Με αυτές τις τροφές θα βάλεις φωτιά στο μεταβολισμό σου!

Βάλ' τες τώρα τη διατροφή σου

Βάσω Αργυρέα
Beauty Director
Unsplash
Unsplash

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία μέσω της οποίας το σώμα μετατρέπει την τροφή σε ενέργεια. Παρότι λοιπόν η κληρονομική προδιάθεση καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τον βασικό μεταβολικό ρυθμό σου, μπορείς να τον ενισχύσεις λίγο παραπάνω με τη σωστή διατροφή και τον κατάλληλο τρόπο ζωής.

Παρακάτω θα δεις ποιες τροφές μπορούν να δώσουν μια ώθηση στο μεταβολισμό σου προκειμένου να κάψεις περισσότερες θερμίδες και να αισθάνεσαι γεμάτη ενέργεια και ευεξία. (δες και 5 έξυπνα tips που θα σε βοηθήσουν να τρως πιο υγιεινά από τώρα κιόλας)

Με αυτές τις τροφές θα βάλεις μπρος στο μεταβολισμό σου!

  • Πράσινο τσάι. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ένα είδος αντιοξειδωτικών που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού σου.
  • Καφές. Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ είναι γνωστή για την ικανότητά της να ενισχύει το μεταβολισμό. Ακόμη μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις σου συμβάλλοντας παράλληλα στην καύση περισσότερων θερμίδων.
  • Καυτερές πιπεριές. Οι καυτερές πιπεριές περιέχουν καψαϊκίνη, μια ουσία που μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό και την παραγωγή θερμότητας στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα καίει περισσότερες θερμίδες μετά την κατανάλωση καυτερών φαγητών.

    δημητριακά ολικής άλεσης σε μπολ
    Unsplash
  • Πρωτεΐνες. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως: κοτόπουλο, ψάρι, αυγά και όσπρια απαιτούν περισσότερη ενέργεια για να αφομοιωθούν, αυξάνοντας έτσι τον μεταβολικό ρυθμό. Επιπλέον, η πρωτεΐνη βοηθά στην διατήρηση και την αύξηση της μυϊκής μάζας, η οποία επίσης συμβάλλει σε έναν πιο ενεργό μεταβολισμό.
  • Νερό. Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση νερού μπορεί να αυξήσει προσωρινά τον μεταβολικό ρυθμό, καθώς το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να αυξήσει τη θερμοκρασία του.
  • Δημητριακά ολικής άλεσης. Τροφές όπως η βρόμη, το καστανό ρύζι και η κινόα βοηθούν και αυτές με τη σειρά τους στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να ξεχνάς ότι η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση παραμένουν οι βασικοί πυλώνες για έναν υγιή μεταβολισμό.