4+1 πολύτιμες τροφές που κάνουν καλό στα μάτια και βελτιώνουν την όραση!

Δες ποιες είναι και πώς θα ωφελήσουν την υγεία σου

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Η υγεία των ματιών είναι ζωτικής σημασίας, ενώ η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση και βελτίωση της όρασης. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν ορισμένες τροφές, που είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για τα μάτια, προσφέροντας θρεπτικά συστατικά που θα κάνουν καλό στην υγεία τους.

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε 5 πολύτιμες τροφές που θα πρέπει να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου για να ενισχύσεις την υγεία των ματιών και να βελτιώσεις την όρασή σου. (δες και 5 λόγους για να πίνεις matcha tea το καλοκαίρι)

4+1 πολύτιμες τροφές που κάνουν καλό στα μάτια και βελτιώνουν την όραση!

  1. Καρότα. Τα καρότα είναι πλούσια σε β-καροτένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α στο σώμα. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την καλή όραση και την υγεία του αμφιβληστροειδούς, βοηθώντας στη βελτίωση της νυχτερινής όρασης και στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας.
  2. Σπανάκι. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα μάτια από την καταστροφική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας και του μπλε φωτός. Επιπλέον, το σπανάκι περιέχει βιταμίνη C και β-καροτένιο, που συμβάλλουν στην υγεία των ματιών.

    σολομός ψητός


  3. Ψάρια. Λιπαρά ψάρια όπως: ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία των ματιών. Τα ωμέγα-3 βοηθούν στην πρόληψη της ξηροφθαλμίας και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης εκφυλιστικών παθήσεων της ωχράς κηλίδας.
  4. Αβγά. Τα αβγά είναι πλούσια σε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, βιταμίνη Α και ψευδάργυρο, συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή όραση και την υγεία των ματιών. Η τακτική κατανάλωση αβγών μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της όρασης και στην πρόληψη των ηλικιακών εκφυλιστικών παθήσεων.
  5. Εσπεριδοειδή. Τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια. Η βιταμίνη C βοηθά ακόμη στην πρόληψη του καταρράκτη και της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.