • Πρέπει να αποφεύγονται, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βεταΐνη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού
  • Αγοράστε τα σε εξειδικευμένα καταστήματα ή σε αξιόπιστα sites και επιλέξτε τα βιολογικά αν είναι δυνατόν, για να αποφύγετε ενδεχόμενες τοξικές ουσίες

gogi berries yougurt
Shutterstock

Πώς να φάτε τα goji berries

Τα goji berries που βρίσκουμε σε μαγαζιά με βιολογικά τρόφιμα είναι αποξηραμένα και έχουν γλυκόπικρη γεύση. Αυτά τα μικρά κόκκινα μούρα είναι το ιδανικό θρεπτικό, δυναμωτικό σνακ που κόβει την πείνα και μπορείτε να τα καταναλώσετε όπως τις σταφίδες.

Αλλά όχι μόνο έτσι. Μπορείτε να τα ρίξετε σε σαλάτες για μια γλυκιά επίγευση, όπως ακριβώς οι σταφίδες, ή σε κρύα πιάτα με ρύζι, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που τα βάζουν στη ζύμη μπισκότων, μάφιν, ακόμα και σε τάρτες. Επιπλέον μπορείτε να τα προσθέσετε στο γιαούρτι το πρωί ή το βράδυ σε ένα γλυκό επιδόρπιο με κακάο και σπόρους chia, που όπως φαίνεται λατρεύει και η Meghan Markle.

Σημειώστε ότι συνιστάται η κατανάλωση 15-20 γραμμαρίων goji berries την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 1-2 κουταλιές της σούπας.