Αυτές είναι οι βιταμίνες που χρειάζεσαι το καλοκαίρι!

Έτσι θα θωρακίσεις τον οργανισμό σου

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Shutterstock
Shutterstock

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή με έντονες δραστηριότητες κάτω από τον ήλιο. Ωστόσο, οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη έκθεση στον ήλιο μπορούν να επηρεάσουν τις ανάγκες του οργανισμού σου σε βιταμίνες.

Παρακάτω θα δεις ποιες βιταμίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγεία σου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και πώς μπορείς να τις ενσωματώσεις στη διατροφή σου. Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσεις την ενέργεια και την υγεία σου σε βέλτιστα επίπεδα (δες και τις top διατροφικές συμβουλές για να είσαι σε τέλεια φόρμα και φέτος το καλοκαίρι)

Αυτές είναι οι βιταμίνες που χρειάζεσαι το καλοκαίρι!

  • Βιταμίνη D. Γνωστή και ως "βιταμίνη του ήλιου", η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών και του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν και το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στον ήλιο, η υπερβολική έκθεση μπορεί να είναι επικίνδυνη. Γι' αυτό είναι σημαντικό να βρεις τη σωστή ισορροπία και να λαμβάνεις τη βιταμίνη D και από τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί), τα αυγά και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

    βιταμίνες
    Unsplash


  • Βιταμίνη C. Σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του δέρματος από τις βλάβες της ηλιακής ακτινοβολίας η βιταμίνη C eίναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, που βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος. Φρόντισε λοιπόν να καταναλώνεις φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια, φράουλες, πιπεριές και μπρόκολο.
  • Βιταμίνη E. Η βιταμίνη E είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τη ζημιά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και η υπεριώδης ακτινοβολία. Βοηθά επίσης στη διατήρηση της υγρασίας του δέρματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη E είναι οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, το αβοκάντο και τα φυτικά έλαια.
  • Βιταμίνες του Συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6 και Β12) είναι σημαντικές για την ενέργεια και τον μεταβολισμό. Μην ξεχνάς ότι η αυξημένη δραστηριότητα το καλοκαίρι αυξάνει την ανάγκη για αυτές τις βιταμίνες. Κατανάλωσε λοιπόν τροφές όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, κρέας, ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα για να εξασφαλίσεις την επαρκή πρόσληψή τους.